Vir: Vlada Republike Slovenije
Sile, ki poklicno in prostovoljno rešujejo življenja, izkazujejo solidarnost in pomoč, so včeraj počastili na Brdu pri Kranju.

V Sloveniji vsak 1. marec praznujemo dan civilne zaščite. Ta je namenjen vsem silam zaščite, ki se odzovejo, ko je pomoč potrebna. 

Civilna zaščita je na pomoč priskočila tudi zdravstvenemu sistemu v korona obdobju, nudili so logistično podporo ali pomagali na svoje načine. S svojimi dejanji so si prislužili laskave nagrade. 

Komisija za nagrade in priznanja civilne zaščite se je letos na podlagi prejetih predlogov odločila za podelitev 284 priznanj, od tega 132 bronastih, 82 srebrnih, 29 zlatih, 40 plaket in kipca civilne zaščite Republike Slovenije.

»Solidarnost je tista, ki  je neko temeljno vezivo tega kar predstavlja civilna zaščita« je ob podelitvi povedal premier Janez Janša

Na vladi poudarjajo, da so v času epidemije posamezniki in organizacije izkazali izjemno požrtvovalnost in pripravljenost na učinkovito delovanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. 

V zahvalo za požrtvovalno delo je predsednik vlade podelil spominske znake za požrtvovalnost v boju proti koronavirusu.

Prejemniki teh so bili Olga Andrejek, Darko But, Sandi Curk, Klemen Gorše, Stanislav Lotrič, Janez Melanšek, Nataša Moškun, Martin Smodiš iz murskosoboške izpostave civilne zaščite in Srečko Šestan. 

Prekmurska in štajerska društva prejela plakete, znake

Med prejemniki plaket se je letos znašlo največ gasilskih društev. To nagrado so dobila tudi društva iz Apač, Cankove, Cvena, Gornje Radgone, Ključarovcev, Leskovca, Motvarjevc, Murske Sobote, Predanovcev, Puconcev, Radvanja, Slovenske Bistrice, Spodnjega Krapja, Zgornjega Krapja in Žepovc. 

Zlati znak je prejelo gasilsko društvo Korovci, več pomurskih in štajerskih gasilskih društev pa je bilo deležnih srebrnega in bronastega znaka. 

Nagrade tudi v roke Štajercev 

Bronasti znak je dobila Darja Rojko del Skupne službe varstva okolja Skupne občinske uprave Maribor. Bojan Špiler je bil deležen srebrnega znaka, ki si ga je prislužil kot gasilec iz Laškega. 

Direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer je prejel zlati znak. 

Izjemni Ptujčan, s katerim so le nekaj mescev nazaj čustveno obeležili 51 let gasilstva, Branko Lah, je bil prav tako prejemnik zlatega znaka. 

Bronasti znak v roke županji 

Med prejemniki bronastega znaka civilne iniciative pa je tudi ptujska županja Nuška Gajšek. 

»Nič se ne zgodi brez ljudi, nič pa ne traja in deluje tudi brez organizacij in civilna zaščita je takšna organizacija, ki še posebej to dokazuje« je ob podelitvi povedal predsednik vlade. 

Starejše novice