Foto: Bobo (simbolična)
Ob dnevu civilne zaščite tudi v Pomurju podelili priznanja in nagrade.

Prvega marca že od leta 1992 obeležujemo dan Civilne zaščite. Gre za dan, ki ja namenjen krepitvi zavesti širše javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred njimi. 

Ob tej priložnosti se podeljujejo priznanja in nagrade Civilne zaščite najbolj zaslužnim pripadnikom Civilne zaščite, poklicnih in prostovoljnih reševalnih sestavov ter drugim posameznikom, skupinam, občinam ter gospodarskim družbam, zavodom in drugim organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

Komisija za nagrade in priznanja Civilne zaščite je na podlagi predlogov različnih reševalnih služb, organov, občin in drugih organizacij predlagala poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije podelitev 15 priznanj Civilne zaščite za območje Pomurja, od tega:

 • 5 bronastih znakov Civilne zaščite,
 • 4 srebrne znake Civilne zaščite,
 • 2 zlata znaka Civilne zaščite in
 • 4 plakete Civilne zaščite.
Martin Smodiš, poveljnik Civilne zaščite za Pomurje.

Tradicionalna regijska slovesnost odpadla

Podeljena priznanja so zahvala za dolgoletno in požrtvovalno delo na področju zaščite, reševanja in pomoči, številna pa tudi za hrabra dejanja ob različnih vrstah nesreč. Poveljnik soboške izpostave Martin Smodiš je ob tem čestital vsem dobitnicam in dobitnikom, ki so s svojim delom pustili neizbrisen pečat v slovenskemu sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

"Uprava RS za zaščito in reševanje Izpostava Murska Sobota v sodelovanju s Štabom Civilne zaščite zaradi ukrepov epidemije COIVID-19 žal ne more organizirati letošnje tradicionalne regijske slovesnosti s podelitvijo priznanj in nagrad Civilne zaščite, zato se vam letos zahvaljujemo na ta način za vso vaše prizadevno in nesebično opravljeno delo, ki zahteva veliko žrtvovanja in časa," je dodal.

PLAKETA CIVILNE ZAŠČITE

Podeljuje se kot priznanje za posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah.

Priznanje je prejelo:

 • Prostovoljno gasilsko društvo LJUTOMER, ki letos praznuje za 150-letnico aktivnega delovanja
 • Prostovoljno gasilsko društvo BELTINCI, ki letos praznuje za 140-letnico aktivnega delovanja
 • Prostovoljno gasilsko društvo KRIŽEVCI, ki letos praznuje za 130-letnico aktivnega delovanja in
 • Prostovoljno gasilsko društvo MARTJANCI, ki letos praznuje za 130-letnico aktivnega delovanja.

ZLATI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE

Podeljuje se posameznikom, skupinam in organizacijam za dolgoletno uspešno delo pri razvijanju in krepitvi organiziranosti, usposobljenosti in pripravljenosti CZ ter drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, za pomembne dosežke pri razvojnem in raziskovalnem delu, ki je pomembno za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, hrabra dejanja ter druge izjemne dosežke pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanja okolja ob naravnih in drugih nesrečah. 

Priznanje so prejeli:

gospod Leonardo MARKOVIČ iz Dobrovnika in gospod Franc MULEC iz Šratovcev.

SREBRNI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE

Podeljuje se posameznikom, skupinam in organizacijam za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami, izjemne dosežke pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanja okolja ob naravnih in drugih nesrečah ter za izume in inovacije, s katerimi je bil dosežen pomemben napredek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti za zaščito, reševanje in pomoč.

Priznanje so prejeli:

 • gospa Zora LEVAČIĆ iz Murske Sobote,
 • gospod Ivan KASNIK iz Petišovcev in
 • Prostovoljno gasilsko društvo STAVEŠINCI, ki letos praznuje za 100-letnico aktivnega delovanja.

BRONASTI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE

Podeljuje se posameznikom, skupinam in organizacijam za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči.

Priznanje so prejeli:

 • gospod Boris FICKO iz Černelavcev,
 • gospod Jožef ŠÖMENEK iz Dolencev,
 • gospod Tibor VEGI iz Žitkovcev,
 • gospod Mitja ŽNIDARIČ iz Črešnjevcev,
 • gospod Blaž BERDEN iz Murske Sobote in
 • Rodovski bataljon 72. Brigade SV v Murski Soboti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

civilna zaščita
to ti je kot da si dal mrtveci transfuzijo
nič si nemreš sa njimi spomoči
Policija i redna vojska so cari
vsi ostali so šalabajzerji

Starejše novice