Je moralo priti do tragedije, da je na cesti prisotne več policije? Od občine je odvisno, ali bo država postavila naprave za umirjanje prometa.

Pred dobrim tednom dni je v Selu na Goričkem prišlo do tragične prometne nesreče, v kateri je življenje izgubil komaj 17-letni mopedist

Na prehitre voznike so pristojne - Policijsko upravo Murska Sobota, prometno policijo in moravskotopliško občino - vaščani opozorili v odprtem pismu, iz katerega je razvidno, da na problematiko divjakov na cesti opozarjajo že dlje časa.

A kot kaže, je moralo priti do tragedije, da je na relaciji Fokovci - Selo - Prosenjakovci prisotne več policije, kar je razvidno tudi iz Facebook strani Radarji v Pomurju

Odsek bremenjen s prometom lokalnega prebivalstva

Ker je cesta Fokovci - Selo - Prosenjakovci državna, smo se obrnili na Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo in vprašali, ali so seznanjeni s problematiko prehitre vožnje skozi naselje Selo.

Direkcija omenjeno državno cesto uvršča med regionalne ceste 3. reda, ki povezuje manjša naselja. Odsek regionalne ceste je glede na podatke povprečnega letnega dnevnega prometa malo prometno obremenjen oziroma je večinoma obremenjen s prometom lokalnega prebivalstva.

Zakaj znak brez črne obrobe?

Državna cesta - odsek Fokovci–Prosenjakovci poteka po naseljenem območju Sela, ki je na odseku, na katerem je prišlo do tragične prometne nesreče, označeno s prometnima znakoma »Bližina razpršene poselitve« - znak brez črnega roba, pojasnjujejo na direkciji.

Oznaka za vas Selo (iz smeri Fokovcev) brez črne obrobe.

Med znakoma, ki označujeta bližino razpršene poselitve - naselje Selo, je na posameznih delih odseka hitrost vožnje s postavljenimi prometnimi znaki, omejena na 50 kilometrov na uro. 

Pristojni si bodo situacijo ogledali na terenu

Direkcija bo predvidoma v začetku maja s predstavniki občine Moravske Toplice in Policijske uprave Murska Sobota opravila terenski ogled obravnavane državne ceste.

Ob strinjanju občine bo direkcija v okviru svojih pristojnosti, veljavne zakonodaje in na podlagi opravljenega terenskega ogleda, izvedla morebitne kratkoročne ukrepe za izboljšanje prometne varnosti. 

Gre za ureditev prometne signalizacije, ki označuje začetek/konec naselja Selo, kar posledično pomeni omejitev hitrosti skozi celotno naselje na 50 kilometrov na uro. 

Če se bo občina strinjala z označitvijo naselja Selo na državni cesti, bo mogoče urediti tudi naprave in ukrepe za umirjanje prometa. Le-te je dovoljeno izvesti le na delih cest skozi naselja, kjer z rešitvami in ukrepi v skladu s predpisi o projektiranju cest ni mogoče zagotoviti želene hitrosti vozil. 

Na posameznih odsekih je hitrost že omejena na 50 kilometrov na uro.

Direkcija s pobudo za postavitev stacionarnega radarja ni seznanjena

Naprave in ukrepi za umirjanje prometa so fizične, svetlobne ali druge naprave in ovire, s katerimi se udeležencem v cestnem prometu fizično onemogoči vožnja z večjo hitrostjo od predpisane. Gre za tehnične rešitve na cestnem omrežju in na vozišču, v sklopu katerih se oblikujejo prometne površine. 

Glede pobude za postavitev stacionarnih radarjev na državni cesti kot naprave za umirjanje prometa in ukrepa za večjo prometno varnost, direkcija ni seznanjena. 

Za postavitev radarja odgovorna policija

Direkcija na državnih cestah postavlja le ohišja za stacionarne radarje, izključno na podlagi predlogov področne policijske uprave, v tem primeru Policijske uprave Murska Sobota, saj je za samo upravljanje s stacionarnimi radarji pristojna policija. Direkcija tako vodi samo postopke dobave in namestitve ohišja za stacionarne radarje. 

Za določitev lokacij postavitve in nabavo radarjev na državnih cestah v upravljanju direkcije je pristojna Glavna policijska uprava v sodelovanju s področnimi policijskimi upravami. 

Prav tako je nadzor nad prometom in spoštovanjem prometnih predpisov na državnih cestah v pristojnosti policije.

Komentarji (43)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sns (nepreverjen)

Isto bo potrebno v mackovcih?

Pgd (nepreverjen)

Te pa do pa vsi jamrali ka je samo 50km/h omejitev pa ka radar stoji

Mimi123 (nepreverjen)

Jaz mislim, da najprej mora vsak poskrbeti, da se sam vozi po predpisih, ne zato, ker stoji policija nekje, ampak ker je prehitra vožnja (da ne govorim o alkoholu) nevarna. Ker policije ne moremo imeti za vsako kapelo in vsako avtobusno postajo, če so na eni strani, jih pač ni drugje. Mi moramo sami poskrbeti, da se ne bodo vozili pijani okrog. Ne pa da rečejo saj ni daleč, saj pozna cesto in lahko še en špricer spije. Ok, samo potem ga naj en trezen domov pelje ali pa naj gre peš čez njive

In reply to by Pgd (nepreverjen)

Žalostno fejst (nepreverjen)

Opozarjali smo duga leta na to ka se po tej cesti vozi dosti prehitro in ka je samo vprašanje kda de prišlo do tragedije. Policije je nej bilo nikoli. Zdaj v enon tedni so bili skoraj vsaki den. Očitno je rejsan to kar pravijo ka more nešče mrejti ka se nekaj spremeni.

Ambam (nepreverjen)

Samo Selo, ka pa druge vasi do Sela? Tan se ne lejče. Med njimi tudi eni iz Sela. Drvijo skozi vas, tan se ne pijtajo, če vaščane,Nej strah.

In reply to by Žalostno fejst (nepreverjen)

Žalostno fejst (nepreverjen)

Dragi Ambam če še enkrat prečitaš moj komentar, boš vido ka pišem o cesti nej pa direktno o Seli. Ta cela cesta je problematična. V Andrejcaj so vmes stali pri kapelici, pa se je tan promet umiro, dale so pa policaji nikoli nej prišli.

In reply to by Ambam (nepreverjen)

Kroške prebivalec (nepreverjen)

Na Kroške ulice be tude trbelo policijo, ker lejčejo po 80,90,celaU 100 km/h
vnoče pa podnejve, tak ka be tu tude trbelo policijo.

In reply to by Žalostno fejst (nepreverjen)

antrijok (nepreverjen)

zakaj pa ne prosijo občino, da ta odsek nekako napravi bolj varno? kajti občine so zadolžene za ceste.

. (nepreverjen)

Črtkano črto za sredino ceste so napravili na robu ceste ne na sredini. Pijanci se potem ne morejo fokusirati.

6881 (nepreverjen)

To tak delajo v toj Moravskoj občini vse kontra. Isto tak ova cesta med izvozon za Gnčane pa Bogojino. Izzivleš smrt če se tan pelaš z biciklinon ali pa mopedon

In reply to by . (nepreverjen)

tihi (nepreverjen)

6881 nej na pamet, občinska cesta je samo do prvega mostu iz Bogojine, ostali del je v upravljanju Beltinske občine

In reply to by 6881 (nepreverjen)

Kakič (nepreverjen)

Kak ste vsi tak prepričani ka je kriv divjak. Pelo se je po predpisih, črte na sredini nega,ker se je pa pelo mopedist brez izpita, brez registracije, brez čelade, brez luči , ali si ni sam kriv tudi? Ali se potem vsi lahko tako vozimo? Kaj je pa imel v krvi? Žal je plačal z življenjem.

p3p (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tebi bi pa mogli malo možganov v glavo dati, ka bi se malo obnašo kak človik- debil kakič

In reply to by Kakič (nepreverjen)

Ambam (nepreverjen)

Ka je pa narobe napiso?
RESNICO.!!!!

In reply to by p3p (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Od kda se pa pijan lejko vozi po cesti pa na drugoj strani do smrti povozi sicer res neodgovornega mladostnika.

In reply to by Ambam (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Vse je vredi ka je napiso samo nemreš soditi mlado življenje je odišlo kakšno koli je zato ka se to lejko vsakemi zgodi, zato ka nemaš čelade in ka si brez izpita te lejko sakši pijanec buje to je smisel mojga komentarja.

In reply to by Ambam (nepreverjen)

ajaja (nepreverjen)

Zato ka je vozo pijan. Pijancan keri naredijo nesreco, kaksno koli bi trbelo izpit zeti dosmrtno. Kama pa smo prisli ka vec nisce nej sposoben ziveti brez alkohola. Leglo pijancov

In reply to by Kakič (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Lahko postavijo vse kar je mogoče,ampak življenja ne more nihče vrniti,vse je v glavi ko se vsedeš v motorno vozilo ali na motorno vozilo ampak dan danes so vsi korajžni in se delajo pametni da vse vedo in da se njim nič ne more zgoditi,nihče ni pameten in nihče nič ne ve razen boga.

gjslgjskd (nepreverjen)

Glavno ka se skrivlejo na sredine rondoja v Gederovcaj, kjer lahko na veliko služijo, za male prekoračitve hitrosti.
Ista stvar je v Soboti na Tišinski ulice, kjer dnevno kasirajo na kanali.
Zdaj pa mislijo ka mo vse pozabili, če do stali keden dva v Seli, potem pa stara zgodba naprej.

Volilec (nepreverjen)

Sramota,čista sramota ka je cena za ureditev določene prometne situacije človeško življenje.
Če trbej vrednoti z državnega proračuna peneče,ali pa celi šleper mask,nega nobenih administrativnih ovir. Če pa trbej ene je eno cesto poriktate pa je težava. Najhujše v vsem tem pa je to,ka plačajo z življenjem mladi ljudje. Isto se je zgodilo v Satahovcaj!!!
SRAMOTA ZA VSE PRISTOJNE SLUŽBE IN NJIHOVE DIREKTORJE!!!

afta he (nepreverjen)

Nič ne pomagajo oznake, če se šoferska miselnost vseh udeležencev v prometu ne bo spremenila, tako da se vozi po predpisih, strpno in varno zase in za druge udeležence v prometu.

Kroker (nepreverjen)

Lahko postavijo table, ovire, radarje, pa ne bo drugače, dokler se miselnost in odgovornost ljudi ne bo spremenila. Če si že povzročitelj vsaj ene hude nesreče, bi te moralo iz učiti, da pod vplivom alkohola ne sedež za volan. Sedemnajstletnik pod vplivom nedovoljenih substanc, brez luči, brez čelade in z neregistrirani vozilom ne spada na cesto! To je stvar vzgoje! Vsa ta srceparajoca pisma, vsi znaki ne bodo pomagali nič, dokler se bodo ljudje neodgovorno obnašali na cesti.

bca (nepreverjen)

Kolesarska steza med Beltinci in Rakičanom. Pet let so občani opozarjali , da na to stezo ne smejo traktorji -vlačilci s po dvema prikolicama , širine steze ali pa še širše. izgovorov kolikor hočeš. Pet let. Prišlo je do tragične nesreče . Orjaški traktor je dobesedno zmečkal kolesarja. Drugi teden so bili vsi traktorji na cesti. In šlo je v drugo skrajnost , na kolesarsko stezo sedaj ne smejo niti skuterji in mopedi.

turk

In divjajo v glavnem domačini.

******* (nepreverjen)

Ja, jer teva dva sta bila domacijna....budalo, preveri prle kak kaj povejs. Bi pa trbelo se kaj drujgo tu preverjati nej samo hitrost.

In reply to by turk

turk

Eden živi par km stran, drugi je živel par ťkm stran. Lahko rečem domačina, Ali ?

In reply to by ******* (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To cesto dobro poznan. Pa tu niti Hamilton nemre pelati 130 na uro. Ta odsek od cerkve je dugi 200 metrov, nato sledi ovinek na desno, pa včasi oster ovinek na levo. Pred leti so na cestaj zvečer cirkus delali tisti, ka so nosili mlejko. Jasno brez kresničke, pa še temno oblečeni. Zdaj pa ka krav nega pa mopedisti brez posveta. nič je nej novoga na svejti.

Patoloshki (nepreverjen)

Ignorancija policije in ostalih je prinesla svoj rezultat. Važno ka so primili 13-letnoga paglavca z 0,38g ganđe

Moje ime (nepreverjen)

Pa Jožico, ka se je pelala v Feldbach v službo, pa se v Gederovcaj 62 prpelala od OMVja proti rondoji.

In reply to by Patoloshki (nepreverjen)

Janez jansaa (nepreverjen)

Daj daj selancani,postavite si radare na dom pa k gostilni,

realnoo (nepreverjen)

JOJOJOJ, ZDAJ JE CESTA KRIVA:)
EDEN BREZ CELADE IN DRUGIH ZADEV, DRUGI PIJAN ZA VOLANOM IN SEKANJE CESTE.
VI PA KA JE KRIJVA CESTA:)

bbbbbbbb (nepreverjen)

Tričetrt jih tak ne vej kakša tabla je to. Poleg toga je naprej 50 pa nema veze kelko je bila omejitev prle. Što san tan nešče pelati 50, se tudi pri običajni tabli na tiston mesti nede pelo 50, pa nigi indri. Rajši iden do Sobote nonstop malo prle, ka se izognen gužvi, pa še te se mi nonstop najde kakšen subjekt moškoga ali ženskoga spola, keri misli ka za njega ne vala omejitev, pa te na sake telko kakši blenda in maha od nevole v svoji kabini, dokeč se negi histerično ne zaleti prehitevat ... te pa tak isti avto najdeš pred sebof v Soboški gužvi. 🤷‍♂️

Prekmurec11 (nepreverjen)

To postavlanje znakov je čist brezveze. Policisti bodo kasirali poštene ljudi ki se peljejo 14 čez omejitev, divjakov tole ne bo ustavilo.
Tako da je to samo mlin na inkasante, da bodo polnili proračune občin ali države.
Enako je 3 OŠ v MS , 30 omejitev, pločniki vsepovsod idealno za inkasante. Po temtakem bi v Avstriji in večjih mestih morali otroci po zraku hodit v šole kak je tam promet.

Brzi Brzak (nepreverjen)

Če si pošteni, se lejko v naselji pelaš 64 namesto 50? Če si pa fejst fejst pošteni, te pa lejko tudi 90?

In reply to by Prekmurec11 (nepreverjen)

Goričke (nepreverjen)

Ležeče policaje in nazaj črte na stedino ceste in bo mit.

balounar (nepreverjen)

Ge cesta ne usreza standardom ne sme biti sredinske črte! Toliko v vednost!

In reply to by Goričke (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Najprle dosegnite, ka do vsi vaši šmrklavci meli na biciklinaj pa mopedaj posvejte. Ta čas pa njajte cesto pa policaje na miri.

balounar (nepreverjen)

Točno tak! Brez posvejta pa kresničke so mlejko nej smeli nesti, z mopedom se pa lejko pelaš?, če bi ga pa trejzen povozo ka bi pa te bilo? Nej so vsi divjaki, obstajajo pa skrivači keri pišejo javna pisma b rez podpisa, to so še slabiči!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Kot prvi na Ministrstvu direkciji za ceste nimajo pojma, kje je Selo, ker tako dalč jim iz Ljubljane ne seže pogled !!!!

Ko drugo v LJ nikogar ne zanima, kaj se dogaja v nekih vasicah.

Do sedaj še nisem videl, da bi policija skrbela za varnost ampak za polnjenje proračuna.

Zato se radar postavi tam, kjer je zelo gost promet in ga je težko opaziti.

Tako se pač nabere več denarja.

Nasploh pri na ni cilj varnost ampak pobiranje denarja.

Enostavno je biti skrit nekej v mestu in opazovati, če kdo ni privezan s pasom in mu potem napisati položnico.

Pa tudi kakšnega A6 je lažje na AC izmeriti, če slučjno mirno pelje 160km/h in je bistveno manj nevaren, kot en divjak, ki v naselju leti s 70km/h !!!

Kruta resničnost !!!!

Sns (nepreverjen)

Te pa nej trbej policije pase vozimo dale pijane ite malo gledat okolico sobote kak to v Vide za vikende...

en (nepreverjen)

najbokse ka se da omejitev 30, pa se zacamo z kocijame vozite, pa z liseno zlico geste...
pac se je zgodilo,en zalokane druge pa brez posveta, spremenite toga nedo mogle z niksen znakon.. edino blagajno do zacale punite

Tatamata (nepreverjen)

Dragi otrok počivaj v miru...pijana baraba pa naj gre v zapor! Če nebi pili nebi bili povzročitelji.

turk

Za svojo in varnost drugih mora poskrbeti vsak sam, to ni naloga policije. Bi vas pa morale kazni ozavestiti, pa vas očitno ne dokler se ne zgodi kaj hudega,no potem so pa spet vsi drugi krivi...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice