Po dveh letih premora se nam letos v Murski Soboti obeta pestro poletno dogajanje. Sledijo številne prireditve, predstave, festivali in glasbeni večeri. Preverite kaj se bo dogajalo.

Pogovarjali smo se z Darjo Potočnik iz Mestne občine Murska Sobota ter Polonco Gjörek iz Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. Povedali sta nam več o poletnem dogajanju, lokacijah ter nastopajočih. 

Družinski piknik, literarni večeri pod zvezdami, glasbeni dogodki

Nekaj prireditev se je že začelo, številne pa še prihajajo. Slovenska ulica je na primer 20. maja že zadišala po 7. sezoni ulične kulinarike Sočna vilica, gurmanski dogodki pa se bodo odvijali še devet naslednjih petkov.

Prav tako se je ta vikend odvijal Mednarodni zmajski festival, ki je bil prvič v naši občini in je novost med dogodki. Kaj pa še sledi?

»Nadaljevali bomo z Družinskim piknikom, zatem pa z bogatim programom Festivala Soboški dnevi, poletnimi koncerti Festivala Soboško poletje in Skritim dvoriščem.

Pripravljamo tudi literarne večere pod zvezdami, športno-adrenalinske in glasbene dogodke ob Soboškem jezeru in na mestnem kopališču ter druge dogodke, ki se bodo odvijali vse tja do toplih jesenskih dni, ko bomo gostili Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni,« pojasni Darja Potočnik, višja svetovalka za področje kulture in turizma na Mestni občini Murska Sobota.

Soboški dnevi na Slovenski ulici in grajskem dvorišču

Festival Soboški dnevi bo potekal od 24. do 30. junija. Postregel pa bo s pestro ponudbo glasbenih skupin, predstavami, operno nočjo ter stand up komiki. 

»V soboto, 25. junija, ob 23.00 bo na grajskem dvorišču nastopila skupina Koala Voice.

V nedeljo, 26. junija ob 20. uri pa bo na Slovenski ulici nastopila zasedba Joker Out. Na istem prizorišču sledi ob 21.30 še koncert rokerske zasedbe MI2,« pojasni Polonca Gjörek, umetniški vodja programa ZKTŠ Murska Sobota.

Kot vsako leto, bo tudi letos festival postregel z gledališki predstavami in stand up nastopi.

»V ponedeljek, 27. junija ob 20.30 bo na grajskem dvorišču stand up Tadeja Toša: Freestyle comedy.

28. junija ob 20.30 pa sledi stand up Perice Jerkovića: Zbogom korona, mi gremo na dopust,« še doda Gjörek.

Preberite še:

Dubioza kolektiv bo ogrela ozračje ob Expanu

Kot že znano, se bodo prireditve izvajale na različnih lokacijah. Glasbena skupina Dubioza kolektiv bo nastopila ob soboškem jezeru, in sicer v ograjenem koncertnem prostoru. 

Za ta koncert bo potrebno plačati tudi vstopnico po simbolični ceni 12 evrov. Kaj je botrovalo tovrstni odločitvi?

»Koncert bo izveden na lokaciji Expana. Ob soboškem jezeru je velik prostor, ki je dobro obiskan in ga imajo obiskovalci radi. Prav tako je na samem, v okolici ni hiš, glasba ne bo nikogar motila. Zato smo se odločili, da koncert izvedemo tam.

Simbolična vstopnica v višini 12 evrov v preprodaji pa se uvaja zaradi višjih organizacijskih stroškov tega koncerta, vse ostale prireditve pa so zastonj,« razloži Darja Potočnik.

Igriva ulica in cirkus za najmlajše

Tudi letos so se na Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota potrudili, da niso pozabili na najmlajše. Obeta se namreč pester otroški program. 

»V soboto, 25. junija od 10. do 13. ure bo na Slovenski ulici potekala Igriva ulica. Tudi letos tako ne bo manjkalo zabave za mlade in seveda mlade po srcu. Pripravljamo otroške delavnice, predstavo, glasbo, ples in še kaj.

V nedeljo, 26. junija ob 19. uri pa čaka otroke na grajskem dvorišču Mini cirkus Buffetto.

27. junija se pričnejo še zanimive ustvarjalne delavnice in zabavna druženja v sklopu Igrivega parka, ki se bo nadaljeval tudi po festivalu. Vabljeni v mestni park, na Trubarjev drevored vsak dan med 10 in 12.30,« razloži Polonca Gjörek. 

Prihaja tudi Soboško poletje

S Festivalom Soboški dnevi pa se poletje v mestu šele dobro začenja. Soboško poletje in Skrito dvorišče bosta tudi letos poskrbela za odlične glasbene večere.

Soboško poletje se bo pričelo v petek, 1. julija. Kot vedno doslej s koncertom domačih izvajalcev, to je Godba Bakovci z gosti. Nato pa bodo sledili koncerti še vsak petek v juliju in avgustu. Kot pojasnijo iz ZKTŠ Murska Sobota, se nam obeta veliko različnih zvrsti glasbe, vse od etna, swinga, rocka pa do popa.

»Na primer Big band iz Čakovca z zagrebško pevko Ivano Galić, soboški trio DO-RO-JA, koncert mlade zasedba LPS - Last pizza slice, ki so nas predstavljali na Evroviziji.

Sledi tudi koncert Sekou Kouyate Expirience ter poslastica za vse ljubitelje afriške glasbe in njihovih izvajalcev. Tokrat bo to  pevka z neverjetno energijo WIYAALE, ki prihaja iz Gane in je v Evropi ena najuspešnejših afriških izvajalk.

Kot že nekaj let doslej, poletja pač ne moremo izpeljati tudi brez dalmatinske glasbe, letos bo to klapa Capris. Pridejo tudi posnemovalci "Beatlov", beatles tribute The halp.

Soboško poletje pa bo zaključil zelo priljubljen domači band ŠPIRIT,« pove Gjörek. 

V juliju bodo koncerti ob 21.00, v avgustu pa ob 20.00. Vsako soboto ob 10. uri bo na istem odru kot vedno doslej tudi predstava za otroke.

Pa še Skrito dvorišče za glasbene sladokusce ter Folklorni festival Folkart

Za glasbene sladokusce se pripravlja tudi Skrito dvorišče, na isti lokaciji, torej na dvorišču za Hranilnico prekmurskih dobrot na Slovenski ulici.

»Tudi tokrat bodo nastopili izbrani izvajalci kot so: WCKD nation, Bossa de novo, Jan Kus z bandom in gostjo Vesno Pisarovič, New european quartet, Mascara, Borut Mori in Andrej Ofak in Zala Smolnikar s triom.

Konec avgusta bodo Skrito dvorišče zaključil domači izvajalci: Valter ego,« zaključi Polonca Gjörek.

V soboškem mestnem parku se bo v času prireditev odvijal tudi Folklorni festival Folkart, ki že več kot tri desetletja prikazuje tradicijske umetnosti iz vsega sveta. V Murski Soboti bodo nastopile štiri skupine, in sicer iz Brazilije, Filipinov, Čila in Argentine.

Vabljeni v sredo, 29., in v četrtek, 30. junija, ob 20.30 v mestni park.

Starejše novice