Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Kljub optimalnejšim statističnim podatkom, policija opozarja na varno vožnjo voznikov in previdnost pešcev.

Minule dni je po vsej Sloveniji potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev, ta je trajala med tretjim in šestnajstim oktobrom. 

Letos brez smrtnih žrtev

V omenjenem obdobju so pomurski policisti ugotovili 75 kršitev, ki so jih storili pešci. Na območju Policijske uprave Murska Sobota so do 16. oktobra obravnavali 669 prometnih nesreč.

V teh je bilo udeleženih šest, skoraj za polovico manj v primerjavi s prejšnjim letom, ko je teh bilo 11.

Letos zaenkrat ni bilo prometne nesreče s smrtnim izdidom pešča, medtem ko so lani pomurske ceste terjale štiri življenja pešcev.

Trije pešci so v prometnih nesrečah utrpeli hude poškodbe, dva pa sta bila lahko poškodovaniva. Od skupnega števila udeleženih pešcev noben ni povzročil prometne nesreče, lansko leto pa kar dva.

Primerna osvetlitev

Z jesenskim časom so dnevi vse krajši, spreminjajo se pa tudi vremenske razmere, zato policija opozarja na dodatno previdnost pešcev, ki naj uporabljajo preventivne ukrepe, kateri jim lahko rešijo življenja. 

Ključno je, da nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost, to so kresničke in odsevni trakovi. Cesto je potrebno prečkati na označenih prehodih za pešce in hoditi po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.

Policija svari pešce, da upoštevajo cestno prometne predpise in poskusijo predvideti ravnanje drugih udeležecev v prometu.

Previdni tudi vozniki

Poleg pešcev morajo biti previdni tudi vozniki, ti naj upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti.

Posebno pozornost je treba nameniti območjem, kjer se praviloma zadržujejo pešci.

Tudi izven naselja je potrebna varna in previdna vožnja, saj le tako se zmanjša možnost trka s pešci, ki hodijo po vozišču.

Komentarji (1)

alexhales

Iz Policijske postaje Škofja Loka so sporočili, da preklicujejo iskanje 55-letnice iz Škofje Loke. Vsem, ki so pri iskanju pomagali, se zahvaljujejo za pomoč https://vidmate.bet/.

Starejše novice