Foto: bralec Sobotainfo
Na Mestni občini Murska Sobota se zavzemajo za to, da bo občina v prihodnje prostor osveščenih lastnikov hišnih ljubljenčkov. Pa je Murska Sobota res tako prijazna do psov?

V Murski Soboti je v zadnjem času vse več sprehajalcev psov, a pasji park je med tem samo en, košev za iztrebke malo, pitnikov pa ni, je uredništvo opozoril bralec Sobotainfo

Pomanjkanje košev za pasje iztrebke: »Tam, kjer so, so polni in jih nihče ne izprazni«

Kot je poudaril bralec Sobotainfo, je košev za pasje iztrebke v Mestni občini Murska Sobota bolj malo, »tam, kjer so, pa so večinoma vedno polni in jih nihče ne izprazni«.

Prav tako ni dostopnih vrečk za iztrebke, kot je to v praksi v nekaterih drugih občinah, čeprav imajo koši to opcijo.

Soboško občino smo povprašali, ali nameravajo z namenom bolj čistega okolja postaviti tudi nove koše za pasje iztrebke. 

»Mestna občina Murska Sobota pospešeno nabavlja mikro urbano opremo, tudi koše za pasje iztrebke. Koše za pasje iztrebke namešča ob raznih sprehajalnih poteh, pretežno v naravnem okolju, ki je najprimernejše za sprehajanje psov.

Na podlagi zainteresiranosti ožjih delov (torej mestnih četrti in krajevnih skupnosti), ki ga je mestna uprava izvedla v lanskem letu, so bile ugotovljene precejšnje potrebe za namestitev klopi in košev, še zlasti košev za pasje iztrebke, ki zdaleč presegle zmožnost financiranja v enem letu, zato je to večletni projekt. So se pa že v proračunu za leto 2022 sredstva za tovrstne nabave povišala za nekajkrat,« so pojasnili.  

»Koši za pasje iztrebke predstavljajo precejšnje stroške za lokalno skupnost«

Kdo pa je torej odgovoren za praznjenje omenjenih košev in zakaj se ne praznijo redno?

»Koše za pasje iztrebke, kot tudi vse ostale koše na javnih površinah za Mestno občino Murska Sobota prazni pogodbeni vzdrževalec javnih površin – Javno podjetje Komunala, ki tudi oskrbuje koše za pasje iztrebke z vrečkami. V Mestni občini Murska Sobota so številne rekreacijske in pešpoti, ki se množično uporabljajo tudi za sprehajanje psov. Te morajo imeti njihovi lastniki na vrvici in tudi morajo poskrbeti za njihove iztrebke.

To pa še ne pomeni, da morajo biti koši za pasje iztrebke vsepovsod, saj to predstavlja precejšnje stroške za lokalno skupnost, ki najprej poskrbi za nabavo košev, nato pa še za njihovo vzdrževanje (prisoten tudi vandalizem) in praznjenje. Zato bo Mestna občina Murska Sobota koše za pasje iztrebke nameščala selektivno – tam, kjer je to najbolj potrebno in tam, kjer je to najbolj primerno ter v okviru finančne zdržnosti.

Sicer pa se trudimo za osveščanje lastnikov psov, da imajo vedno pri sebi vrečko, da bodo lahko pospravili za svojim ljubljenčkom in to oddali v prvi koš na poti ali pa odnesli domov v svojo posodo za mešane komunalne odpadke,« so še razložili na Mestni občini Murska Sobota. 

Pitne vode za hišne ljubljenčke ni na voljo

Poleg težav s koši za iztrebke se lastniki psov v Murski Soboti sprašujejo tudi, zakaj ni na voljo nobenih tako imenovanih 'pitnikov' za hišne ljubljenčke, kjer bi bila psom na voljo pitna voda, kot je to že praksa v nekaterih pasjih parkih. Kaj razmišlja občina v tej smeri?

»V Mestni občini Murska Sobota so na območjih zelenih površin in v območju rekreacijskih površin nameščeni številni pitniki vode, ki se prav tako lahko uporabljajo za ta namen,« so odgovorili. 

Pasji park ogromen, a oddaljen od središča mesta

Lastniki psov so se sicer pred približno osmimi leti lahko razveselili odprtja pasjega parka oziroma prostora za druženje lastnikov in ljubiteljev psov ob Fazaneriji, kjer so tudi koši za pasje iztrebke in vse ostalo, kar potrebujejo štirinožni prijatelji.

Površina parka znaša 8000 kvadratih metrov, s čimer se ta uvršča med največje tovrstne parke v Sloveniji.

A, kot opozarjajo bralci, je pasji park od mestnega središča in blokovskih naselij, kjer je koncentracija psov najvišja, močno oddaljen, zato se številni lastniki štirinožnih ljubljenčkov vendarle raje poslužujejo ostalih lokacij za sprehajanje psov. 

Mestno občino Murska Sobota smo zato povprašali o tem, ali morda razmišljajo, da bi v prihodnje postavili še kakšen dodaten pasji park, bolj v središču mesta.

»Glede na zadnje izkušnje z ureditvijo pasjega parka bomo lokacijo ponovno preučili,« so pojasnili na občini. 

Neznani storilci že večkrat vdrli v leseno hišico in jo uničili

Ne gre pa samo za oddaljenost, vse od odprtja pasjega parka se občina srečuje s številnimi težavami in vandalizmom na območju parka. 

Kot so pojasnili, je bila v pasjem parku postavljena tudi lesena hišica, ki bi nudila zavetje psom in njihovim lastnikom v primeru vremenskih ujm, vendar kot takšna ni nikoli zaživela.

Neznani storilci so že večkrat vdrli v hišico v omenjenem parku ter jo popolnoma uničili. Notranjost hišice se je velikokrat izrabljala tudi za nočno popivanja ali celo konzumiranje drog.

»Hiška bo odprta z dveh strani«

Zaradi številnih vdorov v hišico so bili na občini primorani hišico tudi nekajkrat zapreti in jo obnoviti, a se težave nadaljujejo.

»Zamišljen je bil tudi kontroliran dostop vanjo preko kinološkega društva, vendar se tudi to ni obneslo, zato je bila nekaj časa zaklenjena in nekajkrat na silo odprta (polomljeno okno, vrata). Zadeva je bila prijavljena policiji, vendar storilca niso nikoli izsledili,« je pojasnila občina. 

Kaj bo občina z omenjeno hišico storila zdaj? »Zaradi ponavljajočega vandalizma, bo hiška odprta z dveh strani in bo služila kot nadstrešek za zavetje psov in lastnikov,« so razložili na občini. 

Murska Sobota res psom prijazno mesto?

Številni bralci Sobotainfo se zaradi zgoraj navedenih težav sprašujejo, ali si soboška občina res zasluži priznanje za psom prijazno občino. 

»Menimo, da je Mestna občina Murska Sobota in samo mesto zelo prijazna do hišnih ljubljenčkov, za sprehajanje je na voljo dovolj zelenih površin, vendar pa mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu,« so poudarili na občini.

Katere aktivnosti pa namerava v prihodnje soboška občina vpeljati za boljšo ozaveščenost lastnikov štirinožnih ljubljenčkov?

»Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z Društvom za zaščito živali Pomurja na svoji spletni strani, občinskem glasilu in družbenih omrežjih objavlja novice (kot so na primer akcije sterilizacij in kastracij živali) in ostale pomembne teme v skladu z zakonom o zaščiti živali,« so še dodali. 

Komentarji (45)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pitam samo (nepreverjen)

Samo pasje mesto vec ali manj spolulano vsepovsod

Mudo.. (nepreverjen)

PA KA MIJ V SOBOTI NEMAMO DRÜJGIH PROBLEMOV , KAK PASJI DREKI....???????

In reply to by Pitam samo (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Pokličite Ljubljanske pesojebce vam bodo zadevo zrihtali v nulo

In reply to by Mudo.. (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

To pa ne
Mi bomo naše pse sami porihtali

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Luka malospuka (nepreverjen)

Bom jaz porihtal pesa in pasji park

In reply to by realnoo (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Je Murska Sobota res psom prijazno mesto ? Sobota je prebivalcem prijazno mesto !!

In reply to by Luka malospuka (nepreverjen)

tuncika

Sobota še ljudem ni več prijazna, kaj šele živalim...............................

Dobrovoljček (nepreverjen)

Zakaj bi občina morala skrbeti za pse. Naj za to skrbijo lastniki. Lulajo jim naj doma in po svojem dvorišču.

žute šprijcer (nepreverjen)

moj pesek tou dela, ale kak človek, fčasek njeme trbej nendrek vüne. Mamo komunalo, pa nika ne delajo, edijno pre položnecaj so glavne

In reply to by Dobrovoljček (nepreverjen)

žute šprijcer (nepreverjen)

mislo san na tou, ka koše praznejo, nej ka kak glavno delo pucajo drek po vilicaj. Če se pa najde, sigdar do ništerne pistijle drek za pson, se ga pa naj spuca Za mojen pesekon nikdar nika ne ostane

In reply to by žute šprijcer (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

pasji park je travnik pun lukenj, tan si pes še noge potere, vači pa v soboti nega na vilicaj navadnih košov za smeti. strinjan pa se z tunciko ka je sobota nej prijazno mesto za nikoga ... odgovorni so tisti keri jo vodijo zadnjih 30 lejt

gru (nepreverjen)

Vsak posameznik lahko pripomore k prijaznemu mestu, vendar ne s pasjimi iztrebki malomarnih lastnikov.

In reply to by Cezar (nepreverjen)

najv (nepreverjen)

No, to pa pač ni največji problem v mestu. Če smo že pri lastnikih psov, bi bilo fajn, ka ne bi na vsaki ulici puščali pasjih bomb. Ne vem, ka ti more delati v glavi, da vidiš kak se tvoj pes podela na pločniku in to lagano pustiš tam. Eni so resno ogabni in s tem povsem neprimerni za lastnika psov.

8373 (nepreverjen)

Pasji park ima vse potrebno? A se hecate? :D Nima vode in nima sence. Ima pa igle v travi. Po mestu in okoli pa na vseh koncih postavljene grozilne table z infoti o globah. Nadvse prijazno, res. ;)

cofek (nepreverjen)

Pa zakaj je potrebno sploh imeti psa.
Ženske razumem ne vem pa zakaj je potrebno moškim.

In reply to by 8373 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pravilno sklepanje.

In reply to by cofek (nepreverjen)

GiGi667 (nepreverjen)

Baričevič a pijtaj :-)

In reply to by cofek (nepreverjen)

karkoli (nepreverjen)

V Soboti je vse v slabon stanje!

w|| (nepreverjen)

Vse ,kar je narobe in vse so krivi rdeči SD

xyx (nepreverjen)

Nej nej tou po Soboti serje Grimsov pes, lula pa Mahničev pes.

In reply to by w|| (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Ta dva že sama povsod dovolj svinjta s svojimi "iztrebki". Noben pes ju ne more prekašati.

In reply to by xyx (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ne, pač pa bivši rdeči, sedaj SDS. Tako je bilo in bo na vekomaj, pa če je komu prav ali ne.

In reply to by w|| (nepreverjen)

Opol (nepreverjen)

Ka zdaj de obcina se za tej vase baterijase skebejla? Pes je nej za v blok pa nema veze kaksen je. Samo umsko zaostala oseba ma v bloki psa v ujetnistvi in se z njim pogucavle kak z malin otrokom in si ga nosi v postelo.

. (nepreverjen)

In zakaj ste proti temu da dame uživajo v postelji s svojimi baterijskim cucki? Privoščite jim to veselje in naslado.

In reply to by Opol (nepreverjen)

Jenomene (nepreverjen)

Če si omisliš psa, to za sabo potegne tudi določene obveznosti za lastnika. Občina ne more v vsaki ulici narediti sprehajališča za pse. In niso vsi prebivalci fanatični ljubitelji psov. Tisti kilometer ali dva sprehoda tudi lastniku ne škodi. Gledam okoli sebe lastnike psov, ki te sprehajajo 3x ali večkrat na dan in se z njimi pogovarjajo. Počnejo ali so počeli to tudi s svojimi otroki? Zelo redkokateri!

Persona Non Grata (nepreverjen)

Ja človeskim psom je prijazno ka pse vzgojijo v nekulturne pošasti kere serejo seposejde. V toj soboske vukojebine je vec drekov kak lidij.

kendra (nepreverjen)

saj bo pa Mešič to vse zrihtal, samo da tlakovance razvozi do konca

y y y (nepreverjen)

kendra........... In kda razvozi tlakovce te ti pride mater in ženo prckat .........

In reply to by kendra (nepreverjen)

kendra (nepreverjen)

kak, če sem pa jas ženska

In reply to by y y y (nepreverjen)

cofek (nepreverjen)

Točno tak.

In reply to by y y y (nepreverjen)

X (nepreverjen)

Glavno ka je stadion, fuzbal, cigaretln pa alkohol. To je za rajo zadosta. Drugo ne nucajo. Komentari vse povejo.

. (nepreverjen)

Pasjih drekov okoli stanovanjskih blokov res ne nucajo.

In reply to by X (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Pozovete komunistko Heleno Milinković iz rtv slo, ka vam odpokliče vse pse.Buahaha

realnoo (nepreverjen)

Če nimaš psa pri hiši se pač deres na babo če preveč laja

mišomor (nepreverjen)

Dajte ne serte telko s temi pesami. Pun kufer man teh piizdolizcov po ulicaj pa po blokaj. Cela Sobota je puna drekov, v blokaj pa smrdi kak v pesjakaj gda notri stoupiš. Direk znan keri človik ma doma v stanovanji psa, prav po pesjo smrdijo tel lidje, Če pa še kadijo cuj pa je itak nej za zdržati v njihovi bližini zaradi smrada.

gru (nepreverjen)

Baje drek prinaša srečo. Vse do takrat, ko stopiš nanj..

gru (nepreverjen)

ce vidis ga gor poberi !

gru (nepreverjen)

Pa v usta daj. Dober tek!

In reply to by gru (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

MS ni prijazna do nikogar, kaj šele do psov in njihovih lastnikov. Po drugi strani pa ni nobenega nadzora nad brezvestnimi lastniki. Polulano, drek tu ali tam, lastniki psov nimajo na povodcih in za to nikoli ne odgovarjajo. Manjka tudi splošna kultura lastnikov psov, ne vedo, čemu je namenjen fleksi povodec in pustijo psa na dolgem povodcu tudi če so okrog ljudje, ki naj kar stopajo čez povodec. Ne znajo vzgojiti psov, ne vem, kaj je s pasjimi šolami, vidim, da se marsikateri sploh ne zna ukvarjati s psom, niti se mu ne da.
Pasji park je povsem brezzvezen. Nikjer nič. Ni vode, ni košev, kaj šele kakšnih igral, npr. za agility, kjer bi se lahko lastnik ukvarjal s psom in ga česa koristnega naučil. Ničesar.

vodka (nepreverjen)

Seveda je prijazno. Namreč vse zelenice in vogale stavb psi onečedijo do onemoglosti. Kje so inšpektorji, da bi takim lastnikom teh psov naprtili kazni kot se šika.

gru (nepreverjen)

Inšpektorji ne delajo, kazni se ne izrekajo, zato pa je tako in še naprej bo tako.

In reply to by vodka (nepreverjen)

gost 22 (nepreverjen)

Ka lidi vodi, ka si na grbo naložijo psa ? Pa tou je neverjetno, kelko psov je v toj soboti.Kakšno prijaznost trbej uvesti, davek na pse, pa tou ne mali.Nišče ne de pomislo, ka bi si ga prigno domov !

1 (nepreverjen)

Tisti manjaki zdravi močni in mladi ,ki jim ,delo ne,.diši jih naj organizirajo in dajo vedra pa naj pobirajo po Soboti in okolici pesje ,dreke .Kdo ne bo hotel mu pobirati mu ukinite denarno pomoč .In bo mesto čisto

Realnoo (nepreverjen)

Te je debeli fuknjenec prvi na seznamu ka de po vseh štirih pobiral dreke po varašu.

In reply to by 1 (nepreverjen)

Strokovnjaki (nepreverjen)
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice