Foto: DPM Murska Sobota
Otroški počitniški dom Murska Sobota v Baški na otoku Krku je dočakal sanacijo dotrajane strehe.

Že leta 1905 je bil zgrajen počitniški dom v Baški, takrat kot hotel Grandić, ki je bil v drugi svetovni vojni porušen in leta 1954 odkupljen kot ruševina s strani občinskega ljudskega odbora Murska Sobota. Leta 1958 je bil objekt obnovljen in začelo se ga je uporabljati v namene zdravstvenega letovanja.

Z domom upravlja javni zavod Otroški počitniški dom Murska Sobota, v njem pa Društvo prijateljev mladine Murska Sobota, ki ga vodi Lili Miloševič, izvaja dejavnost organizacije zdravstvenega letovanja, v okviru katere otroci iz celotnega Pomurja letujejo v Baški.

Lani je bilo na letovanju 581 otrok iz Pomurja, letos pa je bilo zaradi epidemiološke situacije letovanje odpovedano. V domu se izvaja tudi program šole v naravi, kar tudi koristijo nekatere pomurske osnovne šole. 

Dom dobil novo kritino

Počitniški dom se je skozi leta po potrebi sproti prenavljal, od klimatizacije prostorov, pleskarskih del, do nabave novih vzmetnic in druge opreme ter urejanja okolice.

Največja pomanjkljivost doma pa je bila streha pokrita s salonitnimi ploščami. Po sanaciji strehe zaradi orkanske burje leta 2012 , pa je bilo ugotovljeno, da je ta v zelo slabem stanju in priporočeno, da se izvede celotna sanacija strehe, salonitne plošče pa se zamenjajo z ekološko neoporečno in predpisano opečno kritino.
 

Vlagati bo še potrebno

Kot so zapisali na soboški občini, ki so prostore počitniškega doma v Baški tudi oddajali v najem tamkajšnji osnovni šoli za čas gradnje nove, je bila obnova strehe izvedena v skladu z navodili Uprave za zaščito kulturne dediščine na Reki, saj se dom nahaja v starem mestnem jedru, ki je pod spomeniškim varstvom.  

Tako je Mestna občina Murska Sobota maja 2020 sklenila pogodbo in aneks k pogodbi z izbranim ponudnikom MONTIM STORITVE D.O.O., Jesenice na Dolenjskem za zamenjavo kritine in elementov strešne konstrukcije objekta otroškega počitniškega doma v Baški, v vrednosti 89.317,93 evra. Zaradi epidemije koronavirusa in zaradi prepovedi gradbenih del v mestu Baška v času poletne sezone, so bila dela izvedena to jesen in zaključena pred nekaj dnevi, točneje 18. novembra. 

Kot nam je že lani dejala takratna ravnateljica doma Nataša Klepec, sicer pred kratkim predčasno razrešena s funkcije, pa bo v bodoče potrebno renovirati tudi celotni vodovodni in kanalizacijski sistem ter inventar v domu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Strankarski "nepolitični" položaji so nej dolgotrajni, kakkoli delaš.

Mogoče še pride kdaj sanacija šol pa partizana na vrsto. Vlaganje v skupno dobro je pohvalno.

Starejše novice