Že čez teden dni bo Planica gostila najboljše smučarske skakalce sveta. V dolino pod Poncami se bodo zgrinjale trume navijačev. Kako je v Planici, smo preverili tudi mi.

Tokratni cilj … Planica. Po nekaj ovinkih smo ugotovili, da smo prišli v idilično vasico na Pohorju, kjer zlahka pozabite na skrbi vsakdanjika. 

Ja, Slovenija ima dve Planici, in ne zgodi se redko, da navijači v štajerskih koncih sprašujejo po skakalnicah pod Poncami.

Manj razvpita in manj bučna

Ob omembi Planice skoraj vsakemu Slovencu na misel najprej pridejo skakalnice in bučno navijanje. A obstaja tudi drugačna Planica, manj razvpita in manj bučna, a zato nič manj čudovita.

»Prebivalcev na Planici naj bi nas bilo okrog 150, mamo 34 hišnih številk, razprostiramo se od 400 do 800 metrov nadmorske višine, na jugovzhodnem delu Pohorja,« nam je dejal Jože Špurej, predsednik Turističnega društva krajanov Planica in dodal, da se večinoma ukvarjajo z živinorejo in lesom.

Eden najdebelejših in najstarejših kostanjev Sloveniji

Z živinorejo se ukvarjajo tudi pri pri Majalovih oziroma po domače Potnikih, kjer imajo okrog sto glav živine. Na kmetiji živijo in delajo tri generacije, najstarejši Anton šteje 87 pomladi in že vse življenje živi na enem od hribov na Planici.

Zdaj večinoma pomaga samo še z nasveti in svojimi izkušnjami, delajo pa mlajši.

»Treba se je sporazumeti z vsemi, prilagodit, malo en, malo drugi, pa gre pol nekako vse skupaj. Sodelovanje je tisto najbolj glavno,« je dejal 23-letni Rok Majal.

Pred njihovo hišo stoji Potnikov pravi kostanj, ki velja za enega najdebelejših in najstarejših kostanjev Sloveniji. Kljub temu da ga je že načel zob časa, še vedno ozeleni in daje plodove.

Na kmetiji živijo in delajo tri generacije, najstarejši Anton šteje 87 pomladi.

Ohranjena domačija

Od Potnikov ovinkasta pot vodi do sosednje brega, kjer na 755 metrih nadmorske višine stoji Vešnerjeva domačija, redka ohranjena domačija na tem območju, ki priča o življenju na tem območju v preteklosti. 

Vešnerjeva domačija je nekoč bila v preteklosti samooskrbna kmetija.

»To so dejansko, bi lahko reko, takrat bile skupnosti, izpod deset ljudi nikoli ni bilo ne. Peč je bila pač za večerje, večere, da si preživel, da si se ogrel, drugače pa tudi, ko je bilo meter in več snega, se je delalo,« je razložil Jože Turner, zdaj lastnik domačije.

Vešnerjeva jama in Potnikova smreka

Snega na Planici ni več, vidi se, da se prebuja pomlad, oko tako pritegnejo čudoviti razgledi po zelenih travnikih. Planica nad Framom namreč skriva številne znamenitosti, poleg cerkve sv. Križa, je tukaj tudi Vešnerjeva jama, ki je nastala iz marmorja, in je edinstvena v Sloveniji.

Tukaj boste našli tudi Potnikovo smreko, ki je objela potok.

Turistične kmetije na Planici

Planica pa je poznana tudi po odlični hrani na turističnih kmetijah, mi smo ustavili pri Kovačnikovih, kjer v sožitju živijo tri generacije.

»Jah, to ni služba za osem ur, vsak dan je drugačen, nikoli se ne ve, kaj se bo pravzaprav naslednji dan pripetilo,« življenje na njihovi kmetiji opisuje Barbara Štern.

Na Štajerskem iščejo skakalnice

Delo na kmetiji in gospodinjstvu pravi Barbara tako prilagajajo naravi in pa tudi gostom, ki pa včasih točno ne vedo, kje so. Pravi namreč, da se ni redkost, da se ustavijo pri njih in vprašajo po skakalnicah.

»O ja, večkrat, res ja. Sploh kakšni Poljaki znajo skreniti in se to zgodi kljub vsej tehnologiji. Načeloma jih postrežemo in so potem vseeno zadovoljni, zgodilo pa se je tudi, da so kar ostali pri nas in nadaljevali pot drugi dan,« je dejala Štern v smehu.

Čeprav manj znana od svoje soimenjakinje na Gorenjskem, je Planica nad Framom idilična vasica, kjer boste pozabili skrbi vsakdanjika, uživali v čudoviti naravi in odlični kulinariki.

Barbara Štern, Turistična kmetija Kovačnik.

Komentarji (1)

Pasulj (ni preverjeno)

Pa jaz bi skočil več kot ovi šalabajzeri

Starejše novice