Pred ponedeljkovim odprtjem trgovskih centrov in dejavnosti v njih je NIJZ pripravil priporočila tako za trgovce kot za kupce.

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa bo nakupovanje v velikih središčih nekoliko drugačno, kot je bilo doslej. 

Poleg standardnih in splošnih priporočil, ki veljajo za vsa področja, kot so pogosto umivanje in razkuževanje rok, upoštevanje higiene kašlja, primerne razdalje in podobnih, so na NIJZ pred jutrišnjim ponovnim zagonom dejavnosti v trgovskih centrih pripravili še dodatna podrobna priporočila. 

Kot poroča STA, se ta ne nanašajo le na trgovine, pač pa tudi na številne druge ponudnike storitev in dejavnosti, ki se nahajajo v teh centrih. Največje število strank bo prilagojeno velikosti z upoštevanjem zadostne medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. 

Na skupnih hodnikih trgovskega centra bo potrebno preprečiti zadrževanje večjega števila ljudi, zato svetujejo uporabo talnih označb in usmerjevalnih stebričkov s trakovi, s katerimi določijo smer gibanja. S tem želijo preprečiti, da bi prišlo do istočasnega premikanja oseb v nasprotno smer. 

Vstop in izstop prek ločenih vhodov in izhodov

Če je mogoče, pa naj bi trgovski centri poskrbeli tudi za vstopanje in izstopanje prek ločenih vhodov in izhodov. Izvajanje teh ukrepov naj bi nadzorovali varnostniki oziroma pooblaščeni zaposleni v trgovskih centrih. Opozorila naj bi v trgovskih centrih podajali tudi z rednim predvajanjem zvočnih sporočil ali prikazovanjem na digitalnih zaslonih.

Skupne površine za sedenje in počivanje, kot so klopce, masažni stoli in sedežne garniture na hodnikih ne bodo v uporabi, prav tako ne skupna otroška igrala. Nošenje rok in razkuževanje pred vstopom bo obvezno, prav tako priporočajo večkratno razkuževanje, v kolikor boste obiskali več različnih trgovin. Priporočajo uporabo stopnic, odsvetujejo pa uporabo tekočih stopnic ter čim manj dotikanja kakršnih koli površin.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jajo (nepreverjen)

Saj znate.... Guzva de.

Ali vi te tan..

.. V guzve te cakale.

Zalostno.

Banda.... (nepreverjen)

Človek res ne more verjet, kaj vse se skriva pod lobanjo nekaterih " ljudi"

Packi (nepreverjen)

Narod de pa še dale šlatalo po kruji brez rokavic (Lidl, Hofer, Eurospin). Fuj!!!

mihi1972

Naj mi nešče pove ali še vedno velja to da do 10 nakopujejo samo ranljive skupine

Kupec (nepreverjen)

Ne velja. Ukinili so ranljive skupine.

In reply to by mihi1972

jahwe (nepreverjen)

Pa dajte no, što so tij lidje ka si tej stvari zmišlavlejo? In mi vsi to mirno prenašamo, doj gledamo pa bougamo. Upam samo ka glede na to ka so to samo priporočila, trgovski centri toga nedo upoštevali in nedo maltretirali ljudi. Ges od jutri dale iden samo še v tiste trgovine, ge me nede na vhodi varnostnik jebo v glavo in ge nedo zahtevali od mene ka škodin svojomi zdravji z obveznin nošenjon zaščitne maske. Isto de z gostilnami in kafičami. Pač nemo šou ta ge se do mene nedo obnašali kak do človeka, pa magari nemo šou več nikan.

enaaa (nepreverjen)

Se strinjam in to že delam.

In reply to by jahwe (nepreverjen)

arestanti (nepreverjen)

Zanima me, če je policija že aretirala vlado? Samo pitan.

Sobočanec z bakše (nepreverjen)

Prideš notri.... Zemeš po koj si prišo, črta na blagajno.... Plačaš.... povejš fala pa nasvidenje... Črta vö. Če te med ten sreča pajdaš keri bi ti pijačo plačo pa malo potračko s tebof se delaš slejpoga pa glüjoga.

Starejše novice