Po gregorijanskem koledarju, ki velja skoraj po vsem svetu, za novo leto velja 1. januar, medtem ko po julijanskem koledarju, ki ga uporablja pravoslavna cerkev, novo leto prihaja šele 14. januarja.

Novo leto je tradicionalno tudi  praznik Jezusovega obrezovanja, ki so ga opravili osmi dan po božiču, torej osmi dan po Jezusovem rojstvu. V prvih stoletjih naj bi Jezusovo obrezovanje bilo celo pomembnejše od rojstva in naj bi označevalo začetek štetja časa. Kasneje so, za razliko od pravoslavcev, kristjani obrezovanje zavrgli kot nepomembno.

Wikipedia, Friedrich Herlin

In čeprav katolištvo in pravoslavje spadata pod krščanstvo, obstajajo med njima razlike. Pravoslavje nima enotnega poglavarja, kot je papež pri katolikih. Ena izmed razlik pa je tudi ta, da praznujejo novo leto po julijanskem koledarju, ki se začenja 13 dni po gregorijanskem, ki velja v katoliških državah.

Novo leto po julijanskem koledarju je vpeljal Julij Cezar leta 46. pred našim štetjem. Določene pravoslavne cerkve ne priznavajo gregorijanskega koledarja, ki ga je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII.

Nataša Ukaj, vodja literarne sekcije Srbskega kulturnega društva, pove, da se po julijanskem koledarju ravnajo v Srbiji, Črni Gori, Makedoniji, v pravoslavnih delih Bosne in Hercegovine in tudi v vzhodnih državah Rusije, Moldavije, Gruzije, Belorusije, Ukrajine in Jermenije.

Ker novo leto simbolično ponazarja ponoven prihod življenja – staro se poslavlja, dan se začne daljšati, rastline se pripravljajo na nov ciklus rasti ... – poznamo katoliki ogromno tradicij, mitov in prepričanj, ki so jih ob novem letu upoštevali naši predniki.

Navade in praznovanja so se skozi stoletja sicer spreminjala, vse do današnjih dni pa smo ohranili načine, s katerimi vsako leto pozdravimo prihod novega leta.

 • Ljudje pripravijo spisek sklepov, ki jih želijo uresničiti v prihodnosti, in razvad, ki se jih želijo znebiti – danes te sezname poznamo kot novoletne zaobljube, ki se jih nekateri pridno držijo vse življenje, drugi pa jih opustijo že po enem tednu.
 • Vse od božiča in do novega leta kristjani v svoj dom postavimo božično drevo – jelko. 
 • Na silvestrovo naj ne bi jedli perutnine – piščanca naj raje nadomesti svinjina, saj: »kura nazaj koplje, pujsek pa naprej rine«.
 • Silvestrsko noč naj bi preživeli čimbolj veseli, saj naj bi to prinašalo srečo v letu, ki prihaja.
 • Praznovanje s prijatelji je del praznovanja povsod po svetu, prav tako je značilno, da si družba ob polnoči izreče dobre želje.
 • Ženska nikoli ne sme prva voščiti za novo leto – to namreč prinaša nesrečo.
 • Mnogi verjamejo, da bo tako, kot bodo preživeli prvi dan v letu, minilo tudi prihodnje leto.
 • Srečo naj bi prinašalo, če dom na silvestrsko noč obišče moški s črnimi lasmi.
 • Srečo naj bi prinašalo, če na novoletni dan jeste sadni kruh.
 • Na novoletno jutro ženska ne sme biti prvi obisk pri hiši, ker to prinaša nesrečo.
 • 1. januarja naj bi oblekli nekaj novega, nekaj starega in nekaj izposojenega.

Tudi pri nas živi precej družin, ki jih praznovanje novega leta šele čaka. Pozanimali smo se, kako pravoslavne družine praznujejo novo leto – čeprav Srbska pravoslavna Cerkev v verskih zadevah še vedno uporablja julijanski koledar, pa pravoslavci vseeno praznujejo dvakrat – 'civilno' novo leto 1. januarja in pravoslavno novo leto oziroma praznik Jezusovega obrezovanja 14. januarja.

Pravoslavci se držijo različnih šeg in navad, kot boste videli so nekatere izredno podobne navadam katoliškega novega leta. Nataša Ukaj razloži, da je ta dan na nek način zaključek božičnih praznikov in so zato tudi novoletni običaji in obredi podobni božičnim.

 • V prazničnem času se domovi okrasijo s spletenimi zimzelenimi vejicami, lovorom in omelo, ki naznanjajo, da bo po dolgi zimi kmalu ozelenela tudi narava. 
 • Za proslavljanje novega leta je značilna uporaba 'prskalic' in ognjemeta – to izvira iz verovanja, da je cilj tega pomoč soncu, ki premaga mrak.
 • Podobno kot za božič se tudi ob novem letu svečano pogrne miza, na kateri je obilo okusne hrane. 
 • Posebna jed, ki se pripravi za praznovanje pravoslavnega novega leta je Vasilica – gre za obredno pogačo, v katero je dodan sir, da bi bilo prihajajoče leto bogato, premazana pa je z medom, da bi bilo življenje sladko. 
 • Tako kot katoliki, tudi pravoslavci novo leto pričakajo v krogu najbližjih in v veseli atmosferi.
 • Za novo leto tudi pravoslavci odsvetujejo uživanje perutnine; verjamejo, da je bolje, da se za novo leto zaužije svinjina, ki jih bo vse leto 'porivala' naprej.

Navade ob praznovanju novega leta pri pravoslavcih in katolikih so si izredno podobne – v vsakem primeru je pomembno, da se ob tem dogodku poveselimo z ljudmi, ki jih imamo radi. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice