Nedolgo nazaj smo poročali o pomurskih krožiščih in predstavili nekaj najzanimivejših v zaokrožene parcele postavljenih umetnin. Zdaj pa so pravo umetniško instalacijo dobili tudi v Križevcih pri Ljutomeru. 

Konj kasač izpod rok priznanega umetnika

V sklopu letošnje 2. Mednarodne kiparske kolonije, ki je potekala pod naslovom Re: Pannonia Animals, je po lanskoletni instalaciji panonske barke v krožišče v Ključarovcih, letošnja tematika postregla s konjem kasačem. V Križevcih je v poletnih mesecih ustvarjal umetnik svetovnega kova, Nedim Hadžiahmetović Mafa, katerega umetniška dela so na ogled v številnih državah. Pri delu mu je pomagal križevski umetnik Robert Jurak, s katerim sta v skulpturo vkomponirala kovinske elemente in glino, ki ponazarja tradicijo opekarniške dejavnosti na križevskem področju. Konja sta poimenovala Jimpeto Mobile.

Uradno otvorili skulpturo

Skulpturo so včeraj uradno postavili in s kulturnim programom tudi otvorili. Program so pripravili KUD Muzika iz Križevcev, nekaj pesmi o konjih je prebrala Monika Čuš, svoje misli in krajši zapis, ki ga je posredoval umetnik Hadžiahmetović, je prebral Robert Jurak, zadovoljstvo z umestitvijo konja v krožišče, pa je izrazil tudi župan Občine Križevci Branko Belec. Robert Jurak je županu simbolično predal podkev, s tem pa je na občino Križevci prenesel lastništvo nad konjem.

Konj pogled usmerja proti konjeniški stezi v Borecih, v tisto smer vodi tudi pot po kateri so simbolično nameščene podkve. Na trening stezi v Borecih vsakodnevno potekajo treningi, zato ni presenečenje, da ravno križevski konji dosegajo vrhunske rezultate tako v domači kot v mednarodni konkurenci.

Želja, da skulptura postane spominska točka

Robert Jurak želi, da bi krožišče postalo polno podkev, ki bi jih sem odlagali domačini in turisti, tako kot v številnih drugih krajih zaklepajo ključavnice na ograje mostov ali zvonijo na zvonček želja, bi na to mesto prinašali podkve.

Preberite še

Komentarji (5)

Tujec 2

Ježeš, kakšna mojstrovina ! Sigurno je zelo draga bila, saj to je svetovno.

Nikola (ni preverjeno)

Sama nesnaga v teh krožiščih!

Ravno_obratno (ni preverjeno)

Ges san pa mislila ka za noč čarovnic že krasijo

Pacc (ni preverjeno)

Impresivna??? To je KIČ!!!
Kaj ste čisto izgubili kompas???

kalimero (ni preverjeno)

ka je tau konj iz Terminatorja ?to je umetnina ,jezus marija ha ha ha ha

Starejše novice