FOTO: BOBO
Kljub schengenskemu območju Avstrija izvaja mejne kontrole na meji s Slovenijo. Ministrstvo za notranje zadeve opozarja, da je stanje na meji nedopustno. Kaj o tem menijo občine na slovenski strani?

Avstrija je na nadzor na meji z Madžarsko in Slovenijo kljub schengenskemu območju začela izvajati novembra 2017, pri čemer je kot razlog navedla teroristično grožnjo. Nato je nadzor ves čas podaljševala, vsakič za novo zaporedno šestmesečno obdobje.

Maja je Evropsko komisijo obvestila, da ponovno podaljšuje nadzor na mejah z Madžarsko in Slovenijo. Med razlogi za to so na Dunaju tokrat navedli tudi vojno v Ukrajini, nadzor pa so podaljšali za pol leta. 

Kakšno je stališče obmejnih občin do avstrijskega nadzora smo preverili na občini Šentilj in Gornja Radgona. Sta občini v preteklosti Avstrijo že pozivali k ukinitvi nadzora? 

Mejne kontrole nepotrebne in v nasprotju s temelji Evropske unije

»Menimo, da so mejne kontrole tako kot se izvajajo v sosednjih državah v celoti nepotrebne in v nasprotju s temelji Evropske unije, ki govorijo o prostem pretoku blaga in ljudi,« so za nas povedali na občini Gornja Radgona. 

Župan Stanislav Rojko pravi, da so takšni ukrepi potrebni zgolj v času izrednih razmer.

Podobno stališče zavzemajo na občini Šentilj, kjer izpostavljajo težave, ki jih kontrole predstavljajo za delavce migrante.

»Mejnih kontrol ne odobravamo, saj je našem območju kar nekaj dvolastnikov zemljišč ter delavcev, ki prehajajo mejo zaradi opravljanje dela ter jim mejne kontrole časovno otežujejo prehode,« so jasni. 

Preprečiti želijo, da bi orožje z vojnega območja prišlo v Avstrijo in vstop teroristov

Od 12. maja velja nov razlog za nadzor, in sicer nevarnost tihotapljenja orožja iz Ukrajine na mejah s Slovenijo in Madžarsko.

Kot dodaten razlog je Avstrija navedla organizirani kriminal oziroma nevarnost, da bi v državo po že uveljavljenih poteh prišli teroristi.

»Zapiranje mej pri organiziranem kriminalu ne predstavlja ovir,« razlagajo na radgonski občini. Menijo, da je v tem primeru potreben drugačen način nadzora:

»Nenazadnje imamo v vseh državah Evropske unije tudi obveščevalne agencije, tako vojaške kot civilne, Europol, ki so prava podlaga za spremljanje mednarodnih kriminalnih tokov.«

Zapiranje mej ni v duhu dobrih medsosedskih odnosov

Občina Šentilj Avstrije k ukinitvi nadzora na meji zaenkrat ni pozivala. Nasprotno si v občini Gornja Radgona aktivno prizadevajo k umiku nadzora. 

»Lokalna skupnost v dvostranskih stikih s kolegi iz Avstrije na to problematiko opozarja ob vsaki priložnosti, ki se ponudi,« pojasnjuje Rojko.

Na radgonski občini dodajajo, da zapiranje mej gotovo ni v duhu dobrih medsosedskih odnosov. »Ukrepi na mejnih prehodih in sploh kontrolah prebivalstva morajo biti sorazmerni s stopnjo ogroženosti,« so jasni. 

Menijo, da na nivoju Evropske unije to ni usklajeno in da bi razlogi za izjemne kontrole na meji morali biti bolj dorečeni. »Države članice Evropske unije, pa bi lahko zgolj izjemoma zlasti pa znotraj schengenskega okvirja izvajale neposredni nadzor na sami meji.«

Dodajajo, da ta ne bi smel trajati več kot 30 dni od ocene posamezne države, da je varnostna situacija taka, da zahteva poostren nadzor državnih mej znotraj Evropske unije.

Ministrstvo: Slovenija opozarja na nedopustno stanje na meji med Slovenijo in Avstrijo

Tudi ministrstvo za zunanje zadeve opozarja, da nadzor na slovensko-avstrijski meji ni utemeljen in je zato neupravičen. 

»Slovenija na različnih ravneh v okviru Evropske unije in tudi na dvostranskih srečanjih opozarja na nedopustno stanje o nadzoru na meji med Slovenijo in Avstrijo,« so za nas pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve. 

Kot pravijo, je bilo tako tudi na zadnjem zasedanju Sveta notranjih ministrov Evropske unije, ki je bilo 10. junija v Luksemburgu. 

Na tem zasedanju so ministri potrdili mandat za pogajanja z Evropskim parlamentom o prenovljenem schengenskem zakoniku, katerega cilj je vzpostaviti odporno in močno schengensko območje, pripravljeno na obvladovanje novih izzivov pri upravljanju zunanje meje Evropske unije in notranjih meja tega območja ter zagotoviti njegovo ustrezno delovanje. 

Nadzor na meji mora biti začasen ukrep

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je predstavila slovensko stališče. To predlog prenovljenega schengenskega zakonika načelno podpira, izpostavila pa je zlasti določbo o vzpostavitvi začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah. 

»Slovenija načelno ne nasprotuje začasni ponovni uvedbi nadzora na notranjih mejah, vendar mora biti ta vedno skladen z načeli proporcionalnosti in nujnosti, predvsem pa mora biti to začasen ukrep, uveden šele, ko so izčrpani drugi alternativni ukrepi,« pojasnjujejo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Na ministrstvu dodajajo, da več držav članic že vrsto let ohranja nadzor na notranjih mejah v nasprotju s temeljnim načelom schengenskega območja, in – kot je nedavno ugotovilo Sodišče Evropske unije – tudi v nasprotju z obstoječim pravnim redom. 

Komentarji (66)

Tecumseh (ni preverjeno)

S podiranjem ograje se bo nadzor pri Avstrijcih samo še povečal. Vlada pač tega ne vidi! Posledice pa bomo občutili mi, kateri dokaj redno prehajamo mejo.

Politt (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kak se te se lejko bole poveca nadzor? Ka do ti dvakrat osebno poglednoli? Ti ce dokaj redno prehajas mejo verjetno opazas ka sploh nihce nic ne gleda. Vsaj dvakrat tedensko se pelan prek Gederovec v Radgono pa nazaj in me nigdar nisce niti stavo nej, se menje pa gledo dokumente. Vecinoma policaja niti nega zunaj, ce pa slucajno je pa itak samo zamahne pa ides. Tak ka nehajte cviliti glede tej ograje. Smo jo meli pa je pri Avstrijcaj nic drugace nej bilo. In zdaj gda do jo podrli de isto naprej kak je bilo.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Ptičardeveti (ni preverjeno)

Govora je o dnevnih migrantih keri odijo na delo in ne 2x na teden v hofer po klobase.

In reply to by Politt (ni preverjeno)

antimars (ni preverjeno)

Moj sousid se vozi sakši den pa pravi ka resno moreš meti srečo ka policaj vöni stoji pa gleda dokumente.

In reply to by Ptičardeveti (ni preverjeno)

ćiri (ni preverjeno)

zadnji cajt opet gledajo, vsaki krat

In reply to by antimars (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

@Politt: ni res, da ti nikoli ne pregleda policaj, vojak dokumentov. Res pa je, da če si sam v avtu, morda dva in je registracija MS, da kaj prida ne gledajo. Če bodo poostrili nadzor, bodo zaustavili VSAK avto in v tem je razlika. Kolone, vrste. In Avstrijcem se po svoje žvižga, če bodo na naši meji kontrole >(v primeru, da mi zapremo meje, kot je en naivnež predlagal), bodo imeli več svojega turizma doma in njih glede pameti nikakor ne podcenjujmo. Oni gledajo vedno nekaj naprej, mi pa vse za silo sproti. Zato pa so oni svetlobna leta pred nami v vsem, mi pa po nepotrebnem zaostajamo tudi tam, kjer ne bi bilo potrebno. Volitve in nova vlada so pravi dokaz, kako se ne dela.
Mi smo več ali manj mejne zgradbe podrli oz. so popolnoma zapuščene, oni pa vsaj za silo vzdržujejo neko stanje, imajo tudi kontrole na teh mestih. Kajti, če bodo ponovno vzpostavljene meje nekih velikih stroškov več ne bodo imeli, mi pa bomo začeli znova.
Enako bo z ograjo, podrli jo bomo, polovica bo zarjavela, ostalo bodo pod ceno verjetno prodali... en dan pa bo potrebno vse na novo postavljati.

In reply to by Politt (ni preverjeno)

Politt (ni preverjeno)

Vojske nega na meji že en lepi čas. Ges san v Gederovcaj še nigdar nej vido kolon, edino te gda so vojačeki kontrolirali covid potrdila. Zdaj tudi če policaj zunaj stoji ne gleda dokumentov slovenskim avtomobilom. Ne ven zakoj panika. San šou pred tednon v Nemčijo prek Šentila pa je bila malo gužva ampak več ali menje zato ka so naši policaji kombije pregledavali, Avstrijci so samo zamahnili pa smo šli. Te pa prideš v Nemčijo in na nemški meji kontrola enako kak pri Avstrijcaj. Pa pred mesecon na Italiansko-Francoski meji enako policajska kontrola. Vsi samo neka đoučete za brezveze, ne vidite pa ka se drugje dogaja. Oziroma so tej mejne kontrole sploj nej moteče. Mogoče se resno zadnje tedne malo več avtojov nabaše na Šentili, ampak to je pač normalno v vrhunci turistične sezone. V bistvi pa Avstrijci tej kontrole delajo iz čiste hudobije, tak bar meni to izgledne. In ne mislin na policijo, ampak na politiko kera to odloči. Do zdaj so meli kao izgovor migrante, te pa na konci vidiš ka prek Slovenije nega nekšoga migrantskoga toke in njin 99% migrantov in ilegalcov v državo vstopi prek Italije, ge pa oni sploh nemajo kontrole zaradi velke Avstrijske manjšine kera živi na Italijanski strani meje na Tirolskon. To ka jin pride mesečno več 1000 lidij iz Italije jih ne moti, to ka jih pa pa 10 pride iz Slovenije pa je razlog za kontrolo na meji. Zdaj pa palik razlog Ukrajina in šverc orožja. Mađari majo hermetično zaprejto mejo proti Ukrajini in ide celi kriminal prek Poljske in Slovaške. Oni nan delajo kontrolo, orožje pa kriminalci jin pa z riti kraja v državo hodijo. In te eni celi navdušeni nad Avstrijo kak je to nekša urejena država in svetlobna leta pred nami.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Oprosti, ampak po svoje si nepismen oz. ne veš brati, razbrati: vsaj jaz ne govorim o sedanjem času, ampak o prihodnjem! Sicer res domnevam, ampak?
In Avstrija je res urejena država, čista in svetlobna leta pred nami skoraj v vsem. Razen pri košarki, rokometu in predvsem zaostaja, če primerjamo politične zdrahe, podtikanja v politiki pri njih naspram pri nas!

In reply to by Politt (ni preverjeno)

kolovratovič (ni preverjeno)

Majter oprosti ali Avstrija je 100 let za nami. Očitno nemaš glih dosta posla z avstrijci in z njihovo državo, ka vačik nebi takšne piso. Gda ti poslovni partner iz Avstrije leta 2022 napiše sms ka njemi naj pošlješ fax številko ka ti dokument pošle ti je takoj vse jasno. Te pa njemi poveš ka naj ti pdf na mail pošle pa nucaš pol dneva ka njemi razložiš kak se zdaj ten stvaren streže v razviton svejti. Ka ne gučin od na roko napisanih dobavnicah v več izvodih z uporabo indigo papira. Pri nas takšne stvari v muzejaj vidiš pri njih pa vse to še vedno v uporabi. Pa ka še omejnin ka je pri njih spletno bančništvo znanstvena fantastika in ka ogromno lidij še vedno nema bančne kartice in odijo pejneze na banko zdigavat s tistin kartončkon. Tudi firme še vedno pošijlajo faxe na banko z plačilnimi nalogami za tujino. Edino ge so oni pred nami je to ka nemajo telko birokracije, vse ostalo pa majo tak kak smo mi meli v osemdesetih in devetdesetih. Na Avstrijskon računovodskon podjetji kero našoj firmi ureja papire v Avstriji sami pravijo kak so oni zaostali in jin je ful vredi z našimi firmami delati ker ide vse hitreje zaradi napredne tehnologije kero mi uporabljamo. Avstrijci pa še vedno vsi konzervativni in zaostali.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

hateus (ni preverjeno)

pozabo si se napisati ka nas avstrijci sovrazijo iz dna duse

In reply to by kolovratovič (ni preverjeno)

NE KOMUNISTOM (ni preverjeno)

AVSTRIJCI SOVRAŽIJO KOMUNISTE - tako napiši.

In reply to by hateus (ni preverjeno)

Čudo (ni preverjeno)

Zatou pa je v Grazi županja članica komunistične stranke. Kak pa te tou?

In reply to by NE KOMUNISTOM (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

@kolovratovič: no ja, čudno. Tako zaostali, tupasti, nič nimajo, vseeno pa so plače enkrat višje, stanovanja v Dunanu cenejša, kakor v Ljubljani, ceste neprimerno boljše, BDP solidno višji. Pa čaprav ne obvladajo kartično poslovanje, nimajo pametnih telefonov.....
Koga imaš ti za butca razen sebe?

In reply to by kolovratovič (ni preverjeno)

Hoja (ni preverjeno)

Se pravi ka oni nebi smeli gledati? Ka pa jim otežujejo. Na carini je pač tak.
Edijno ka je ka liden več nikaj ne paše.

ena pač (ni preverjeno)

jodlarji se že pripravljajo in nas pripravljajo na novi val korone.....morajo se porabiti testeri pa cepiva, kaj so vladni idioti podpisali WHO ali s kom že podpisujejo te bedarije

Opazovalec 360 (ni preverjeno)

Bo moral Rus iti,da jodlare manir nauči kot leta 1945

barcelona (ni preverjeno)

Edino pravilno, da se vsaj malo varujejo. Če naša vlada hoče spustiti k nam vse kar je mogoče. Če bo pa vsak politik, ki o tem odloča, sprejel k sebi domov vsaj deset beguncev, bo morda drugače. Saj imajo v večini dovolj prostora in denarja.

tuncika

Nedopustno je da SLO dela "pizdarije" kot tič brez perja, ideološko. Avstrija je resna država in zavedajte se , da ne bo popustila niti za milimeter. Kar navadite se na to, v vmesnem času pa lahko plešete.

Proizvodnja (ni preverjeno)

To je tako kakor zdaj gledamo zakon o Rtv ali kako se pravi. Opozicija govori o rednem postopku, vladajoci o hitrem. Hocem povedati, da tako je z prehodom meje. Ni vazno kaj pise temvec, kdo razlaga zakon.
Kaj menite, bo Avstrija upostevala, kaj pravi sodisce EU, ce mi se ograjo podiramo? Beguncev oziroma iskalcev boljsega zivljenja pa cedalje vec!

čarni vrag (ni preverjeno)

EU je mrtva črka na papirju. Vsak dela kar se mu zljubi.

varaza (ni preverjeno)

ni čist tako. Vsak dela kaj misli, da je pravilno in koristno za njegovo državo in narod. Samo bedaki slediju Bruslju, ki sprejma škodljive ukrepe na račun posameznih držav.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

TO STE VOLILI (ni preverjeno)

SAHVALITE SE VLADI, KI PODIRA OGRAJO KI STE JO VOLILI, NE ZDAJ JOKAT. AVSTRICI NISO TAKI NORCI.

ena pač (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

"sahvali" se ti magari prejšnji vladi....jeben jaz to mešanje naše vlade kamor koli...ni članka, da se ne bi vmešalo naše politike jebene zraven

In reply to by TO STE VOLILI (ni preverjeno)

NN (ni preverjeno)

To ste volili...najprej koncaj osnovno šolo pa potem komentiraj!?

In reply to by TO STE VOLILI (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Ka pa je te po tvojoj logiki vzrok, ka je Avstrija mela do zdaj nadzor na mejaj? Meli so nadzor na meji, kda je bila ograja in meli do nadzor na meji, kda ograje nede. A za SDS-ofce je vzrok v žici... Nadzor so meli celo, kda je vladal nasprotnik ilegalnih migracij JJ, steri pa v 2 letih na ton podrocji naredo nic...

In reply to by TO STE VOLILI (ni preverjeno)

vvaza (ni preverjeno)

zahvali se vsem pomurskim poslancem iz Golobove stranjke, ki sedijo tiho kot golobi na strehi, samo da jih noben nič ne vpraša.

In reply to by TO STE VOLILI (ni preverjeno)

Fallen (ni preverjeno)

Tej jodlari so bili skoz neka extra,te naj iztopijo iz unije pa naj majo na meji kotrolo.isto bilo za otroški dodatek za delavce migrante pa znamo kak se to kunčalo ge upam ka njin evropa stopi na prste.

Gost555 (ni preverjeno)

So njin ze, ze davlejo za nazaj :)

In reply to by Fallen (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Eni ste rejsan pacienti ka Avstrijcon praf davlete. Či si v EU se ravnaj po pravilih EU či nej pa na svidenje. Jodlaron je EU dobra samo te da se pejnezi talajo,

Janez86 (ni preverjeno)

Bosta ministrica za notranje zadeve in ministrica za zunanje VSE zrihtali xD
Ni dvoma, da nebi :D

hansel (ni preverjeno)

ni dvoma hahaha tej dve ta zrihtale, ka več nikam nemo mogli ite, vsi se nas branijo, kak či bi kugo meli

In reply to by Janez86 (ni preverjeno)

HotimirKavkaski (ni preverjeno)

Slovenec je bil vedno hlapec jodlaron. Tak de pa nikak nači. Hlapčevstvo je v krvi glede na izid volitev.

Joj,joj,joj, (ni preverjeno)

FAjon TAnja de to zriktala, brez skrbi, pravilno,pravilno Avstrijci.

2021 (ni preverjeno)

(nepreverjen) Edino pravilno ka se preverja in to je dokaz, da Avstrijci in nobena sosednja država ne zaupa našim lažnivim levičarjem (komunistom). Naši naj samo ograjo podirajo na južni meji z Hrvaško, ......Bobnarjeva pa naj bo bar tako poštena in prizna napako celotne vlade, da se bo nadzor na Avstrijski in Italijanski meji povečal. Ni bilo potrebno dolgo čakati, pa se že vidi kako lepo so GOLOBA prizemljili in mu pokazali, da ne sodimo v jederno Evropo, niti Višegrajci našim levičarjem ne zaupajo. Zato se GOLOBOVA vlada odpira na jug, samo en problem tu nastane,.....kako čez Hrvaško. Dragi volilci kaj ste si izvolili to tudi imejte, da po blamaži na volitvah je to dno od dna kam smo padli....neverjetno.

. (ni preverjeno)

2021 ka pa nebuloze pijšeš vej pa tvoj Janša je 2 leti bio na vladi pa cejli čas majo Avstrijci nadzor nad mejo. Pa budalaština ka ograja prepreči migranton prehod ja seveda ka pa še. Sprijazni se ka je Janša zgodovina.

In reply to by 2021 (ni preverjeno)

prko (ni preverjeno)

Janša: zgodovina in naša prihodnost

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Janša nigdar več.

In reply to by prko (ni preverjeno)

HALOOOOOO ! (ni preverjeno)

PA ŽE 3 MESECE NI NA VLADI JANŠA PA SLOVENIJA GRE V P............. M.........

In reply to by . (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

@ .: da to sicer drži, saj vse od leta 2015, torej od vlade Mira Cerarja, Marjana Šarca, Janeza Janše nismo uspeli kolikor toliko zaustaviti migracije. Vsaj Janša, pa ti to priznal ali ne, je poizkušal to narediti tudi s pomočjo patrol vojske, pa ste bili levi, predvsem Levica proti. Delali ste v nasprotju interesa države, pa ti piši, kar hočeš.
Sedanja vlada ni nič boljša, Avstrijci bodo še bolj zaprli meje, za Italijane prav tako stavim, kajti sami imajo več kot preveč teh migrantov in novih niti ne potrebujejo. Za Madžare se ni bati, če že kateri pride k njim kljub vsem njihovim ukrepom, ga bodo nekako že poslali k nam... tako lepo skrivoma. In kaj bomo z vsemi temi begunci, kateri zanesljivo prihajajo?

In reply to by . (ni preverjeno)

Vilmoš (ni preverjeno)

Jodlari se bojijo lastne sence.

asdasd (ni preverjeno)

Avstrija izvaja mejne kontrole na meji s Slovenijo , saj vsakega klošarja tudi ni potrebno spustiti v državo, ker je Avstrija vsaj na pol država !

In reply to by Vilmoš (ni preverjeno)

Zkointed (ni preverjeno)

Zakoj Slovenija ne zapira meje ????pa bi vidli kak bi se avstrijci buni da bi čakali 5ver na vstop celo pa zdaj da so dopusti …mij mamo lejko prlej tihotapjenja orožja v Slovenijo kak oni saj oni delijo mejo med Slovaško …..Stistec ide tranzit (Budale švapske (ZAPREJTI MEJO Z AVSTRIJO😡😡😡😡🇸🇮)

2022 (ni preverjeno)

jih raje odpira, ker da lažje pride noter več ileganih migrantov, ki živijo od proračuna, davkov na plačujejo, da bo več kriminala, več dilerjev, da bo več uvoza belga prahu, kjer noter najdejo kakšno banano itd,

In reply to by Zkointed (ni preverjeno)

omggg (ni preverjeno)

Avstrijci majo nazaj meje, Madzari majo svoje cene samo za sebe, Francija vec ne uvaza elektrike in nuca svojo… Ocitno smo MI edini bebci keri se upostevamo pravila Evropske unije… Zato pa delamo taksne minuse in jih ne konce dneva prelagamo na lidi, keri pomale vec za gesti nemo meli… Zakoj te mi davlemo poceni bencin vsen? Zakoj te mi ne uporabljamo svojo elektriko ampak jo uvazamo? Te mo pa na konce leta visali davek na 25% ka mo lejko pokrili ka senkamo bencin vsen okole… Katastrofa

Gost24482 (ni preverjeno)

Leva vlada je postavila ograje zdaj jo pa podera....nelogično, razen za puniti svoje žepe

Čudo (ni preverjeno)

Obstaja rešitev. V petek in soboto in med avstrijskimi prazniki uvesti dodaten slovenski nadzor, tudi na malih prehodih. Precej vplivnih Avstrijcev ima v slovenskem primorju, okolici Trsta in na hrvaškem, vikendice, na morju pa je veliko avstrijskih jadrnic in jaht. Ko ne bo bo Jadran za njih več samo par ur iz Celovca ali Graza, bodo začeli s svojim vplivom težiti prijateljem politikom. Mnogi še zdaj govorijo o slovenskem primorju in okolici Trsta o Österreichisches Küstenland kot, da še obstaja Avstroogrska.
Palica ima zmeraj dva konca, dajmo še mi svojega uporabit. Ampak, premišljeno in po pameti.

realnooo (ni preverjeno)

KA PA CE BI NAPISALI "NEDOPUSTNO, OBCINA NACRTUJE DVIG KOMUNALNIH PRISPEVKOV"

ka nas briga tau!!! Vse za klike

22333 (ni preverjeno)

Avstrijci vztrajajo zgolj iz razloga ker je naša južna meja luknjasta in ker odstranjujejo ovire. Ne zaupajo blkanski državi, pri izvajanju šengna.

oleander (ni preverjeno)

ste si zeleli eropu zdaj mate

Bisgec (ni preverjeno)

Saj kmalu boš imel Balkan tu pa lahko koze jebeš na pašniku kot so to delali tvoji dedi v Bosni ;) .

In reply to by oleander (ni preverjeno)

Bisgec (ni preverjeno)

Bravo Avstrijci, ne pustijo se jebat Bruslju kot to počne naša vlada ki bo pospravljala žico na južni meji . Preklete sluge muslimanske .

3221 (ni preverjeno)

bo ministrica Fajonova protestiral in in poslala protestno pismo na Dunaj, kaj se grejo ti jodalrji. haha, če verjameš v pravljice.

pravolposla (ni preverjeno)

Kaj pravijo tile, ki ste jih izvolili:
Pomurje zastopajo:
Sara Žibrat in Vera Granfol iz vrst Gibanje Svoboda,
Janez Magyar - SDS,
Jožef Horvat iz NSi,
Damijan Zrim - SD

vse tiho je bilo...... čri, čri.

23W213132121313 (ni preverjeno)

ŠE VEDNO IMAJO V GLAVI PREHLAD DODATKE IN NAJVEČJO PREVARO VSEH ČASOV!
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK KATERE POVZROČAJO BAKTERIJSKO PLJUČNICO IN SMRTONOSTNIH STRUPENIH CEPIV!
EVROPSKO SODIŠČE JE PRESODILO DA GREJO VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR IN SE JIH RAZLASTNINI! https://www.facebook.com/100055981178962/videos/527942368711212/

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec škali remen v prizadeti glavi.

In reply to by 23W213132121313 (ni preverjeno)

njiva

To je nej resan. Sakši den iden prek in nihče nič ne gleda in nega nikše gužve in zastoja na meji. To bi moglo biti na sakšoj meji z drugo državo, nej pa ka naši policaji, pa vojaki fajn luftbremzajo pa samo plače vlčejo. Ka ide droge, orožja pa sega drugoga prek, ledge dragi, nemate pojma.

Jim Beam

Preverjajo samo tiste keri se stavijo med nami slovenci...nažalost je to večina...ge dvignen roko pa se pelan mimo vsaki den...večinoma tak nikoga nega drugače pa tudi nega panike...jin je EU pravla ka naj enjajo, tak ka to odvisno od volje policaja in tebe, če bi se rad stavo...to gučin za gederovce, lejko me stavijo 100m od granice kak kontrola, na meji pa nej trenutno!

Jim Beam

In tudi tisti, keri mislite ka tej "kontrole" kaj pripomorejo za varnost...vsaki den bi lejko pelo prek 2 begunca pa mitraljez...zdaj če on v avto pogledne in mojo osebno je rejšo avstrijo in mejo? :)

Gees (ni preverjeno)

Ta zicnata ograja je sigurno nej hasnila ( edino zivalim smo enemogocili prehod!) ce scemo staviti nelegalne migracije moramo postaviti vojsko na meje , kak v bivsoj drzavi, najbole pa bi hasnila dvojna ograja, vmes pa mine nastavljene! Dosta nostalgije, finta je v tem da zahod rabi delavce, dobre bi meli, slabe pa z izgovorom nelegalnega prehoda vrnili k nam !

Strpnež (ni preverjeno)

Hahaa jokate še slabše bo ker naša SVOBODA podira ograje oni gledajo za svoj narod ne kot naši komunisti domov si naj jih pelje migrante Fajonka ...

bonge (ni preverjeno)

Plešite pvm.

Jack0000 (ni preverjeno)

Kak se tej stvari reče - reciprociteta? pač gremo tudi mi sedaj v temeljito preverjanje Avstrijcev na poti na morje in domov.. Pa bomo videli, kako bodo reagirali.

ZA JACK0000 (ni preverjeno)

Malo morgen tebi reciprociteta PRIDE SAMO TELEFONSKI KLIC IZ BRUSLJA PA SE GOLOB USERE on lahko zajebava samo vas debilne slovenčke.

In reply to by Jack0000 (ni preverjeno)

ZOVITE ZDAJ GOLOBA (ni preverjeno)

Da bi le zaprli mejo popolnoma, da vas ljubitelje ptiča goloba in svobode nauči, kako vas je nategnil. Problem je v tem da ni nategnil samo 400.000 bedastih slovenčkov AMPAK NAJEBE ZDAJ VES NAROD.

huehue (ni preverjeno)

kje si zdaj panter, neboš zagovarjo svojih švabskih bogov?

lukčev mesec (ni preverjeno)

Če si sumljiv te pač vpraša za osebno.
Mu pokažeš in pelješ dalje.
Kaj je tukaj problem?
Sem reden gost na prehodu v Radgoni in po večini samo pomaha, da peljem dalje.
Tudi ostalim po navadi. Še posebej, če gre za MS in MB.
Kakšen kombi seveda malo odprejo, ker je lahko marsikaj notri.
V glavnem nimam problemov.
Pozimi so gledali PCT. Včasih še osebne ni zahteval ampak samo PCT.
Nekateri policaji ali vojaki že pozjano določene ljudi, ki se dnevno vozijo čez mejo in te več ne gleda.
Počasi pelješ skozi in se pozdraviš in nasmehneš za lepši dan !!!

Starejše novice