Slika je simbolična.
Kljub schengenskemu območju, Avstrija izvaja mejne kontrole na meji s Slovenijo. Maja je nadzor podaljšala še za pol leta. Kaj so razlogi?

Na spletni portal Sobotainfo se je obrnil bralec, ki je izrazil nezadovoljstvo z nadzorom na mejnih prehodih z Avstrijo. 

Kot je zapisal, avstrijski organi kljub prostemu prehajanju schengenskih meja 'težijo' za osebne dokumente in opravljajo mejne kontrole.

»Formalno opravljajo notranji nadzor meja, mi pa Avstrijce prosto spuščamo,« je zapisal. 

Podobno izkušnjo je delil tudi uporabnik Twitterja, ki je delil fotografijo nadzora na meji v Šentilju. »Avstrijski organi, kot izgleda, resno opravljajo svoje delo,« je zapisal.

Pravica do prostega prehoda meje eden »glavnih dosežkov unije«

Osnovna ideja schengenske ureditve je zagotavljanje pravice do prostega prehajanja notranjih meja. 

Z veljavnim dokumentom (za slovenske državljane je to osebna izkaznica ali potni list) lahko vsak, ne glede na državljanstvo, kjerkoli in kadarkoli prestopi notranje meje med državami v schengenskem prostoru brez mejne kontrole.

Slovenija ima notranjo schengensko mejo na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko.

Sodišče Evropske unije je maja izpostavilo, da je pravica do prostega prehoda meje eden »glavnih dosežkov unije«. Takrat so sporočili, da »mora biti ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah izjemna in se lahko uporabi le kot skrajno sredstvo«.

Znotraj schengenskega prostora tako načeloma ni stacionarnega nadzora na državnih mejah, a je to leta 2015 spremenila migrantska in begunska kriza. Takrat je več držav, med njimi Avstrija, uvedlo kontrole na mejah.

Sodišče Evropske unije je to dovolilo, a le za omejeno časovno obdobje oziroma dokler traja varnostna grožnja, s katero država utemeljuje vrnitev mejnega nadzora.

Avstrija je nato nadzor na svoji meji z Madžarsko in Slovenijo ves čas podaljševala, vsakič za novo zaporedno šestmesečno obdobje.

Avstrija je nadzor na mejah izvajala od novembra 2017 do 11. maja 2022, pri čemer je kot razlog navajala teroristično grožnjo.  

Preprečiti želijo, da bi orožje z vojnega območja prišlo v Avstrijo

Avstrija je Evropsko komisijo maja obvestila, da podaljšuje nadzor na mejah z Madžarsko in Slovenijo. Med razlogi za to so na Dunaju tokrat navedli tudi vojno v Ukrajini, nadzor pa so podaljšali za pol leta. 

Od 12. maja tako velja nov razlog za nadzor, in sicer nevarnost tihotapljenja orožja iz Ukrajine, na mejah s Slovenijo in Madžarsko.

Za ta korak so se odločili, zaradi odločitve ukrajinskih oblasti, da razdelijo orožje civilistom in milicam. Po mnenju avstrijskega notranjega ministra Gerharda Karnerja mora zato Avstrija preprečiti, da bi orožje z območja vojne prišlo na domači črni trg. Kot dodaten razlog so navedli organizirani kriminal oziroma nevarnost, da bi v državo po že uveljavljenih poteh prišli teroristi.

Kot je povedal Karner, schengenske države nujno potrebujejo »robustno zaščito zunanje meje«, če naj tudi v prihodnje zagotovijo svobodo gibanja v Evropski uniji. 

Avstrijski zunanji minister vztraja pri nadzoru na slovensko-avstrijski meji

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg se je v začetku junija v Ljubljani sestal z ministrico Tanjo Fajon. Glede nadzora na notranji meji v schengenskem prostoru je dejal, da zaradi vojne v Ukrajini ter »120-odstotnega povečanja nezakonitih prehodov meje v zadnjih mesecih« ni alternative temu ukrepu. 

Kot je poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon, Slovenija ne vidi razlogov za ohranjanje nadzora na meji. Zagotovila je, da bo Slovenija še naprej zagotavljala ustrezno zaščito zunanje schengenske meje. 

Nadzor na meji neupravičen? 

Slovenija že vseskozi ponavlja, da nadzor na slovensko-avstrijski meji ni utemeljen in je zato neupravičen. 

Evropski poslanci iz Slovenije Irena Joveva, Ljudmila Novak, Klemen Grošelj, Franci Bogovič in Milan Brglez so pred časom v pismu pozvali avstrijsko vlado, naj vnovič premisli o svoji nameri glede ponovnega podaljšanja nadzora na meji s Slovenijo. 

Kot so zapisali, evropska zakonodaja jasno določa, da skupno obdobje nadzora na notranjih mejah Evropske unije, vključno s podaljšanji, ne sme biti daljše od šestih mesecev. V izrednih okoliščinah se lahko podaljša na največ dve leti.

S temu očitki so dobro seznanjeni tudi v Evropski komisiji, kjer pojasnjujejo, da je uvajanje mejnega nadzora v pristojnosti držav članic. Komisija lahko zgolj poda mnenje glede posameznega ukrepa, v katerem oceni njegovo potrebnost in sorazmernost, ne more pa preprečiti njegove uveljavitve.

Vprašanja o mejnih kontrolah Avstrije na meji s Slovenijo smo naslovili na ministrstvi za notranje in zunanje zadeve, obe veleposlaništvi in občini Gornja Radgona ter Šentilj. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo. 

Komentarji (13)

Vilmoš (ni preverjeno)

Prokleti Jodlari.

dan borcev (ni preverjeno)

Lepše se obnašaj !!!!!!
Kje je admin, da take stvari sankcionira !

In reply to by Vilmoš (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

In ne piši nekaj na pamet, ovca neumna.
Neko ti nekaj natvezi in si že ves gor vužgani.

In reply to by Vilmoš (ni preverjeno)

Je (ni preverjeno)

Niso jodlari krivi
Mal se zamisli kdo je kriv

In reply to by Vilmoš (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Avstrija kljub schengenu vztraja pri nadzoru, edino pravilno, nadzor in red mora iti !

In reply to by Je (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Kaj eni res nimajo kaj drugo početi, kot delati paniko ???
Pa kaj ga vleče v Šentilj ???
Jaz se vozim skoraj vsak dan čez v Gornji Radgoni in nikoli nobenega problema.
Občasno je tam kakšen vojak ali policaj, ki prijazno pokima in sploh ni potrebno ustavit avtomobila.
Seveda velja za oznake MS, MB. Mogoče še koga.
Prej, ko je še bila CORONA so pogledali PCT. Večkrat sploh ni zahteval osebne izkaznice. Samo PCT.
Je pa res, kot pravijo Avstrijci. V Ukrajini je brez vsake kontrole ogromno orožja, ki se že pojavlja v državah EU.
Če bi mediji bili kaj prida in vsaj malo spremljali zadeve bi lahko ugotovili, da so na to temo že davno nazaj na veliko govorili na sedežu Interpola v Lyonu v Franciji.

Še hujši problem je trgovina z ljudmi in človeškimi organi.
Ampak mediji pač o tem ne pišejo.

Zato povsem razumem Avstrijce, da so prisotni na meji.

Ampak, kot sem že omenil. NIKOLI niso težili lokalnim prebivalcem !

Hi,hi,hi, (ni preverjeno)

Zakah,zakaj,zakaj se izvajajo nadzori, ZATO , KER SMO ENI NAVADNI POSRANI BALKANCI V NJIHOVIH OČEH,in to se na žalost potrjuje iz dneva v dan z našim obnašanjem, zakaj,zakaj,a lahko taka butasta vprašanja postavi en normalni novinar.

tuncika

Vlada je napovedala odstranitev ograj, ki so namenjene ilegalnim in nasilnim prebežnikom. Slo - neresno, A - hudičevo resno. Tako bomo postali tampon zona za vse vrste ptic, mesečnikov in nasilje.

Tecumseh (ni preverjeno)

Avstrija se pač briga zase, mi ravno obratno. Ko je prejšnja vlada hotela kot del varovanja poslati na mejo tudi vojsko (namesto posedanja po kasarnah bi pač nekaj aktivno delali - nenazadnje dobivajo plačo), so bili levi hudo, hudo proti. Tudi z razlogom, da bi Janša enostavneje zbral vojsko in prevzel na silo oblast, katero je itak imel. Vsak izgovor je prav prišel, velik del neumnega naroda pa itak vse vzame za "gotovo"!
Vsled vsega, ker policije tudi nimamo ravno dovolj, neke extra tehnike za nadzor tudi ne in zaradi mednarodne situacije glede Ukrajine, so se povečali migrantski, nezakoniti prehodi. Pa s tem ne mislim ravno Ukrajincev, ampak so Arabci zaradi nekoliko kaotičnih razmer širom po Evropi, še posebej pa v Zahodnem Balkanu, poizkušali izkoristiti priliko.
In mi za nameček napovemo in hočemo odstraniti ograjo na južni meji!
Za tak absurd imajo Avstrijci še več razlogov, da izvajajo nadzor na svojih mejah. Sicer pa, kaj se mi toliko vmešavamo v notranjepolitična dogajanja v sosednjih državah? Poostren nadzor na avstrijsko-slovenski meji bi moral bolj motiti Nemce, kateri še vedno v velikem številu prehajajo to mejo na poti proti iz z Jadrana. Pa kaj pritiskajo na avstrijsko vlado?
Ne mi, pa moram tako reči, torej mi pacarji, dva milijona nas je, se spet spravljamo, kakor pod vlado Marjana Šarca na sosede. Ni kaj, nova vlada je s tako zunanjo politiko (tudi zaradi neumnih izjav premierja) "izredno" štartala s svojim mandatom!

In reply to by tuncika

Robertabc (ni preverjeno)

To ni pravi razlog. To je pesek v oči. Kontrole so bile pred vojno v Ukrajini in pred epidemijo korone.
Res pravi razlog za mejne kontrole so ekonomski razlogi. Ampak tega ne smejo priznati, ker bi si takoj prislužili kazen EU.

Ed-ino pravilno (ni preverjeno)

Vsak narod toliko ščiti svoje ozemlje, kolikor ga ceni in želi dobro lastni državi in državljanom.

Alesss (ni preverjeno)

Med Italijo in Avstrijo ni nobene kontrole. Omejitev na avtocesti 100 km/h, to pa je vse. Niti zabojnikov nimajo. Torej se lahko migranti iz juga Italije prosto vozijo v Nemčijo. Tudi iz Slovenije grejo v Italijo in naprej v Avstrijo. To se jodlari niso skapirali ali gre za nagajanje Sloveniji.

bojan dsafds (ni preverjeno)

nadzor ni potreben za te razloge ki jih navajajo. Kar se tiče terorizma, orozja itd so drugi načini in to tako ali tako ne potuje preko mejnih točk.

In sam nadzor če že, ni tako boleč, moteče pa je njihovo večvredno obnašanje. Prometno, vozniško, osebno, vse jih zanima. Sprašujejo zakaj greš v Avstrijo in kaj pelješ, celo gledajo v prtljažnik....
Tak nadzor je bil v času Yugoslavije.

Če pač želijo imeti notranjo mejo naj dajo vlogo za izstop iz EU, kot Anglija pa naj si počnejo kar hočejo.

Starejše novice