59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, odpira sejemsko dejavnost in zdravo druženje v Gornji Radgoni, Slovenija od 21. do 26. avgusta.

Sredi pestre ponudbe opreme za kmetijstvo, gozdarstvo in živilstvo se boste vsak sejemski dan cepili z zdravo in naravi prijazno pridelano hrano, z nagrajenimi vini in dobrim razpoloženjem.

Praznovali bodo mednarodno leto sadja in zelenjave, spodbujali ekološko kmetijstvo, okušali varno hrano iz naše bližine in varovali gozdove z racionalno rabo lesa. Skrbeli bodo za okolje, ohranjanje čiste vode in biotske raznovrstnosti ter preprečevali posledice podnebnih sprememb. Spoznali boste inovacije, kot sta škropilnik s senzorskim sistemom za natančen nanos fito farmacevtskih sredstev ter integriran sistem za čiščenje odpadne vode in vračanje hranil s pomočjo alg.

Država partnerica sejma AGRA Francija se bo predstavila s svojimi prehranskimi izdelki pod sloganom, okusite Francijo. Na sejmu bodo dejavne institucije Evropske unije, ki povezujejo lastnike kmetijskih zemljišč, trgovino z živino in z mesom, pomembne institucije in podjetja iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Poljske, Slovaške, Srbije…

Aktualna strokovna srečanja, svetovanja za obiskovalce in pestro dogajanje pripravljajo vodilne institucije s področja kmetijstva, živilstva in gospodarstva na čelu z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.

Poskusili in po sejemskih cenah boste lahko kupili izdelke, nagrajene na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti mesnih in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, medu in medenih pijač ter vin pod okriljem sejma AGRA. Pričakujejo vas tržnice mladih kmetov, slovenskih kmetij in lokalnih akcijskih skupin.

Še z večjim spoštovanjem kot v minulih letih se bodo ozirali v rejo in pridelavo v sožitju z okoljem. Poosebljajo jo strokovne razstave živali in vzorčni sejemski nasadi…

Predstavljene bodo avtohtone slovenske pasme domačih živali. Na voljo bodo mlečni in mesni izdelki ter proizvodi iz njihove volne.

V sejemskih hlevih bo predstavljeno plemensko govedo, tudi živali iz sosednje Avstrije. V okviru razstave konj bodo prikazani plemenski žrebci, kobile in kobile z žrebeti priznanih rejskih organizacij. V hlevu drobnice bodo tradicionalno predstavljene pasme drobnice, prisotne v Sloveniji. Razstava bo obogatena s ponudbo in promocijo izdelkov iz mesa in mleka ovc in koz in izdelkov iz volne. Vabijo tudi predstavitve čebelarstva, malih živali, kraških ovčarjev in rib.

Kako naj izgleda popoln domač vrt, bomo lahko ob strokovnem vodenju spoznali na vzorčnem vrtu z več kot 300 rastlinami. Na vzorčnem nasadu Zeleni dragulji narave boste stopili po poti imunske odpornosti, ki jo ponujajo ekološke kmetije. Ogledali si boste izdelke iz bioplastike, sodelovali v izmenjevalnici semen iz znanja, izmenjevali energijo zemlje, prostora in telesa, se podali od semena do lanenega platna ...

Na permakulturnem vrtu in ob slamnati hiški boste spoznavali sonaravno vrtnarstvo.

Ugriznili boste sad spoznanja slovenskih starih sort jablan in trsnega izbora. Odkrivali boste skrivnosti sejemske gozdne učne poti in varnega dela z motorno žago.

Poudarek vzorčnih vrtov bo na medovitih rastlinah, saj je ena od sejemskih novosti visoko tehnološki vzorčni čebelnjak.

ODPIRALNI ČAS IN VSTOPNICE:

Termin sejma: 21. – 26. 8. 2021.

Odpiralni čas sejma za obiskovalce: 9.00 – 18.00,

Cene enodnevnih vstopnic:

• odrasli – 6,00 evrov • v spletni prodaji - 5 evrov

• učenci, dijaki, študentje – 4,00 evre

• upokojenci in starejši od 60 let – 5,00 evrov

• družinska vstopnica (2 odrasla in 5 otrok do 15 let) – 12,00 evrov

• skupine nad 20 oseb – 5,00 evrov

• skupine nad 20 oseb (učenci, dijaki, študentje) – 3,00 evre

Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine.

Parkiranje je brezplačno!

Pred vstopom na sejmišče je poskrbljeno za brezplačno testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi!

Starejše novice