Brezposelnost je v januarju pričakovano porasla. Najbolj v Pomurju.

Brezposelnost je januarja zaradi upada zaposlovanja in večjega števila prijav brezposelnih sezonsko porasla. Tako je bilo januarja registriranih 91.499 brezposelnih, kar je 4,8 odstotke več kot decembra 2020 in 14,6 več več kot januarja lani. 

Na novo prijavljenih več kot deset tisoč brezposelnih

Na novo se je januarja pri prijavilo 10.510 brezposelnih oseb, 35,9 odstotka več kot decembra in 6,9 odstotka manj kot januarja 2020. Med novoprijavljenimi je bilo 487 iskalcev prve zaposlitve, 6.651 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 120 brezposelnih zaradi stečajev in 1.979 presežnih delavcev. 
 

Zaposlilo se je največ tajnikov

Od 6.294 brezposelnih oseb, ki jih je januarja zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 4.611 oseb, kar je 58,3 odstotka več kot decembra in 1,9 odstotek manj kot januarja 2020. 

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcev, natakarjev, komercialnih zastopnikov za prodajo, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, drugih delavcev za preprosta dela, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah ter voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil.

Za razliko od decembra, januarja brezposelnost porasla v celotni državi

Januarja 2021 se je brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem povečala v vseh območnih službah zavoda. 

Največjo rast je imela območna služba Murska Sobota, nadpovprečno je brezposelnost porasla še v območni službi Maribor, območni službi Koper, območni službi Celje, območni službi Ptuj in območni službi Sevnica. 

V šestih območnih službah je brezposelnost porasla za manj, kot je državno povprečje. Najmanjšo rast brezposlenosti beležijo v območni službi Novo mesto. Območna služba Murska Sobota je sicer edina območna služba zavoda, ki je imela januarja manj brezposelnih kot pred enim letom. V vseh ostalih območnih službah se je brezposelnost na letni ravni povečala.

Brezposelnih več žensk kot moških

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, ki so na voljo za november 2020, je bilo v državi 889.758 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,1 odstotek manj kot oktobra in 1,3 odstotek manj kot novembra 2019. Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračunavajo na zavodu, je bila novembra 2020 8,6 odstotna, kar je toliko kot oktobra in za 1,2 odstotne točke več kot novembra 2019. Stopnja registrirane brezposelnosti moških je bila 7,8 in žensk 9,7 odstotna. 

Komentarji (7)

Prdni lujza (ni preverjeno)

Na REFLEXU vedno jemlejo nove ker jih malo ostane noben od vodilnih pa ne ve zakaj žalost črna

Joker007 (ni preverjeno)

Nega še krize...Ko bo država zaprla pipico in sprostila ukrepe,potem bo nova realnost...

??? (ni preverjeno)

Kaksna brezposelnost?? Vsem tako paše ki so na borzi. Delo se zmeraj najde!!

-- (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tebi že cejlo življenje tak paše ka si socialne problem v toj državi. Seveda ka se delo najde zato se pa spravi delat nej ka od dugoga časa cejle dneve glupe komentare pijšeš. Idiot.

In reply to by ??? (ni preverjeno)

Rigo (ni preverjeno)

Ti pa gli tak z tvojmi fašističnimi opazkami....oba sta degenerika teškiva.

In reply to by -- (ni preverjeno)

Drogro (ni preverjeno)

Kakše fašistične opazke? Ti pa si en antifa pimpek

In reply to by Rigo (ni preverjeno)

micikaaa (ni preverjeno)

Imela mlade na poskusu........katastrofa.......samo ćik pa telefon.....

Starejše novice