Jože Zadravec iz Žižkov v občini Črenšovci že vse življenje živi z naravo, saj se je pred 30 leti odločil za vestno in načrtno gospodarjenje z gozdom. Neizmerno veselje je našel tudi v izdelavi lesenih izdelkov iz lastnega lesa.

Družina Zadravec ima osem hektarjev lastnega gozda, največ na območju Črenšovcev in okolice. V začetku je Jože Zadravec sicer posedoval le nekaj hektarjev , a je gozd z leti dokupil. 

Da lepo skrbi za svoje gozdove so uvideli tudi v Območni enoti za gozdove Slovenije v Murski Soboti, kjer so ga letos predlagali za najbolj skrbnega lastnika gozda v deželi ob Muri. Prestižno priznanje je tako prejel na letošnjem sejmu Narava-zdravje v Ljubljani. 

Dolgoročni načrti

Kot nam je povedal, večji del njegovega gozda raste na zavarovanem območju Natura 2000, pri čemer je največ črne jelše, hrasta, javorja, češnje in nekaj malega jesena. Drevesa, ki uspevajo na močvirnem območju, vsako leto obnavlja in sproti sadi nove sadike, predvsem lastne, nekaj pa jih dobi tudi od murskosoboškega Zavoda za gozdove. 

Letno posadi okoli deset tisoč različnih sadik, saj o razvoju svoje družine razmišlja dolgoročno. Čez nekaj desetletij bodo zdaj posajene sadike zrasle v mogočna drevesa in ko bodo ta dosegla določeno debelino in višino se bo začela sečnja.

Največja težava in rak rana v njegovem gozdu je v zadnjem času suša in pomanjkanje vode, medtem ko preglavice v mladem gozdu povzročajo še divjad in manjše bolezni. 

Z ljubeznijo še v izdelavo lesenih izdelkov

Poleg skrbnega gospodarjenja z gozdovi se družina sicer ukvarja s kmetovanjem, Jože pa se je ob tem pred leti odločil, da bo iz lastnega lesa začel izdelovati še najrazličnejše predmete. 

Danes leseno galanterijo nadaljujejo sin Darko, ki je končal lesarko šolo v Mariboru, Jože pa mu pomaga v delavnici, opremljeni s sodobnimi stroji.

V delavnici so najprej začeli izdelovati lesene gajbice za shranjevanje sadja, a kmalu so na slovenskem in evropskem trgu ponudili nove izdelke, kot so denimo deske za mesne narezke. Med drugim v Žižkih izdelujejo še razne darilne sete za pijače, podstavke za na mizo, več vrst čebrov za meso in za zaseko, škatle in krmilnice. Po njihovih lesenih izdelkih danes povprašujejo predvsem kupci iz vzhodnoevropskih držav.

Boljši izkoristek naravnih danosti

Ob obisku nam je najbolj skrben lastnik gozda v Pomurju povedal, da bo morala stroka več postoriti za slovenske gozdove, saj trenutno slovenski les izvažamo v tujino, od tam pa nato uvažamo gotove lesene izdelke. 

Privzgajanje spoštljivega odnosa do gozda bi se moralo začeti že pri mladih; Slovenija je zelo bogata z gozdovi in načrtna sečnja bi povsem spremenila slovensko krajino, je sklenil Jože Zadravec.

Preberite še

Komentarji (2)

Stewen (ni preverjeno)

V delavnici pa očitno ni vse na svojem - pravem messtu, kar je razidno s sike 2

Tujec 2

Letno posadi okoli 10.000 različnih sadik ????

Starejše novice