Upravna enota Maribor je v notranji reviziji ugotovila kar 1047 sumov fiktivne prijave prebivališča, večinoma gre za tuje državljane. Lani so mariborski uradniki opravili kar 42.317 prijav in odjav prebivališč.

V interni reviziji je Upravna enota Maribor preverjala 81 naslovov, kjer je stalno ali začasno prijavljenih več kot 20 oseb in za 27 naslovov so ugotovili sum fiktivnih prijav prebivališča.

»Konkretno za 1047 prijav prebivališča in upravna enota je v vseh teh primerih, torej v 1047 primerih, pričela z ugotavljanjem dejanskega prebivališča,« je ob predstavitvi ugotovitev revizije povedal načelnik Upravne enote Maribor Srečko Đurov. 

Na sto kvadratnih metrih prijavljenih 157 ljudi

Eden izmed spornih naslovov je po poročanju Večera tudi nekdanji samski dom na Štrekljevi ulici v Mariboru. V enem izmed stanovanj naj bi imelo na sto kvadratnih metrih prebivališče prijavljeno kar 157 oseb.

Uradnik sicer ima možnost ob prijavi prebivališča preveriti, koliko ljudi je v istem stanovanju že prijavljenih, a so podatki del različnih evidenc in vanje naj ne bi vpogledovali pri vseh postopkih.

Izogibanje in (pre)enostavna prijava na drugi upravni enoti

Naknadni postopki ugotavljanja dejanskega prebivališča so, tudi zaradi kadrovske podhranjenosti, dolgotrajni. »Osebe se izogibajo in v trenutku, ko hočemo zaključiti, se ta oseba prijavi nekje drugje in potem se vrtimo v krogu in to ponavljamo v nedogled,« pravi Đurov.

Prijavo prebivališča za katerikoli naslov v državi je namreč možno opraviti na katerikoli upravni enoti. Tudi del fiktivnih prebivališč v Mariboru je bilo prijavljenih na drugih upravnih enotah.

Prebivališče v Mariboru lahko prijavite na katerikoli upravni enoti

Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler, ki vodi medresorsko skupino za ureditev problematike, pravi, da lahko nekdo prebivališče v Slovenski Bistrici prijavi tudi na koprski upravni enoti.

»Kar pa je po našem prepričanju nesprejemljivo, saj uslužbenec v Kopru ne ve ali gre za stanovanjsko hišo ali stanovanjski blok v Slovenski Bistrici,« pravi Kangler.

Đurov: »V določenem delu smo odpovedali in to je nedopustno« 

Mariborski uradniki so svoje ugotovitve že predali policiji in finančni upravi. Predlagajo, da še druge upravne enote opravijo notranje revizije, hkrati pa del svoje odgovornosti tudi priznavajo.

»Zdaj na tem mestu je potrebno priznati, da smo v določenem delu odpovedali, da je nedopustno, da se nekateri postopki ugotavljanja prebivališča niso izvajali.«

Srečko Đurov, načelnik Upravne enote Maribor

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ue..... (nepreverjen)

In to so ugotovili sele sedaj? po nekaj letih, ko so jim drugi povedali. Mislim, da nekdo na UE ni opravil dela in naj odgovarja.

retfgiio (nepreverjen)

volivci katerega kandidata za zupano so to bili? in koliko so dobili za placilo? 3x ugibajte.

Margejca (nepreverjen)

Šiptarji raus... De trbelo malo deratizacije napravete, ka se množijo kak podgane...

12 (nepreverjen)

Nujno treba spremenit zakonodajo.Treba uvest znanje slovenskega jezika...omejit socialne transferje peislekov in fovoljenja za bivanje
Takoj pa lahko revizija pregled vseh fiktivnih bivalusc in socialnih transferjev.siptarji hodijo v sole in ne zna S od jezika...pa kje mi zivimo?!!!!

jebacipol (nepreverjen)

pazite mariborčani na svoje žene, ka je đurov pol ženk vrto na ue in občini v ms

Antifriz (nepreverjen)

Boli me k za toga Đurova,naj se jebe tan v mb

Starejše novice