Čeprav naj bi bila Slovenska ulica mobilno oviranim osebam in invalidom prijazna, vzdolž cele ulice ni nobenega parkirišča za invalide. Kako to pojasnjujejo na soboški občini?

Kot je zapisano na spletni strani soboške občine, je Murska Sobota mesto, ki je po svojem reliefu prijazno do različnih oblik uporabe nemotoriziranih transportnih sredstev, predvsem pa si prizadevajo, da je mesto mobilno prijazno do vseh udeležencev v prometu še posebej pešcem in mobilno oviranim osebam.

»V središču mesta, na prenovljeni Slovenski ulici je vzpostavljen umirjen enosmerni promet z možnostjo enostranskega bočnega parkiranja. Asfalt se je umaknil bolj prijaznim materialom: granitne kocke na površinah za motorni promet in granitne plošče na ostalih površinah. S tem je omogočeno prosto, a hkrati varno gibanje za pešce in kolesarje, ki imajo na Slovenski ulici prednost.,« je zapisano. 

»Posebej dobro poskrbljeno za ranljive skupine«

»Posebej dobro je poskrbljeno za ranljive skupine: s tem, ko je celotna Slovenska ulica na istem nivoju in brez ostrih robov, veliko pridobijo družine z otroci, kolesarji, uporabniki skirojev ipd. ter seveda invalidi. S talnimi taktilnimi označbami je dobro poskrbljeno tudi za slepe in slabovidne,« še pišejo na občini. 

Slovenska ulica je torej prijazna do invalidov, a v oči bode dejstvo, da pred stavbo na Slovenski ulici, v kateri se nahaja Medobčinsko društvo invalidov Murska Sobota ni nobenega parkirnega mesta za invalide. 

Zaradi nepoznanih označb zmeda pri parkiranju 

Poročali smo že, da zaradi zmede, ki jo povzročajo talne označbe, vozniki parkirajo tudi na mestih, ki temu niso namenjena. 

Slovenska ulica je namreč, kot so že pojasnili na občini, tlakovana z granitnimi kockami ali ploščami. Vmesni betonski elementi, ki so vgrajeni na nivoju tlaka imajo zraven vizualne arhitekturne funkcije predvsem nalogo razčlenjevati večja polja v manjša polja tlaka.

Z razčlenjevanjem v manjša samostojna polja tlaka se zagotovi večjo stabilnost tlaka na splošno, so povedali. 

Druge oznake vzdolž po ulici pa predstavljajo taktilni označevalni sistem za slepe in slabovidne osebe. Te betonske plošče so čepaste ali črtaste oblike in omogočajo varnejšo udeležbo in orientacijo omenjenih oseb v prometu, so takrat za Sobotainfo še pojasnili na občini.

Pravilnik, ki je urejal minimalno število parkirnih mest za invalide, ni več v veljavi

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter večstanovanjskih stavb, ki je urejal koliko parkirnih mest mora biti rezerviranih za invalide, od 5. junija 2018 ni več v uporabi.

Nadomestila sta ga novi Gradbeni zakon in Pravilnik o univerzalni graditvi in uporabi objektov, ki pa tega več ne urejata.

Gradbeni zakon sicer določa, da mora biti število parkirnih mest za invalide v bližini glavnega vhoda zadostno, če prostorske možnosti to omogočajo, pa morajo biti zagotovljena tudi parkirna mesta za uporabnike z otroškimi vozički.

Zakon še pravi, da lahko občine »v dogovoru z reprezentativnimi invalidskimi organizacijami sprejmejo smernice za zagotavljanje dostopnosti, s katerimi določijo stopnjo prilagojenosti zunanjih javnih površin, ne glede na zahteve o opremljenosti javnih površin določenih s tem zakonom.«

Koliko parkirnih mest naj bi bilo zagotovljenih invalidom?

Pravilnik je v svojem 12. členu sicer urejal zahteve v zvezi s parkirišči in določal, da morajo biti garažni objekti, ki so uvrščeni med objekte v javni rabi, brez ovir, in da morajo imeti pet odstotkov parkirnih mest rezerviranih za vozila oseb z invalidskimi vozički.

Parkirna mesta v garažnih objektih in na parkiriščih, ki pripadajo objektom, po pravilniku morajo biti brez ovir, in rezervirana za osebe z invalidskimi vozički, označena poševno ali pravokotno na smer vožnje, široka morajo biti 350 cm, da je omogočeno manevriranje z invalidskim vozičkom pri vstopu in izstopu iz avtomobila, njihova površina pa mora biti označena z mednarodnim znakom za dostopnost invalidom.

Takšna parkirna mesta morajo biti tudi čim bliže objektu, ki mu pripadajo. Če je na parkirišču, ki pripada objektu, ki mora biti brez ovir, mogoče zagotoviti samo eno parkirno mesto, namenjeno vozilom oseb z invalidskimi vozički, mora biti takšno parkirno mesto tik ob vhodu v objekt.

Če objekt, ki mora biti brez ovir, nima lastnega parkirišča, mora biti ob vhodu v objekt zagotovljena možnost za
kratkotrajno ustavitev vozila osebe z invalidskim vozičkom, je še določal 12. člen.

Strokovnjaki s področja prostorskega načrtovanja, prometa in gradbeništva, s katerimi smo govorili, so za Sobotainfo povedali, da sicer več ni skupnega pravila za parkirišča na invalide, se pa večinoma sklicujejo še na omenjenih pet odstotkov

Najbližje parkirišče za invalide na Zvezni ulici

Na Slovenski ulici je od Diane do Zvezde označenih okrog 25 parkirnih mest, a nobeno ni označeno za invalide. Za pojasnila smo se obrnili na mestno občino.

Kot pojasnjujejo na občini, sta na tem območju dve parkirni mesti za invalide, ki se nahajata na stičišču Slovenske ulice z Zvezno ulico in sta tudi ustrezno označeni.

»Prav tako je izgrajeno parkirno mesto za invalida v Ulici arhitekta Novaka (v neposredni bližini frizerskega salona) a žal začasno zaradi gradbenih del ni v funkciji. V mesecu aprilu bo izgrajeno še eno parkirno mesto za invalide na tej ulici in sicer neposredno pred stavbo policije,« so za Sobotainfo glede parkirnih mest za invalide še pojasnili na občini. 

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mojapot (nepreverjen)

Ravnokar gledam na ulici Staneta Rozmana (gradbišče) - v Cvetkovi ulici je edino parkirno mesto za invalide pri Optiki (bivša Astra) trenutno v celoti ograjeno in naloženo z gradbenim materialom. Torej od vseh parkirnih mest ki so v tem delu so si vzeli ravno tisto edino, ki je namenjeno invalidom.
Tu se kaže odnos občine do invalidov - kje so redarske službe da bi opozorile na takšne anomalije in zahtevale odstranitev. Na koncu vedno "gor plača" invalid.

mmmnn (nepreverjen)

mogoče ker jih Novi svetovni red- NWO, ki mu vse naše leve in kvazi desne stranke v zameno za poceni evre držijo štango in se jih več ne predvideva med družbo?? to je zaskrbljujoče.

Mojapot (nepreverjen)

Politika in "lev-desni" nima veze s tem.

In reply to by mmmnn (nepreverjen)

elektro 0 (nepreverjen)

važno da imamo na vsakem ovinku tri parkinge za avant2go ... katere itak uporabljajo samo občinarji ...

ČlovekBoži (nepreverjen)

Naštej mi prosim vsaj 4 ovinke prosim.

In reply to by elektro 0 (nepreverjen)

elektro 0 (nepreverjen)

slovenska ulica 2x, maximus, btc
zadosti?

In reply to by ČlovekBoži (nepreverjen)

ČlovekBoži (nepreverjen)

Samo en "skoraj ovinek" v mestu si našel - Slovensko ul. Pa ravno na njej ni več Avantcar-ja.
Smiliš se mi ....

In reply to by elektro 0 (nepreverjen)

elektro 0 (nepreverjen)

ovinek je idiom, lahko se pove tudi na vsakem vogalu.

si mogoče avtističen?

In reply to by ČlovekBoži (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Na Slovenski ulici pozabili na invalide, ker so le ti samo na občini !

In reply to by ČlovekBoži (nepreverjen)

Boeing737max (nepreverjen)

Nimas pojma za kaj se gre, jaz uporabljam Avant2Go v Ljubljani in obcasno v MS. To je res odlicna storitev.

In reply to by elektro 0 (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

V tem delu mesta drugi kot invalidi sploh ne bi smeli parkirati.

huehue (nepreverjen)

zakoj bi pa bilo potrebno na slovenski ekstra mesto za invalide? kelko vidin so vsi parkplaci na slovenski prijazni invalidom. mi fali kakša informacija?

Kokouš (nepreverjen)

Ja, fali ti poleg empatije tudi zavedanje, da invalid potrebuje za vozilom vsaj 2 metra da se lahko z vozičkom pripelje po klančini ven ali tisti ki imajo stranski vstop/izstop rabijo ob strani več prostora. Če ti na Slovenski nekdo zaparkira "za rit" invalid ne more v in iz vozila. Zato so invalidska parkirna mesta ločena in večja.

In reply to by huehue (nepreverjen)

huehue (nepreverjen)

empatije man zadosta fala. lejko se enjaš obnašati kak kokoš pa začaš kak človek. pito san zato ka neven, zaj znan, fala za pojasnilo. pa vuplen ka de minilo kakole te muči ka moraš svoj ego raztresate po sobotainfo pa žaliti soljudi

In reply to by Kokouš (nepreverjen)

ČlovekBoži (nepreverjen)

Pa ka ste blesavi s ten člankon?
2 parkirni mesti sta dobesedno pred vhodom v Špar. Tou Zvezno ul. je novinar omenil, kot stranski krak ene poti n Kukeču. Čisti center tej ulice. Po moje % celou pomenita več, kot neveljaven pravilnik.
Tan prek Diane pri trafo postaji je naslednje parkirišče za invalida.
Dale so spodaj pred banko na Trgu zmage.
Na Staneta Rozmana pa smo stanovalci bilij seznanjeni z ureditvijo pred začetkom del. En parking pri optiki, en novi pa de neposredno poleg tegovine z medicinskimi pripomočki. Gvušno še kakšoga najden za liblenoga novinarja.
Aja pa še nekaj.... Če ma invalid uradno izkaznico na armaturki ga redar ali policaj gvušno neta kaznila, magari se sparkera na Kocljevi na pločnik pred Sobotainfo. Ah *žaljiva vsebina je bila odstranjena*, tudi tan je nekaj parkirnih mest za invalida.
Z vsem spoštovanjem do pravih invalidov.

Sobočanec varašanec (nepreverjen)

Tej del ulice od zvezne do krožišča bi mogo biti peš cona pa pika...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice