Vir: LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine
Na drugi redni seji občinskega sveta občine Črenšovci tudi pobuda o namestitvi pretočne cevi, kako odgovarjajo iz Direkcije Republike Slovenije za vode?

Člani Inštituta za ohranjanje naravne dediščine LUTRA so pred dnevi na starem rokavu reke Mure na območju občine Črenšovci v bobrov jez namestili pretočne cevi za preprečevanje poplavljanja okoliških gozdnih in kmetijskih površin.

»Namen posega ni odstranitev jezu in vznemirjanje bobra, ampak vodostaj znižati do te mere, da okoliških površin ne poplavlja več, bober pa ima še vedno dovolj vode in lahko ostane na območju,« so zapisali iz inštituta.

Pretočne cevi po novem tudi v potoku Črnec?

Na drugi redni seji občinskega sveta občine Črenšovci je bilo med drugim omenjeno tudi, da je potok Črnec zaraščen, pojavlja se pa tudi težava z bobri.

Predlagano je bilo, da bi se v potok namestile pretočne cevi, skozi katere bi tekla voda, nad cevmi pa bi se uredil prehod za bobre.

Na Direkciji Republike Slovenije za vode smo preverili, ali je načrtovano nameščanje pretočnih cevi v potok Črnec.

Aktivnosti bobra so lahko za lastnike zemljišč tudi problematične

Z Direkcije Republike Slovenije za vode so za Sobotainfo sporočili, da se zavedajo, da so lahko aktivnosti bobra v urbani in kmetijski krajini za lastnike zemljišč in objektov tudi problematične.

»Kljub temu se v mnogih primerih najdejo rešitve, ki so ustrezne tako za bobra kot za lastnike zemljišč. S problematiko bobra se srečujemo tako na vodotokih v Pomurju, kakor tudi na nekaterih drugih območjih v Sloveniji,« so sporočili za Sobotainfo.

Bober je v Sloveniji zavarovana vrsta

V Sloveniji poteka tudi projekt Živeti z bobrom, mokrišči in podnebni spremembami - LIFE Bober, ki ga vodi LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine.

»Na inštitutu v okviru z ostalimi aktivnostmi iščejo tudi najboljše prakse upravljanja bobrov, ter jih uporabijo na terenu in z njimi zmanjšajo konflikte med človekom in bobri,« so še dodali na direkciji za vodo.

Bober je v Sloveniji zavarovana vrsta, zato mora skladu z zakonodajo vsak poseg v bobrovo strukturo odobriti tako ministrstvo za naravne vire in prostor kakor tudi Zavod Republike Slovenije za varstvo narave.

Pobude na območju občine Črenšovci še niso prejeli

Tovrstne cevi so sicer že umeščali: »Cevne prepuste vode na območju bobra vgrajujemo takrat, kadar pride s strani priobalnih lastnikov pobuda za odstranitev bobrišč. Pobude na območju občine Črenšovci še nismo prejeli, smo pa tovrstne cevi že umeščali na primer na potoku Libenica.«

»Tovrstne cevi se načeloma ne zmašijo, saj so odprtine zaščitene z mrežico. Cevni prepusti sicer le minimalno zmanjšujejo poplavno ogroženost teh območij,« so pojasnili za Sobotainfo.

»Menimo, da potok Črnec sicer ni zaraščen, ampak je v normalnem stanju. Odstraniti bi bilo posamezno dotrajano drevje in pokositi brežine potoka. Napotke o ustreznem vzdrževanju priobalnih zemljišč smo preko občin Črenšovci, Velika Polana in Lendava letos že posredovali,« so še dodali na direkciji za vode.

Komentarji (8)

iŽEKOVCI (ni preverjeno)

Za UNIČEVALCE DREVES BOBRI DELAJO ŠKODO ZELENI SI JIH NESTE DAMU.

Jjhgg (ni preverjeno)

Plastične cevi zelo naravno in naravi prijazno, ter razgradljivo

Kanalaš (ni preverjeno)

Kakšne bi ti dal? Lesene?

In reply to by Jjhgg (ni preverjeno)

Genalas (ni preverjeno)

Kakšne? naj tuhtajo zeleni in eko aktivisti. Vse bi na pladnju. Vsekakor plastične zagotovo ne, to ni dobro za ostale organizme v vodi, niti za bobre.

In reply to by Kanalaš (ni preverjeno)

987654321 (ni preverjeno)

Najbole,ka do z recikliranoga papira nej.Ka mijsliš po kakšij ti pa voda v kučo priteče?

In reply to by Genalas (ni preverjeno)

SHadOW-[666] (ni preverjeno)

To maš prav.

In reply to by Genalas (ni preverjeno)

AntiNIJZ (ni preverjeno)

Poseren se na bobre. :D

realnoo (ni preverjeno)

zakaj pa ne bi dali bakrenih cevi
jebo vas Febo u glavo tupo

Starejše novice