Med nadzorom na pomurski avtocesti so uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije odkrili več kot šestdeset rakov tujerodne vrste. 

Uslužbenci Mobilnega oddelka Finančnega urada Murska Sobota so minuli torek v okviru izvajanja nadzora na pomurski avtoceti zaustavili kombinirano vozilo ukrajinskih registrskih oznak

V vozilu, ki je bilo natovorjeno z rabljenimi oblačili, prehrambnimi izdelki in PVC okni, so uslužbenci Fursa med pregledom v eni od kartonskih škatel z rabljenimi oblačili našli tudi PVC posodo, v kateri so bili živi raki. V plastični posodi je bilo kar 68 rakov.

Ker so za prevoz in vnos živali iz tretjih držav predpisana ustrezna dovoljenja, voznik pa za najdene rake ni posedoval nobenih dokumentov, so mu uslužbenci FURS, rake zasegli

Ne gre za ogrožene in zavarovane živalske vrste

Delavci Fursa so zaradi ugotavljanja vrstne pripadnosti podatke o zasegu s fotografijami posredovali na Agencijo Republike Slovenije za okolje, ki je izdala mnenje, da gre za vrsto raka ozkoškarjevca (Astacus leptodactylus), ki sicer ni uvrščen med ogrožene in zavarovane živalske vrste.

Ker gre za tujerodno živalsko vrsto v Sloveniji, bi lahko ob izpustu v naravo prišlo do ogrožanja narave in kršenja zakonodaje s področja ohranjanja narave.

Uslužbenci FURS so o zasegu obvestili soboški območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so rake prevzeli in jih odpeljali v neškodljivo uničenje.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Policaji bi si lejko skuhali rakovo župo.

gost1 (nepreverjen)

Ka so te zaj raki krivi, ka morejo biti uničeni?

Fainšček (nepreverjen)

Ker so raki in raki ne smejo živeti! Logika te države očitno

In reply to by gost1 (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Raki odpeljani v "neškodljivo uničenje". Brezsrčnost prve vrste. Zakaj jih je bilo treba ubiti?! Lahko bi se jih izpustilo v njihovo naravno okolje v tujini.
Ker ima človek tako brezsrčen odnos do narave, glupi mediji pa to še podpirate, tako dolgo ne smemo biti presenečeni, da narava udarja nazaj. In vedno bolj bo.

Starejše novice