Vir: Krajinski park Goričko, foto: M. Matjašec.
V Krajinskem parku Goričko nabrali semena čez 200 nabirkov posameznih rastlinskih vrst.

V Krajinskem parku Goričko so za projekt Life for Seeds v sklopu akcije nabiranje semen za semensko banko nabrali semena čez 200 nabirkov posameznih rastlinskih vrst.

Semenske banke so namenjene hranjenju semen in vzdrževanju rastlinskega semenskega materiala, ki je lahko v obliki cele rastline, semen, cvetnega prahu ali tkivnih oziroma celičnih kultur.

»Hranjenje je pomembno, saj v primeru izumrtja ali naglega populacijskega upada v naravi zagotavlja nekakšno 'rezervo' za zagotavljanje semenskega materiala za potrebe kmetijstva, vrtnarstva, raziskav, izobraževanja in drugih področij,« sporočajo iz Krajinskega parka Goričko.

Nabrali 50 posamičnih vrst travniških rastlin

Cilj projekta Life for Seeds je nabrati in shraniti 12.000 nabirkov semen 300 rastlinskih vrst, ki so značilne za naravovarstveno prednostno varovane habitatne tipe na Natura 2000 območjih.

Nabirek, kakor ga imenujejo pri projektu Life for Seeds, je vrečka s približno 5000 semeni ene rastlinske vrste. Na Goričkem so na 13 različnih lokacijah nabrali 50 posamičnih vrst travniških rastlin, skupno čez 200 nabirkov.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Mrdlavi (ni preverjeno)

Jaz tŭdi dam svoje seme .San fejst ploden mislim ka san napokal šestnajst fačùkov po Prekmurji .

. (ni preverjeno)

Včasih je za deci, včasih samo nulatri.

Starejše novice