Si predstavljate, da imate na dosegu roke avtomat, ki vsebuje večino izdelkov lokalnih ponudnikov? V občini Razkrižje so postavili tudi multimat, v katerega lokalni ponudniki vlagajo svoje pridelke, kupci pa jih enostavno kupijo s pritiskom na gumb.

Inovacija, ki se ji čudi vsa Slovenija. Za ponudnike lokalnih dobrin pa je ta podaljšana roka do kupce popolnoma brez stroškov.

Edini brezplačen v Sloveniji

Lokalna eko zdrava tržnica je projekt, katerega vrednost je približno 150 tisoč evrov in je delno sofinanciran iz sredstev Evropske unije in Evropskega sklada za razvoj podeželja, medtem ko je večino denarja prispevala kar občina sama. 

"Kolikor vem, je to edini primer v Sloveniji, da je občina v brezplačno uporabo domačinom postavila multimat. Celoten projekt je nekje na sredini, multimat deluje, ponudniki pa lahko preko daljinskega upravljanja preverijo, kakšno je stanje," nam je povedal Stanko Ivanušič, župan občine Razkrižje.

Ponudniki povezani preko pametnega telefona

Ponudniki imajo nad napravo stalen daljinski nadzor prek pametnega telefona. V primeru, ko kakšnega izdelka ni več, lahko ponudnik takoj poskrbi za novega in napolni multimat. Ta bo deloval vse leto, tudi pozimi, saj je temperatura v notranjosti vedno enaka in primerna za shranjevanje.

Izvirna in praktična ideja

Med izdelki, ki jih najedmo v multimatu so domači bezgov kis, pa med in svež paradižnik. V multimatu so na voljo majhne količine, za sprotno uporabo svežih izdelkov. Ideja je izvirna in praktična tako za ponudnike in kupce.

Tržnico želijo še nadgraditi

V neposredni bližini multimata se razvija tudi klasična, samopostrežna tržnica. Kupci tam izberejo pridelke, jih plačajo in denar odložijo v poseben nabiralnik. 

"Na ta način tržnica že nekaj časa deluje zelo dobro. Tudi ljudje se nekako držijo pravil. Kaj hitro bi se lahko zgodilo, da bi kdo kaj ukradel, toda to se ne dogaja, kar me izredno veseli. Na tak način ne potrebuješ nikogar na tržnici, torej posrednika, a kljub temu vse deluje tako, kot mora".

Tržnico pa nameravajo še nadgraditi. Drugo leto aprila naj bi bilo na voljo še več opreme za različno ponudbo. Kupili in postavili bodo dodatne stojnice, stojala za kolesa, klopi, koše za odpadke in drugo potrebno opremo za celovito delovanje tržnice.

Komentarji (4)

EwE (ni preverjeno)

Nič čudnega da nimamo haska od Eu če pa za take projekte zapravimo 150tisoč “skupnih” penez

varžej (ni preverjeno)

Poforbani je obvezno gor vse povsod

realnooo (ni preverjeno)

jojojoj pejnezi se dpbesedno vstran mecejo

Čaren kak Ivanušić (ni preverjeno)

Evo ga!
Zopet je izkoristil svojih pet minut slave😂😩😂

Starejše novice