Mladinsko društvo Černelavci ima kljub nedavni ustanovitvi za sabo že več uspešnih projektov.

Mladi v Černelavcih dolgo niso imeli pretiranih medsebojnih stikov oz. so se majhne skupine posameznikov držale vsaka zase. To stanje je trajalo vse do tistega dne, ko se je rodila ideja o ustanovitvi Mladinskega društva Černelavci.

»V Černelavcih živi več kot 100 mladih, zato se želimo organizirati, povezati in poživiti dogajanje v naselju in v bližnji okolici,« pravijo v društvu.

Ustanovitev društva lani decembra

Prvo neformalno srečanje lokalnih nadobudnežev je potekalo konec lanskega oktobra, kjer je ideja dobila zeleno luč. Uradno pa je društvo začelo delovati 3. decembra, ko jim je po napornem birokratskem postopku uspelo pridobiti vsa soglasja za delovanje.

»Navdih smo črpali iz predhodnega mladinskega društva Černelavci, ki je na tem področju v preteklosti že uspešno delovalo, vendar je žal zaradi pomanjkanja interesa zamrlo,« pojasnjujejo člani društva.

Namen novoustanovljenega društva je povezati mladino v kraju in ji ponuditi razne zanimive vsebine. Načelo društva pa je postalo »za vsakega malo, veliko za vse«.

Društvo za zdaj s 43 člani

Društvo ima trenutno 43 članov, ki so glede na svoje zmožnosti in časovne omejitve različno aktivni. V demokratičnem duhu jih vodi šestčlanski upravni odbor, ki mu predseduje Luka Perš.

»Ožje vodstvo sestankuje vsaj enkrat tedensko, medtem ko sestanke oziroma srečanja s preostalimi člani organiziramo vsaj enkrat mesečno. Enkrat tedensko organiziramo tudi  uradne ure, na katerih so vsi dobrodošli in lahko vsak izrazi svoje mnenje, predloge ali pripombe,« pravijo.

V nekaj mesecih že več uspešnih projektov

Doslej so v društvu uspešno organizirali akcijo zbiranja zamaškov za Nejca, silvestrovanje, delavnice za otroke, ustanovitveni piknik, prav tako pa so pri izvedbi in organizaciji različnih dogodkov nudili pomoč ostalim društvom.

»Ponosni smo na to, da smo sodelovali v humanitarni akciji zbiranja zamaškov za Nejca. Akcija je bila uspešna, saj se Nejc čez nekaj mesecev odpravlja v Združene države Amerike na operacijo,« z veseljem povejo. 

Mlado društvo z velikimi načrti

V tem letu jih najprej čaka občni zbor društva, sicer pa načrtujejo ogled smučarskih skokov v Planici, organizacijo kulturne prireditve, družabnih iger, športnih dogodkov, izletov in sodelovanje v humanitarnih akcijah.

»V poletnih mesecih si prizadevamo organizirati vaško-športne igre, ki se jih vsi člani društva z veseljem spominjamo, saj je bil to včasih glaven dogodek na vasi. Na žalost je ta tradicija v zadnjem desetletju popolnoma zamrla, zato jo želimo obuditi,« načrtujejo v društvu.

Zaenkrat brez pomoči javnih sredstev

Društvo se za zdaj v osnovi financira iz članarin, ki jih pobirajo na letni ravni. V bližnji prihodnosti pa upajo, da bodo uspešni tudi pri pridobivanju donacij, sponzorskih sredstev in različnih razpisov, ki jih pripravljajo občina, država in Evropska unija.

V društvu vse vabijo k udeležbi na dogodkih in spremljanju njihove Facebook strani Mladinsko društvo Černelavci.

 

 

 

Komentarji (3)

Gost (ni preverjeno)

Naj vam uspe ! Na mladih svet stoji !

Bro (ni preverjeno)

Bravo deca, tak to trbej či se že stari nika vkup ne spravijo

divjejabolko

Super, čestitke! In ne obupat.

Starejše novice