Možu 37-letne nosečnice ni treba delati v 12-urni izmeni. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, naj delodajalec sledi zakonu o delovnih razmerjih.

Med tem ko se mora nosečnica D. (njeno polno ime in priimek hranimo v uredništvu) zaradi resnosti zdravstvenega tveganja zanjo in še nerojenega otroka strogo držati navodil zdravnikov, kar pomeni mirovanje brez dvigovanja kakršnih koli bremen, naj bi bil njen mož primoran delati v 12-urni izmeni.

Ključno vprašanje, ki jima je dodatno otežilo vsakodnevno živjenje, je skrb za prvega otroka. Ta je star tri leta, zato je jasno, da potrebuje starševsko pomoč tudi pri vsakdanjih opravilih. Noseča D. otroka ne sme dvigovati, njenega moža pa zaradi službenih obveznosti praktično 13 ur dnevno ni doma.

Delodajalec zaenkrat ni popustil.

Delodajalec delavca ne sme kar tako zavrniti

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sicer poudarjajo, da niso pristojni za odločanje o zakonitosti ravnanja delodajalca, ki možu noseče D. zaenkrat ni omogočil niti začasne prilagoditve delovnega časa.

Hkrati na ministrstvu navajajo, da lahko na podlagi tretjega odstavka 148. člena zakona o delovnih razmerjih »delavec v času trajanja delovnega razmerja zaradi potreb usklajevanja družinskega in poklicnega življenja predlaga drugačno razporeditev delovnega časa, delodajalec pa mu mora, upoštevaje potrebe delovnega procesa, pisno utemeljiti svojo odločitev.«

Jasno je, da delodajalec pri svoji odločitvi ali bo delavcu odobril možnost drugačnega delovnega časa ali ne, upošteva potrebe delovnega procesa, vendar na ministrstvu dodajajo, da je delodajalec v primeru, ko potrebe delovnega procesa dopuščajo, dolžan slediti delavčevemu predlogu.

»Delodajalec delavčevega predloga ne sme zavrniti samo zato, ker bi to pomenilo drugačno organizacijo delovnega procesa,« so še zapisali na ministrstvu.

Delovni čas je opredeljen s pogodbo, a se lahko spremeni

Določilo o razporeditvi delovnega časa je ena od bistvenih sestavin pogodbe o zaposlitvi, a se lahko spremeni. Na ministrstvu namreč poudarjajo, da ima delavec kadarkoli med trajanjem delovnega razmerja možnost pri delodajalcu uveljavljati drugačno razporeditev delovnega časa.

»Takšno, ki bi mu omogočala usklajevanje družinskega in poklicnega življenja,« so zapisali.

Mož noseče D. odgovora svojega delodajalca še ni prejel. Na ministrstvu pa svetujejo, naj svojo prošnjo za delodajalca »utemelji z razlogi, ki izhajajo iz potrebe po uskladitvi delovnega časa z zagotavljanjem varstva otroka. Dodatno še svetujemo, da delavec preveri ureditev ukrepov iz naslova usklajevanja poklicnega in družinskega življenja, ki morebiti izhajajo iz kolektivne pogodbe, ki zavezuje konkretnega delodajalca.«

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tt (nepreverjen)

Neven zakoj, ampak mislim ka je ta članek ena velka izmišljotina, ker redni vsakodnevni 12 urni delovnik v Sloveniji po zakonu ne obstaja! Ker že dejstvo da tudi v domnevnem odgovoru ministrstva ni niti besedice glede domnevnega vsakodnevnega 12 urnega delovnika kaže o neresničnosti tega članka. Ali dela samo vsak drugi dan (en dan 12 ur, drugi dan prost) ali pa zaradi trenutnega povečanega obsega dela v podjetju podaljšujejo z 4 ure, vendar to lahko storijo samo vsak drugi dan. Pri čemer se morajo držati meje max 170 nadur na leto, oziroma z pisno privolitvijo delavca je ta meja 210 nadur letno. Vse kar je več od tega je NEZAKONITO! In da odgovor ministrstva nebi vseboval niti besedice glede domnevnega vsakodnevnega 12 urnega delovnika? Ma dajte no... ta članek je poln neresnic!

Zgvv (nepreverjen)

FAKE NEWS ZA GLEDANOST PORTALA

Delavec v peoi… (nepreverjen)

Tt očitno imaš srečo, da imaš normalen 8-urni delovnik. Jaz delam v proizvodnji v enem velikem pomurskem podjetju in imamo ruski turnus. To pomeni 12h dnevna smena, 12h nočna smena in potem dva dni fraj. Ni prijetno.

Zgvv (nepreverjen)

uamenjaj sluzbo

In reply to by Delavec v peoi… (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

Če prav razumem delaš dva dni po 12ur, nakar si dva dni fraj. S tem ni nič narobe, saj si polovico meseca fraj. Ta članek pa trdi da mož dela redno vsak dan po 12ur, kar je navadna laž.

In reply to by Delavec v peoi… (nepreverjen)

res.je (nepreverjen)

Zadeva je resnična. Mož dela na policiji.

tt (nepreverjen)

Ne ni res, imam ogromno kolegov ki delajo na policiji in noben nima rednega 12 urnega delovnika., da bi vsak dan delal po 12 ur. Zakon jasno določa da se dnevno lahko opravi samo 8 ur rednega dela, vse kar je več pa so nadure. Isto zakon pravi da se letno lahko opravi samo 170 nadur, oziroma z pisnim privoljenjem delavca je ta meja 210 nadur letno. Vse kar je več je nezakonito!

In reply to by res.je (nepreverjen)

asdfghjk (nepreverjen)

Seveda pa obstaja možnost ka ide za tujoga delavca, keri je primorani delati saki sen po 12 vr, če nej ga pač nedo meli na firmi. Normalno, ka se prikaže samo 8 vr + mogoče nekših par nadvr, vse ostalo je v kvazi potnih stroškaj al pa plačano na roko (delo na čarno). Ampak ja, tudi v ton primeri, so 12ke velka rejdkost, so pa 10ke stalnost, kar tudi neje malo...

tlp1 (nepreverjen)

tt ne na pamet, a nisi pomislil, da se moraš po nočni izmeni tudi naspati, glede 12 urnega delovnega časa pa si preberi zakon(neenakomerna razporeditev delovnega časa) in še enkrat ne na pamet. Zgvv je dal odličen nasvet, v Pomurju je delovnih mest ogromno hahhhaaa.

Starejše novice