Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se je v sejni sobi Kmetijske zadruge Gornja Radgona danes udeležila terenskega srečanja s kmeti zaradi namernega uničevanja silažnih kombajnov.

Vandal, ki med koruzo na njivah v okolici Gornje Radgone nastavlja jeklene palice, je s svojim početjem poškodoval že najmanj 13 kombajnov, zadnja dva minulo soboto. Kmete tako mineva potrpljenje in od pristojnih organov zahtevajo, da najde storilca. Svojo stisko so zdaj predstavili tudi kmetijski ministrici.

Pivčeva je v izjavi po sestanku dejala, da se je situacija, za katero je izvedela iz medijev, izkazala za veliko bolj perečo, kot si je predstavljala.

»Gre za izjemno občutljivo področje, za področje pridelave hrane, za področje skrbi za obdelanost kmetijskih zemljišč. In to, da ljudje tega ne morejo opravljati oziroma so pri tem moteni, mislim, da si zasluži vso pozornost in tudi skrajno hitro ukrepanje.«

 Kot pravi, je zato zaprosila, da se kmetom zagotovi vsa pomoč v smislu zaščite. 

»Ne gre nenazadnje samo za to, da ne morejo kmetovati in da ne morejo spraviti svojega pridelka. Gre posredno seveda za škodo, povzročeno s tem, da ne morejo nahraniti živine in na policah zagotavljati zadostnih količin hrane in da so na nek način ogrožena tudi človeška življenja. Gre namreč za izjemno nevarnost, da se s temi kosi železa, ki pri tem nastajajo, ko se palice razkosajo, lahko ogrozijo tudi življenje bodisi človeka, ki dela na kombajnu, ali pa tistega, ki ga spremlja na traktorju.«

O povračilih za škodo še ni govora

Medtem ko bodo kmetje, ki imajo stroje zavarovane, škodo dobili povrnjeno, pa ministrstvo po besedah Pivečeve nima nobenih vzvodov za povračilo škode na nezavarovanih strojih:

»Mislim, da v tem trenutku mora biti glavno sporočilo današnjega sestanka in sploh sporočilo situacije, da tovrstna dejanja strogo obsojamo in da bomo uporabili vsa pravna sredstva, da jih preprečimo in da kmetom seveda omogočimo in jim damo pravico, da varno kmetujejo in počnejo tisto, kar na svojih njivah in v hlevih morajo početi. O vsem, kar bo nastalo posledično, se bomo seveda pogovarjali takrat, ko bo za to čas.«

Je pa, kot pravi, na skrajno resnost situacije že opozorila ministrstvo za notranje zadeve, ki ga bo po današnjem sestanku seznanila z vsemi ugotovitvami.

Škode že za sto tisoč evrov

Gornjeradgonski policisti so v letošnjem letu obravnavali devet poškodovanj kombajnov. Po besedah komandirja Policijske postaje Gornja Radgona Aleksandra Kreslina je materialna škoda visoka, vendar še ni točno ocenjena, saj popravila kombajnov še niso končana. 

Po izjavah oškodovancev se škoda giblje med pet in petnajst tisoč evrov na posamezni primer, kar skupno znaša približno 100.000 evrov.

 »Skušamo pridobiti materialne dokaze, da bomo lahko na sodišču uspešno zagovarjali našo morebitno kazensko ovadbo.«

Policisti, ki so v fazi intenzivnega zbiranja obvestil, sicer niso opravili še nobene hišne preiskave, je pa menda steklo več informativnih razgovorov.

Sicer pa se policisti že pripravljajo na naslednjo leto in svoje aktivnosti usmerjajo v to, da do podobnih primerov ne bi več prišlo. Na kakšen način se pripravljajo, še ne želijo razkriti.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Če boste čakali na državo, ministrstvo in brum, brum župana, bo kukurca ostala na njivi. Kmetje kot gospodarji njiv boste za to morali poskrbeti sami. Organizirajte se, pomagajte eden drugemu, tudi če boste za to delali 24/dan. Bo pač cela družina en mesec na njivi, pridelek pa bo pospravljen.
Ne stokajte in ne čakajte pomoč. Vso delo, opravilo je samo v vaših rokah in glavah. Amen.

rbd (nepreverjen)

Pa se je rejsan sen zmejšalo, pa ka ma ministrica za kmetijstvo z kriminalistično preiskavo za kazniva dejanje zdaj de ona kombanj vozila pa naleti na trdi predmet joj kama smo prišli pa rajši pozovte ministra za obrambo pa vojsko naj preišče kukorco če že policija nej sposobna?

agrstklo (nepreverjen)

Kaj pa ima vojska tukaj za iskat ?
Naj pokličejo uradnike iz agencije za kmetijske trge, ki so se razširili kot gobe po dežju, in gas v karuzo.

In reply to by rbd (nepreverjen)

Svetice13 (nepreverjen)

Kmetje vprasajte se rajsi komu ste pred casom prodali ze taksen unicen kombajn.......... Lepo ste ga naplahtali sedaj vam vraca z obresti.........

Svetice13 (nepreverjen)

Najbolj zalostno pa se mi zdi, da se policist (komandir) pocuti kao nekaj vec, ker zna dajati retoricne odgovore.......... Prav na vsako novinarsko vprasanje se dela kot da obvlada, ceprav ni naredil nic in mu je tudi vseeno kak bo na koncu in to mu govorica telesa izkazuje

rbd (nepreverjen)

No če so pa še to napravili te je pa rejsan podlo do amena?

In reply to by Svetice13 (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Bo sneg prej preden boste koga nasli

niripsa (nepreverjen)

Ministrica je zelo dobra ženska. Sexapilna. Prava femme fatale. Za njena leta ful huda.

Fateklo (nepreverjen)

Preveč makeup-a, vprsanje kaj se skriva.

In reply to by niripsa (nepreverjen)

foterdo (nepreverjen)

3x ugibajte koga pogrešamo na sliki?

namig. kmet ki veliko govori in zase poskrbi.

Starejše novice