Del mariborski svetnikov se je danes s podpisom izjave zavezal ničelni toleranci do vsakršne vrste nasilja.

Nekaj mestnih svetnikov Mestne občine Maribor je danes stopilo skupaj in v javni izjavi predstavilo stališče do ničelne tolerance nasilja.

Kot pojasnjuje najmlajši izmed svetnikov Matic Matjašič, »kot politiki, kot najvišji predstavniki našega mesta, kot občani in kot ljudje imamo odgovornost in dolžnost, da opozarjamo na družbene norme in dogajanje v družbi.«

V ta namen je skupina svetnikov pripravila izjavo o neodobravanju vsakršnega nasilja, ki so jo v podpis poslali vsem svetnikom in svetnicam Mestne občine Maribor.

V izjavi je zapisano: »Izjavljam, da kot mestna svetnica oziroma mestni svetnik spoštujem mednarodne pogodbe in konvencije, zakonodajo Republike Slovenije ter splošne družbene norme o nasilju in da bom v skladu s tem pri opravljanju svoje funkcije kot tudi v zasebnem življenju ravnal in si prizadeval za ničelno toleranco do vsakršne vrste nasilja.«

V stranki Mladih Zelene Evrope pa so izjavo še zaostrili in dopolnili ter jo bodo poslali v predložišče.

Izjavo je podpisalo že več kot 20 svetnikov

Kot so pojasnili mariborski svetniki, je izjavo do sedaj podpisalo več kot 20 svetnikov, vendar pričakujejo, da bo izjavo podpisala in podprla večina mestnega sveta.

Nekateri izmed njih pa so izjavo tudi vrnili, med njimi tudi podžupan.

Kot pojasnjuje Matjašič: »Namen te izjave je zelo jasen, obsoditi vsakršno nasilje v našem okolju in tudi jasno povedati, kaj je nasilje, kaj je fizično nasilje. Večkrat se zgodi, da se sploh pri politikih dejanja nasilja spregledajo in minimalizirajo oziroma prekategorizirajo v afero, incident ali celo spodrsljaj.«

Kot še dodaja Matjašič, je jasno, da jih je k tej potezi spodbudilo nasilno dejanje mariborskega župana Saše Arsenoviča nad mladoletnikom.

In poudarja, da ob tem dejanju ne gre več za ugibanja, ampak za dejanje fizičnega nasilja, ki ga je župan tudi jasno in javno priznal.

Pred stavbo mestne občine so Arsenoviču pokazali rdeč karton

Mariborskemu županu so svetniki danes večkrat pokazali rdeč karton.

»Zato ker smo Maribor, nogometno mesto, mu danes izrekamo rdeči karton, ki pomeni izključitev iz mestnega sveta,« je bil oster Miha Recek.

Kot je poudaril tudi svetnik Primož Juhar, »župan si zasluži rdeči karton, dovolj je rumenih kartonov. Dobil je več kot dva rumena kartona, torej si zasluži rdeči karton, kar pomeni izključitev iz igre.«

»Če se na eni osnovni šoli v Mestni občini Maribor zgodi takšen incident, jaz mislim, da je takšen učitelj ali delavec na šoli v trenutku suspendiran, umaknjen iz delovnega mesta, kot prvič. Drugič pa v šolstvu ne more delati,« še poudarja Juhart.

Predsednik mariborskega odbora SDS Dejan Kaloh pa je jasen, in pravi »Maribor je univerzitetno mesto, moja soproga je podpredsednica upravnega odbora, dejansko so v univerzi bili zgroženi. To ni neko balkansko selo.«

Nasilje je treba jasno obsoditi

Svetniki so pozvali vse organizacije in institucije, politike in tudi bodočo novo vlado in mandatarja, da županovo nasilje jasno obsodijo.

Kot pojasnjuje Matjašič, se je do sedaj odzval le Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, vendar verjamejo, da se bodo odzvali tudi številni drugi.

Kriminalistična preiskava še poteka

Kot so še sporočili iz Policijske uprave Maribor, so policisti v nedeljo, 17. aprila 2022, zaradi dogodka, ki se je zgodil tisti večer, na zapisnik sprejeli ustno kazensko ovadbo oziroma predlog za pregon zaradi suma storitve kaznivega dejanja lahka telesna poškodba.

»Ker kriminalistična preiskava kaznivega dejanja še traja in tudi iz razloga, ker je v dejanje kot oškodovanec vpleten otrok, ki spada v posebej zaščiteno kategorijo oseb, vam več informacij za zdaj ne moremo nuditi,« dodajajo.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
788654 (ni preverjeno)

Smo mislili da v MS, ker je to sobotainfo, potem pa brezveze izven prekmurja.

Borja (ni preverjeno)

Ustavimo
Vandalizem v MB..
Kje so
Redarji
Policija..

Vsa
Podpora
Županu

Kaloh in Recek
Naj začneta čistit ..ogabne grafite..
Ki kažejo duševno ..bolano..mentaliteto mesta.

. (ni preverjeno)

Te pa naj te glavo je skrbijo za red pa moralo. Mene tudi razpizdi ko nekdo slabo dela. Onega ki 80 leti po kolesarski s plavim rukzakom je kdo zgrabo?

Starejše novice