Odsvetovani mesni izdelki s homogeno strukturo ali večjo vsebnostjo maščob so prepogosto vključeni v šolske jedilnike. 

V luči afere s poljskim mesom se številni sprašujejo, kakšno hrano strežejo v slovenskih šolah, vrtcih in drugih javnih ustanovah. Vzgojno-izobraževalni zavodi imajo predpisane smernice za sestavljanje jedilnikov, a ti ne razlikujejo izbir posameznih vrst mesa. 
 

Te vrtcem in šolam svetujejo, da skladno z zakonodajo naročajo čim bolj kakovostna in prehransko ustreznejša živila, ki so lokalna in sveža. Kako se ta navodila pri pomurskih zavodih udejanjajo v praksi, bomo predstavili v naslednjih dneh.

Predelanih mesnih izdelkov preveč, rib premalo

Šolam je predpisano, da zagotavljajo pestro, mešano, uravnoteženo in varovano hrano, ki naj bi vključevala vse skupine živil, do petkrat na teden meso. V jedilnik naj bi se vključevalo tako rdeče kot belo meso, od tega rdeče največ dvakrat, belo pa do trikrat na teden.

En dan v tednu se svetuje kot brezmesni, enkrat do dvakrat tedensko naj bi se vključile ribe, a je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) že pred časom opozoril, da je na šolskih krožnikih občutno premalo rib.

Za zdravje so najbolj škodljiva predelana živila. Predelani mesni izdelki vsebujejo velik delež nasičenih maščob, imajo višjo energijsko vrednost, dodane snovi in številne aditive, zaradi dimljenja ali prekajevanja pa tudi za zdravje škodljive snovi. Ti izdelki v šolah in vrtcih niso prepovedani, se pa svetuje njihovo vključevanje le nekajkrat na mesec in v manjših količinah ter v kombinaciji s priporočenimi živili.

Če že, naj bi vzgojno-izobraževalni zavodi posegali po predelanih mesnih izdelkih z vidno strukturo mesa, kot sta na primer šunka in piščančje prsi, ne pa tisti, kjer je struktura homogena zaradi mletja. A prav teh je na šolskih krožnikih preveč.

»Odsvetovani mesni izdelki s homogeno strukturo ali večjo vsebnostjo maščob se prepogosto vključujejo,« trdijo pri NIJZ, kjer so v raziskavi ugotovili, da so taki izdelki  prisotni pri 13 odstotkih vseh dopoldanskih malic in kosil.

Večji delež ekoloških in lokalnih živil

Belo meso in priporočeni mesni izdelki z vidno strukturo se pojavljajo v četrtini kosil, v dobri desetini dopoldanskih malic in redkeje pri popoldanskih malicah. Za bolj uravnoteženo prehrano NIJZ vrtcem in šolam svetuje, da zmanjša vključevanje odsvetovanih mesnih izdelkov v jedilnike in jih za dosego ustreznih učinkov za zdravje predvsem nadomeščajo s pogostejšim vključevanjem rib.

Zavodi lahko pri naročanju živil poleg cene v javni razpis vključujejo tudi kakovostna merila, na primer glede svežine, okoljske obremenitve, ekološke pridelave. Z njimi lahko posredno vplivajo na nabavo kakovostnih lokalno pridelanih živil. 

Ta delež se je v obdobju 2013-2016 večal, tako je v tem obdobju zavodom uspelo priskrbeti med 5 in 10 odstotkov ekoloških živil in med 10 in 40 odstotkov lokalnih živil glede na celotno naročilo.

Preberite še

Komentarji (13)

Grinch (ni preverjeno)

Ja ribe, bravo sploh tune, polak ali oslič in seveda ribje palčke. Glede rib je potrebno biti še bolj previden. Težava pri ribah in majhnih otrocih pa so tudi drobne kosti, ki so v manjših sladkovodnih ribah.
Kar se pa tiče predelanega mesa, pa enostavno prepovedat procesirano hrano. Posebne, paštete, mesni mamazi,...enostavno out.
Po drugi strani pa, a je treba vsak dan jesti meso kot glavno jed. Enkrat dvakrat tedensko čisto dovolj. Ostalo pa repa, zelje, jota, ješprenj, pasulj, vse to se lahko skuha poceni in s kvalitetnimi ekološkimi sestavina, tudi z mesom, saj ge ne rabimo veliko, npr.pri joti. Drugače pa imamo v prekmurko odlično izbiro ekoloških žit, ajdove kaše, prosene kaše,.. Vse to je lahko glavna jed. Tudi krompir je lahko glavna jed in seveda zraven solata.
Da seveda o kruhu ne govorimo. Glede na dostopnost ekoloških žit, sploh drugega kot ekološkega, lokalnega kruha in to ne belega, sploh nebi smeli jesti.
Otroke je treba navadit na okus, ampak to je v veliki meri delo staršev.

rgergreg (ni preverjeno)

Ka pa tij senjaš? Tij misleš ka do ti deca gnes den geli joto pa repo pa zelje v vrtece pa šaule? Vejpa tau je tak vse razvajeno gnes den ka ta spadneš.

In reply to by Grinch (ni preverjeno)

črni vrag (ni preverjeno)

mislim da je za deco najbolje primerna pica
dobiš vitamine in kalorije, i to je sve kaj deca treba

In reply to by rgergreg (ni preverjeno)

Mamma Carlotta (ni preverjeno)

Tebi je pa rejsan dosadno. Že navsezgodaj serješ s provokacijami na različne teme pod različnimi vzdevki. Aja, puna luna je bila - na psihiče baje bole deluvle.

In reply to by črni vrag (ni preverjeno)

goostt (ni preverjeno)

Deca preveč mesa pogejo, to je potrebno pod nujno reducirati !!

In reply to by rgergreg (ni preverjeno)

Pomurc (ni preverjeno)

Lahko vam iz prve roke povem, kako je s prehrano v osnovnih šolah. Če otrokom ponudiš zdrav obrok, bodo pomije polne. Če jim ponudiš svinjarijo (hrenovke, pašteta, burgerji, evrokrem) pa pomij praktično ni. Zaj pa se odloči, kaj češ meti.

Grinch (ni preverjeno)

Verjamem da je tako, ampak potem na bodo otroci lačni. Malo kruto, ampak tako pač je. Bolje nič kot pa umetno nesnago. Naj njim pa potem doma starši pakirajo za sabo, če komu ni všeč šolska malica. Bo še šola prihranila.
Saj je na vseh področjih tako, enostavno vsi preveč razvajeni.

In reply to by Pomurc (ni preverjeno)

Grinch (ni preverjeno)

zanimivo pa je tudi, da tukaj ko se gre za preharno otrok, je samo nekaj kometnarjev, ko pa gre za politiko pa je gora kometnarjev in prerekanj čez leve ali desne,.

butalec (ni preverjeno)

No Grinch, eto ti še en komentar:
- koje budalo lejko trdi, da so ribe gnesden zdrave (žrejo živo srebro in plastiko v Jadranu, ali pa ove iz okolice Fukošime, ja, tiste so pa dobre, ker so iz uvoza, nej Jadrana) FUJ!!
- deca ne jejo na žlico ama nič - glavna je pica, pašteta, hrenovke, stvari iz roke .... ostalo roma v pomije (kakšna repa, zelje,..)
Sadje in zelenjava - toga absolutno ne jejo, mogoče kakšno banano, v jabolko se pa vgrizne in vrže v koš. Džabe šolska shema (sadje), škoda ta vrženih penez!!
Ampak, tudi to - prehranske navade - otroci prinašajo z doma. In kaj sodobne mlade gospodinje danes kuhajo: hrenovke, hamburger, kebab, pica, pomfri, na poti mimo Maribora skuhajo in pripeljejo domov McDonalds,...
Ah, nej vredno guča!!

In reply to by Grinch (ni preverjeno)

jadranska riba (ni preverjeno)

Ribe iz Jadrana so dobesedno zastrupljene. Morje je polno municije z osiromašenim uranom, ki so jo natova letala med napadom na Srbijo odmetavala na poti nazaj proti Italiji. Gre za radioaktivni material, tako da te naše ribe niso kaj dosti boljše od tistih iz Fukošime.

In reply to by butalec (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti se na ribe razmiš kak Marica na krivi k...c. Osiromašeni uran je v protitankovskih izstrelkih s katerimi so streljali avioni A10. V morje so metali bombe in rakete, ki pa niso polnjene z osiromašenim uranom.

In reply to by jadranska riba (ni preverjeno)

Grinch (ni preverjeno)

@butalec, upam da nisi razumel mojega komentarja glede rib, kot nekaj dobrega. Strinjam se s tabo glede rib, zato sem ps navedel najboln priljubljene in obenem najslabše ribe

In reply to by butalec (ni preverjeno)

VEGETArec (ni preverjeno)

Ne bi bilo čudno, če bi pri nas zaporniki boljše in bolj zdravo jedli kak otroci v šolah,...!

Starejše novice