Že 32. sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA, ki od srede poteka v Gornji Radgoni, je tudi danes ponudil veliko tega za videti in slišati, mladi pa so se lahko preizkusili tudi v spretnostih in znanju.

Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer in Lendava so skupaj s Pomursko gospodarsko zbornico, Zavodom za zaposlovanje Murska Sobota ter obrtniki in podjetniki pripravili predstavitev za deficitarne poklice v gradbeništvu.

S predstavitvijo želeli spodbuditi mlade za zaposlitev v gradbeništvu

Predstavitve poklicev se je udeležilo okrog 150 učencev sedmih in osmih razredov iz 14 pomurskih šol

Obrtniki in podjetniki so na »dan izobraževanja v gradbeništvu« predstavili naslednje poklice: zidar, tesar, krovec-klepar, keramičar, kamnosek, slikopleskar ter voznik in strojnik gradbene mehanizacije. 

Ker se marsikateri mladi sprašuje, kateri poklic naj izbere, je seznanitev z možnostmi zagotovo odličen način, da posameznik na koncu tudi sprejme pravo odločitev. Osnovnošolci, sploh tisti, ki obiskujejo višje razrede, se prav gotovo nahajajo pred številnimi dilemami.

Namen današnje predstavitve poklicev je bil, da se mlade na zanimiv in predvsem aktiven način »pritegne« v dogajanje ter navduši za katerega od mnogih poklicev na področju gradbeništva. 

Boštjan Durič, vodja sekcije gradbincev z Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota, je predstavil poklic zidarja.

»Otrokom želimo predstaviti, da ta poklic ni zapostavljen, kot je bil nekoč, to je poklic prihodnosti in tudi dobro plačan poklic. Biti zidar ne pomeni biti manjvreden človek. Biti zidar pomeni imeti nekaj znanja, razumeti nove načrte, nove materiale, trende. Poklic gradbenika ni tako enostaven, kot je bil nekoč.«

Dodal je še, da je otrokom potrebno dati priložnost, da se dokažejo, predvsem pa jim dati v roke orodje in pustiti, naj domišljija steče.

Primanjkuje tudi slikopleskarjev-črkoslikarjev, tako da so za osnovnošolce pripravili marsikaj. Slikopleskarski mojster Tomaž Merica je dejal, da je tokratna priložnost odlična spodbuda za mlade.

»Otroci se lahko srečajo z mešanjem barv, risanjem s čopičem in valjčkom. Želimo prikazati, kako poteka delo slikopleskarja na terenu. Na območni obrtni zbornici smo se odločili, da  prekmurskim šolam približamo poklic slikopleskarja in s tem (otroke) tudi spodbudimo, da bi se vpisali v to šolo. /…/ To je poklic, za katerega se ni potrebno bati, ali dobiš službo: sigurno jo dobiš.«

Osnovnošolci so z zanimanjem spremljali predstavitve, z navdušenjem pa so tudi sami poskusili pribiti žebelj, zamešati barvo in nasploh preveriti, kako vešči so. In da, pri tem so se izredno zabavali.

Potekala so tudi tekmovanja

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je za mlade pripravila pilotno usposabljanje slikopleskarjev ‒ slikopleskarsko akademijo na tematiko učenja tradicionalnih slikopleskarskih tehnik, kot sta imitacija lesa in kamna.

O prvi projektni delavnici ‒ s katero so skušali tisto, kar je zapisano na papirju, prenesti v prakso ‒ na kateri so poleg Slovencev sodelovali tudi mladi Madžari, Poljaki, Čehi in Avstrijci, je nekaj besed delil Igor Pipan s sekcije slikopleskarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

»Ker različne šole učijo različne tehnike, dajejo različna znanja, smo želeli povezati evropske slikopleskarje v enotni akademiji, kjer se bo vsak učil tisto, kar mu je najbližje, kar najbolj potrebuje v življenju, in pri tem ne bo imel nobenih težav s potrditvijo pridobljenih znanj, z upoštevanjem teh znanj tudi pri kariernem napredku.«

Vsak udeleženec je tekom dne naredil obe tehniki, po (pozitivni) ocenitvi komisije pa je prejel tudi certifikat.

A tudi to še ni bilo vse …

Dneva s tem ni bilo konec, kajti poskrbljeno je bilo še za kaj.

Dijaki srednjih gradbenih šol in študenti gradbeništva so se pomerili v nadvse zanimivem tradicionalnem tekmovanju Ali je kaj trden most? ter pokazali svoje spretnosti: gradili so most iz špagetov.

Ker pa je bila gradnja mostov v polnem teku, nismo uspeli dočakali razglasitve zmagovalca: priznanje je ob koncu prejel tisti, katerega most je zdržal največjo obremenitev. 

Polno »zaposleni« pa so bili tudi učenci osnovnih šol, za katere je bil pripravljen kviz Lepo je biti gradbenik, ki ga je povezoval Boštjan Čukur, sicer keramičar. 

Skozi odgovarjanje na vprašanja so morebitni bodoči gradbinci preizkušali svoje znanje ‒ seveda o gradbeništvu. 

Dodatna nadgraditev s predavanji

Izobraževalni dan je bil nadgrajen še z mnogimi drugimi vsebinami in predavanji. Spregovorili so o uvajanju digitalizacije v gradbeništvo in predstavili primere dobrih praks, navzoče pa seznanili tudi s pomenom raziskovalnih dejavnosti in inženirstva znotraj stroke.

Posebno pozornost je med obiskovalci pritegnilo tudi predavanje Marjana Pipenbaherja, gradbenega inženirja in podjetnika, ki se ukvarja predvsem s projektiranjem mostov, s svojo »dejavnostjo« pa se je predstavil že praktično vsemu svetu.

Njegovi so med drugim most Nissibi čez reko Evfrat, viadukt Črni Kal, Pipenbaherjev najnovejši projekt pa je pelješki most na Hrvaškem, ki je bil po skoraj štirih letih dela končan julija 2022 ‒ eden največjih mostov v Evropi v dolžino meri kar 2404 metre.

Komentarji (5)

Opazovalka (ni preverjeno)

Super dogodek!

asdasd (ni preverjeno)

MEGRO preplavili mladi in stem bistveno popravili bilanco obiska !

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

turk

Če ne bi bilo mladih, bi bil obisk sejma porazen.
Katastrofa od sejma, v vsaki gradbeni trgovini vidiš več.

TošlinPrelujbifff (ni preverjeno)

misleš povedati, če ne bi prisijlile vse gradbene srednje pa fakse ka se obvezno morejo udeležiti. Mlade boli rit za tau ka so tan meli.

In reply to by turk

IvanIce (ni preverjeno)

Brezveze zapravljen denar za vstopnice in gorivo...
Nič za videti...

Starejše novice