Slika je simbolična.
Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomorov tudi s kolesom budimo upanje.

Vsako leto 10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomorov, ki pa letos že drugič zapored poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji«. Ta dan je opomnik za vse nas, da se zavemo, kolikšen delež odgovornosti nosimo tako do sebe kot do družbe, ter spoznamo, da imajo naša dejanja ‒ ne glede na to, kako velika ali majhna so ‒ daljnosežni vpliv. Smo tisti, ki lahko obudimo upanje, morda celo rešimo življenje, in tega se moramo zavedati prav vsak dan v letu. 

Tudi v Pomurju se zavedamo pomembnosti ozaveščanja o duševnem zdravju, predvsem pa želimo preprečiti samomore v Pomurju. V ta namen je že četrto leto organizirana dobrodelna kolesarska akcija Kilometri za življenje, ki poteka od 10. septembra pa vse do 10. oktobra. Aktivnost je ponovno izvedena v sklopu mednarodne akcije Prekolesarimo svet, v okviru katere je bilo lani prekolesarjenih 17.551,16 kilometra. 

Kakšen je namen?

Organizatorji izvajajo različne aktivnosti in številne dogodke, katerih glavni namen je preprečevanje samomorov v naši regiji. Ljudem želijo sporočiti, da v stiski niso sami, ter jih spodbuditi k aktivnejši telesni dejavnosti in skrbi za psihofizično zdravje ter k povezovanju, ki ugodno vpliva na splošno počutje človeka. 

Kako sodelovati?

Kot vsako leto lahko tudi letos v času od 10. septembra do 10. oktobra kolesarite kjer koli v naravi ali doma na sobnem kolesu ter zbirate kilometre. Organizatorji vas ob tem vabijo, da naredite tudi najljubšo fotografijo (sliko sebe ali kolesa, navdihujoče narave, skozi katero kolesarite) in jo skupaj s številom prevoženih kilometrov pošljete na elektronski naslov [email protected] ali Facebook stran Kilometri za življenje.
Fotografije bodo objavljene na Facebooku in Instagramu, tiste z največ všečki pa bodo tudi nagrajene. 

Ostale dejavnosti

V času akcije so organizatorji pripravili več kolesarskih dogodkov, ki jih nikar ne spreglejte. Spremljajte objave na Facebooku in Instagramu, da boste pravočasno obveščeni o vsem. 

Zaključni dogodek

Vsi kolesarski privrženci (in ostali) so vabljeni, da se v soboto, 1. oktobra, od 11. do 14. ure pridružijo zaključnemu dogodku na Trgu Martina Luthra v Murski Soboti, kjer se bodo zbirali prekolesarjeni kilometri, podružili pa se boste lahko tudi ob mnogih drugih dejavnostih. 
 

Starejše novice