Gradbeni delavci so med prenovo Trga vstaje v Rušah naleteli na človeške ostanke. Dela so ustavljena, izvor izkopanin trenunto še ni znan.

Ob odkritju so na kraj bile pozvane vse pristojne službe, tudi policija. Na delu so trenutno arheologi, ki raziskuje okoliščine najdbe.

»Med začetnimi deli smo naleteli na ostanke človeškega okostja. Imeli smo arheološki nadzor, dela na gradbišču so takoj ustavili in zdaj potekajo arheološke raziskave,« pojasni Urška Repolusk, županja občine Ruše.

Po najdbi so se vključile vse pristojne službe, ki pa niso mogle potrditi ali gre za ostanke arheološkega najdišča ali za morebitne mlajše pokope

O najdbi je bila obveščena tudi policija, ki je še isti dan opravila ogled in ugotovila, da najdbe ne sodijo v njihovo obravnavo, zato jih je prepustila nadaljnjim arheološkim raziskavam.

Iz katerega obdobja je najdeno okostje za zdaj še ni znano, iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor so nam namreč sporočili, da raziskave v Rušah še potekajo. Zaradi arheoloških del pa bo zagotovo prišlo do zamud pri prenovi trga.

Kolikšna bo ta zamuda, županja zaenkrat ne more predvideti.

Mimoidoči z radovednostjo opazujejo arheologe pri delu in se sprašujejo, kaj so našli. Predvidevajo, da gre za povojne ostanke, želijo pa si, da bi se dela čimprej nadaljevala.

Starejše novice