Nadaljevalo se je zmanjševanje brezposelnosti, kažejo podatki Zavoda za zaposlovanje Slovenije.

Ob koncu marca je bilo registriranih 60.534 brezposelnih oseb, 6,6 odstotka manj kot februarja in 26,7 odstotka manj kot v lanskem marcu. 

Povečano povpraševanje po delavcih

Na novo se je od januarja do konca marca na zavodu prijavilo 16.988 brezposelnih oseb, kar je 14,4 odstotka manj kot lani v tem času, zaposlilo se je 15.410 oseb, 19,9 odstotka manj. 

Povpraševanje po delavcih se je v letošnjih prvih treh mesecih glede na enako obdobje 2021 povečalo. Delodajalci so zavodu sporočili 42,5 odstotka več prostih delovnih mest.

Med novo prijavljenimi na zavod je bilo 398 iskalcev prve zaposlitve, 2.001 brezposeln zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 50 brezposelnih zaradi stečajev in 737 presežnih delavcev. 

Najbolj se je zmanjšalo število stečajnikov

V primerjavi s predhodnim mesecem se je za 3,6 odstotka zmanjšalo število prijav brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas.

Presežnih delavcev se je prijavilo 9,2 odstotka več, za 31,6 odstotka več je bilo prijav stečajnikov in za 17,4 odstotka več iskalcev prve zaposlitve. 

Vse pomembnejše kategorije novo prijavljenih brezposelnih oseb pa so se zmanjšale v primerjavi z lanskim marcem, najbolj stečajnikov, nato presežnih delavcev, iskalcev prve zaposlitve in brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas.  

Zaposlilo se je največ tajnikov

Od 8569 brezposelnih oseb, ki jih je marca zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5814 oseb, kar je 15,9 odstotka več kot februarja in 27,1 odstotka manj kot marca 2021. 

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, zidarjev, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, natakarjev, komercialnih zastopnikov za prodajo in voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil.  

Največji upad brezposelnosti v Pomurju

Tako kot februarja se je tudi marca brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala v vseh območnih službah Zavoda. 

Največji upad je imela območna služba Murska Sobota.

Sledijo območna služba Ptuj, območna služba Kranj, območna služba Maribor, območna služba Velenje, območna služba Celje, območna služba Ljubljana, območna služba Koper, območna služba Nova Gorica, območna služba Novo mesto, območna služba Trbovlje ter območna služba Sevnica, kjer se je brezposelnost zmanjšala najmanj.

Brezposlenost sicer še vedno največja v Pomurju

Delodajalci, med katerimi je bilo največ delodajalcev s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti ter gostinstva, so marca zavodu sporočili 17.142 prostih delovnih mest, 24,4 odstotka več kot februarja in 45,7 odstotka več kot marca 2021.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, ki so na voljo za januar 2022, je bilo v državi 909.481 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,8 odstotka manj kot decembra 2021 in 3,1 odstotka več kot januarja 2021.  

Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračunavajo na zavodu, je bila januarja 2022 6,9 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke višja kot decembra 2021 in 2,5 odstotne točke manjša kot januarja 2021. 

Stopnja registrirane brezposelnosti moških je bila 6,4 odstotke in žensk 7,6 odstotka. Najvišjo stopnjo je imela območna služba Murska Sobota, najnižjo pa območna služba Kranj.

Komentarji (18)

lazz (ni preverjeno)

Upad? Ale namensko paketanje lidi iz zavoda? To je politika Janse ka zaposlene na zavodi pritiskajo na tiste ka so na zavodi ka se odjavijo! Ka te oni majo kvazi nizko stopnjo brezposelnosti! Te vse stevilke so FEJK! Naj raje dajo statistiko kelko delovno sposobnih lidi je nezaposlenih! Nej kelko jih je prijavljenih za zavodi. Pa te mo vidli realne stevilke

nej nej (ni preverjeno)

Bilo bi pošteno, ka se tudi število zaposlenih-svetovalk na zavodu zniža na polovico nej pa, ka jih še kcoj zaposlujejo !

In reply to by lazz (ni preverjeno)

37.37e (ni preverjeno)

največ novo zaposlenih 50% je bilo v javnem sektorju. In potem politična floskula neumnim volivcem, obljubljamo vitko javno upravo.haha kakšen nateg... vedno. SD, SDS, skrajna Levica, SAB, LMŠ in NSi, Jankovič pardon Golob vsi vejo da so javni sektor njihovi volivci in dodaš še uvožene prišleke iz balkana in si čez 10%.

Proizvodnja (ni preverjeno)

Neven ce je fejk, kajti kjer delam ne dobijo delavcev. Proizvodnja je vse okrog minimalca, povsod v pomurju.

Hm... (ni preverjeno)

Kje delaš? Sicer jaz ne poznam izraza ni delavcev (premalo plačano).

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

emmmm (ni preverjeno)

Nescejo iti delat. Vejpa prisiliti jih nemre nisce

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

awfsa (ni preverjeno)

Trg van fajn pravi, dragi kapitalisteki, dignite plato

spjaš (ni preverjeno)

Sanjaj, delavcev za minimalca je v prekmurju več kot dovolj.

In reply to by awfsa (ni preverjeno)

Mtydessssdccg (ni preverjeno)

ZA VSE JE KRIF KORONA NATEG VSI SODELUJOČI BOSTE ŠLI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR IN SE VAS RAZLASTNINI!

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec delat se rajši spravi prokleti socialaš nej ka gluposti pijšeš.

In reply to by Mtydessssdccg (ni preverjeno)

IASPA (ni preverjeno)

Mam stik z eno gospo, ki dela v kadrovski službi v eni izmed pomurskih podjetij in je povedala, da se na delovna mesta v pisarni prijavo ogromno ljudi, za proizvodnjo sicer manj pa vendar več kot dovolj in lahko izbirajo med kandidati. Stanje vsekakor ni rožnato.

IASPA (ni preverjeno)

Stanje vsekakor ni rožnato za delojemalce. Če bi res bilo "premalo delavcev" potem bi povsod bil več kot minimalec pa ni.

In reply to by IASPA (ni preverjeno)

tetel (ni preverjeno)

Janša zrihtau delo in službe, v nasledjon mandati bou še plače porihtau

In reply to by IASPA (ni preverjeno)

BooJa (ni preverjeno)

Kda te zavod na cesto vrže si več niti nej brezposelni.

fu fu fuj (ni preverjeno)

Pomeni, da prihaja čas, ko lahko komot zapremo zavod za zaposlovanje, ker ne bo več brezposelnih, svetovalke pa vržemo na cesto...jupiiija

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec či zaprejo zavod si tij prvi ka boš brez pejnez. Ka boš te veslo cecal. Či pa što nuca kak se cejlo življenje socialna vleče brez toga ka bi migno z ritjo je pa majster v ton debeli fuknjenec.

In reply to by fu fu fuj (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Potrebujem pregled mednožja

tanja flaškon (ni preverjeno)

Potrebujem pregled mednožja

Starejše novice