Tretja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov se začenja danes.

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa ponovno prireja preventivno akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ti so bili do 31. oktobra udeleženi kar v 2014 prometnih nesrečah.

Črna statistika prometnih nesreč s tovornimi vozili

Po statističnih podatkih Agencije za varnost prometa so od celotnega števila nesreč, ki so vključevale tovorna vozil in avtobuse kar 64 odstotkov povzročili vozniki. 

V nesrečah je izgubilo življenje kar šest oseb, od tega je bilo pet voznikov tovornih vozil. Poleg smrtnih izidov je v prometnih nesrečah 39 oseb utrpelo hude poškodbe, 304 osebe pa lažje.  

Zadnja leta nakazujejo na tragične podatke pri prometnih nesrečah, kje so bili udeleženi vozniki tovornih vozil. Ti so v obdobju med leti 2013 in 2021 povzročili kar 88 prometih nesreč s smrtnim izidom in 286 nesreč s hudimi telesnimi poškodbami.

Ključna vloga avtošol

Pri zagotavljanju dodatne varnosti na cestah lahko poskrbijo tudi avtošole. Agencija za varnost prometa je tako pred začetkom akcije na vse šole vožnje poslala dopis, ki poziva k zagotavljanju večje varnosti.

Avtošole so bile pri tem naprošene, da pri kandidatih za pridobitev vozniškega izpita kategorij C, C1, D in D1 posebej izpostavijo vse elemente, ki so ključni za varno udeležbo v prometu. 

Potrebno jih je tudi seznaniti s knjižico Varen prevoz tovora in novimi videovsebinami (mrtvi koti velikih vozil, dolžina zavornih poti). 

Posledice lažje za voznike avtobusov

Za voznike avtobusov je statistika veliko bolj obetavna. Po poročanju Agencije za varnost prometa so vozniki avtobusa bili udeleženi v 246 prometnih nesrečah, pri tem so jih povzročili 29 odstotkov.  

Posledice nesreč so pri tem terjale tri lažje poškodbe, v zadnjih sedmih letih v prometnih nesrečah z avtobusi ni prišlo do nesreč s smrtnim izidom. 

Nepravilen premik največji krivec za nesreče

Najbolj izstopajoč vzrok pri prometnih nesrečah, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil, je v zadnjih petih letih nepravilen premik z vozilom.

Pogosti dejavniki nesreč so tudi nepravilna stran/smer vožnje in neustrezna varnostna razdalja.

»Med vzroki smrtnih prometnih nesreč izstopajo neprilagojena hitrost, precej enako pogosto pa premiki z vozilom, neupoštevanje pravil o prednosti, stran ali smer vožnje ter ostalo«, navajajo na Agenciji za varnost prometa. 

Pri izvajanju poostrenih nadzorov je tudi Policija opazila, da vozniki velikokrat vozijo na prekratki razdalji. To predstvlja visoko tveganje, saj je zavorna pot tovornih vozil in avtobusov veliko daljša. Dejstvo, ki bi moralo spremljati voznike celotno pot vožnje. 

Ali utrujenost vpliva na sposobnost vožnje? 

Za voznike tovornih vozil velja, da se na pot odpravljajo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju. Zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila lahko  privede do prometne nesreče s katastrofalnimi posledicami. 

Podatki Evropske komisije nakazujejo, da je približno za 20 odstotkov nastalih nesreč, kjer so bila udeležena tovorna vozila botrovala utrujenost.  

Starejše novice