Umeščenost v čas Kurentovanja daje Lions Obarjadi, odmevni in priljubljeni humanitarni prireditvi s 14-letno tradicijo, še poseben pečat.

Lions Obarjada Ptuj, največji humanitarni, družabni, kulinarični in karnevalski dogodek na prostem v okviru delovanja vseh Lions klubov Slovenije in širše, ki tradicionalno zaznamuje otvoritveno soboto Kurentovanja, na dvorišče Minoritskega samostana zadnja leta privabi več kot 5000 obiskovalcev.

»Lions klubu Ptuj je uspelo Obarjado spremeniti v tradicijo in nekaj, kar se bo težko kadarkoli ugasnilo, razen če bo ugasnila organizacija,« je ob napovedi že 14. Obarjade, ki bo potekala to soboto, 23. februarja, od 9. ure naprej na dvorišču Minoritskega samostana, dejal podpredsednik Lions kluba Ptuj Albin Brencl.

Sodelovalo bo 22 ekip

Na letošnji Obarjadi bo piščančjo obaro kuhalo 22 ekip, pripravile pa bodo približno 4000 obrokov, ki jih bodo razdelile med obiskovalce tega humanitarnega dogodka. Kot je povedal vodja projekta Igor Kolar bodo »po stari navadi ob dobri obari postregli tudi dober špricar«. Obljubljajo pa tudi pester glasbeni program.

V Lions klubu Ptuj so se sicer letos odločil, da bodo letošnji dobrodelni izkupiček, ki je sestavljen iz donacij ekip in prostovoljnih prispevkov obiskovalcev, prvenstveno namenili sedmim družinam, ki so se znašle v stiski. Tokrat jim bodo pomagali pri nakupu velikih gospodinjskih aparatov: »To pomeni, da te družine dobijo to, kar jim manjka, da bi normalno funkcionirali v lastnem gospodinjstvu.« Nudili pa naj bi tudi pomoč pri šolanju nadarjenih otrok iz socialno šibkih družin, pomagali družinam, ki so se znašle v socialni stiski ter izvajali različne humanitarne dejavnosti v klubu.

V času Kurentovanja pa tudi njihov podmladek, Leo klub Ptuj, pripravlja svojo tradicionalno prireditev, letos že 15. Likovno kolonijo »Bejži čopič, kurent gre« z dobrodelno licitacijo slik. »Slikarji nam poklonijo njihova umetniška dela, ki jih razstavimo in nato priredimo licitacijo, s ciljem zbrati čim več sredstev za izvedbo projekta Svež veter, v okviru katerega peljemo otroke iz socialno ogroženih družin na izlet po Sloveniji,« je povedal predsednik Leo kluba Ptuj Luka Horvat. Licitacija bo 1. marca ob 19.30 v Miheličevi galeriji.

Starejše novice