Foto: Jaka Arbutina
Kaj je v ozadju novega rekorda potrjenih okužb? Pojasnjuje Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je danes v Mariboru pojasnila rekordno število potrjenih okužb, o katerem smo poročali danes.

»Ta rekord izhaja iz tega, da so se številke pozitivnih, ki so bili na hitrem testu predvčerajšnjim pozitivni, seštele s tistimi, ki so bili pozitivni včeraj in jih nismo več potrjevali s PCR testi,« je pojasnila.

Dva dneva sta se torej delno skoncentrirala v enega, delo v laboratoriju pa se že umirja: »Število PCR testiranj, ki smo jih opravili v primerjavi s prejšnjim torkom je približno za 3000 vzorcev nižje

Več kot 99 odstotkov rezultatov poročajo v 48 urah, zagotavlja Žohar Čretnik: »Včeraj smo v Nemčijo poslali 3700 vzrocev, to število se zmanjšuje in pričakujemo, da v kolikor bo ta protokol dosegel efekt, te pomoči v kratkem ne bomo potrebovali več.« 

Foto: Jaka Arbutina

Prednosti novega režima testiranja

Po besedah direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so prednosti novega režima testiranja predvsem prihranek s PCR testiranjem in pohitrenje postopka.

»Seveda, razumemo, da je ta protokol začasen, kajti vendarle je PCR bolj zanesljiva metoda,« pravi Žohar Čretnik in znova izpostavlja, da je PCR test najvišji možni standard v diagnostičnih testiranjih.

Razširjenost omikrona in nove podrazličice

Omikron med novimi primeri povsem prevladuje, medtem ko so med hospitaliziranimi pacienti po besedah Žohar Čretnik zagotovo še primeri delte, ker je potek bolezni daljši. 

Potrdili pa so še štiri primere podrazličice omikrona BA.2, poleg enega primera iz Podravja, o katerem smo že poročali, in sicer pri treh osebah iz Notranjske in eni iz Jelšan.

»Pričakujemo porast glede na dogajanje v sosednjih državah. Po informacijah drugih držav kaže, da ta različica tam, kjer je BA.1 povzročila močan val, v najslabšem primeru BA.2 podaljša ta epidemični val. Ni pa za pričakovati, da bi ga bistveno poslabšala, v smislu števila pozitivnih okužb na dan,« pravi direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Vse pa sicer kaže, da lahko nova podrazličica postane prevladujoča, saj uspešno izpodriva različico BA.1 v številnih državah: »Po nekateri ocenah je celo do 50 odstotkov bolj prenosljiva kot BA.1.«

Foto: Jaka Arbutina

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DoktorSBMS (nepreverjen)

Danska, brez politike samo znanost

HojSS PRESS (nepreverjen)

Seveda je veliko bolj kužna !!!
Pa tudi veliko manj nevarna !!!!
Precej staršev poznam, kjer so otroci okuženi in sploh ne bi vedeli, če se ne bi samotestirali v šoli.
Sploh nobenega simptoma.
Pozneje so ugotovili, da so pozitivni tudi starši.
In tudi oni nobenega simptoma.
Če se ne bi testirali, sploh ne bi vedeli, da so okuženi !!!
Tak, da je okuženih še bistveno več ljudi, ampak tega ne vejo, ker nimajo simptomov in niso testirani !
Sicer je dobro, da je tako in upajmo, da tako ostane !

.Oh (nepreverjen)

Starši mamo siptome.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

eeeee (nepreverjen)

Kje se da kupiti hitri test za gripo?

54455545675676… (nepreverjen)

PODKUPLJENI mediji vam lažejo 24ur 10x na dan! NATEG in PREVARA po celem svetu! https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK IN STRUPENIH CEPIV!
EVROPSKO SODIŠČE JE PRESODILO DA GREJO VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR!

Rtt (nepreverjen)

Dobro zdaj pa enkrat za vselej povej kero Evropsko sodisce in KDA je to presodilo! Ajde boj ded pa povej

In reply to by 54455545675676… (nepreverjen)

Smešnež (nepreverjen)

😂😂😂😂😂😂

Ofeden (nepreverjen)

nouro kak kužen je tej omikron...sin ga trenutno ma...vejsi, slini se po brati, meni, ženi, babici pa ga še nišče nej doubo...v bauti pa seposedi moreš meti masko pa 2m razdalje ka ne skoči na tebe...razmi što lejko...

pozorni (nepreverjen)

Čakamo na dečke, ka pošlejo novo kitajsko plasteko.

Starejše novice