Slika je simbolična (vir: Križna-jama.si)
Za reševanje ujetih v Križni jami imajo reševalci več možnih scenarijev.

Za reševanje od sobote popoldne petih ujetih v Križni jami, ki so sicer tam na varnem in nepoškodovani, imajo reševalci več možnih scenarijev. »Ko bomo v popoldanskih urah vnovič pri njih, bomo videli, kakšna je situacija,« je na novinarski konferenci pred Križno jamo povedal vodja enote za tehnično potapljanje Damir Podnar.

Scenariji se po besedah vodje jamarske reševalne službe Walterja Zakrajška pripravljajo. »V primeru nizkega vodostaja bo vse skupaj lahko zelo hitro potekalo, drugače imamo pa nekje 12-urni turnus oskrbe ujetih oseb, tako da če voda ne pade, bo ta sistem 12-urni, če pa voda pade, bo pa poveljnik, vodja enote za tehnično potapljanje s svojimi možmi jurišno posredoval in družino z vodnikoma spravil na varno na suhi del,« je dejal.

Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska slovenska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma v soboto ob 8. uri odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. 

Ker ob predvideni uri, to je ob 15. uri, niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je ob 17. uri sprožil reševalno akcijo, je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Prvi potapljači so do ujetih prispeli ponoči in jih oskrbeli, drugi potop bodo po Curkovih besedah pričeli ob 14. uri. Trenutno je na vhodu Križne jame okoli 50 reševalcev.

Komentarji (5)

pleskavic (ni preverjeno)

SEDI DOMA I TURSKE NADALJEVANKE GLEDAJ

Mura je večna (ni preverjeno)

pistite jih tamo

In reply to by pleskavic (ni preverjeno)

geza mezga (ni preverjeno)

Boli me kura

Opazovalka (ni preverjeno)

KAJ TE BOLI

In reply to by geza mezga (ni preverjeno)

Tanja flasskon (ni preverjeno)

Kura

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Starejše novice