Kako lahko skupaj oblikujemo boljšo prihodnost? Ali lahko oživimo kraj, ki že leta izgublja bitko s časom, katerega identiteta in ambicije so izginile s propadom industrije? Tako odgovarjajo otroci.

Disco šola je projekt, namenjen navdihu in vključevanju lokalne skupnosti Murska Sobota, mesta, ki je izgubilo svojo industrijsko in gospodarsko identiteto, da se odmakne od nostalgične preteklosti in se z igro zamisli obrne na novo vizijo prihodnosti. V projektu je sodelovalo okrog 100 murskosoboških otrok. 

Poudarek na pomembnosti mnenj otrok

Pod vodstvom mentorjev Jimmyja Loizeauja, Matta Warda, Mihaele Ružič, Sare Božanić ter v sodelovanju z Matejem Končanom (kleemar) in Big Pappom, so udeleženci ustvarjali pesmi, zgodbe, fotografije, risbe, linoreze in skulpture iz gline.

Z vključevanjem otrok v proces načrtovanja mesta ter aktiviranjem njihove domišljije in radovednosti projekta poudarja pomembnost njihovih mnenj in pomislekov ter vključevanja v odločevalske procese. 

Inštitut za transmedijski dizajn Murska Sobota v sodelovanju s Centrom za kreativnost, Mestno občino Murska Sobota, Osnovno šolo III Murska Sobota, MIKK – Mladinskim in kulturnim klubom Murska Sobota, Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestno občino Ljubljana, Academio Maribor ter Akademijo umetnosti v Splitu in Goldsmiths Univerzo v Londonu so v septembru pripravili razstavo Disko šola, ki je nastala v sodelovanju z murskosoboškimi otroci.

 

V sklopu projekta nastala tudi skladba

V sklopu projekta je nastala tudi skladba z naslovom 'Sobota moja'. Avtorji sklade so Izabela Zala Kranfogel, Maruša Durič, Matic Kranfogel in kleemar.

Celotno pesem si lahko ogledate v spodnjem videu, preberete pa lahko tudi izsek iz besedila: 

 »Sploj je nega na zemljevide sveta,
Najvekša je za nas, šteri tu smo doma.
Tu živejmo prijazni lidgej,
Poven van, ka mamo rejsan dobro srce.
Se razmimo,
si pomagamo,
in nikdar ne omagamo«

Starejše novice