Slika je simbolična.
S 25. marcem 2023 je v veljavo stopil nov pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri gradnji objektov. Kako je to vplivalo na število prijav gradenj?

Kot smo že poročali, je ministrstvo za naravne vire in prostor objavilo pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov, ki določa vsebine in oblike projektne ter druge dokumentacije za gradnjo zahtevnihmanj zahtevnih in nezahtevnih objektov.

Med novostmi so pravila pri pridobivanju gradbenega dovoljenja in imenovanju nadzornika pri gradnji nezahtevnih objektov.

Če objekt gradite sami, je potrebno imenovanje nadzornika

Pri gradnji nezahtevnega objekta je potrebno imenovanje nadzornika, če objekt gradite sami. Najmanj osem dni pred začetkom gradnje pa je treba vložiti tudi prijavo o začetku gradnje.

Poleg osnovnih podatkov o investitorju in parceli pa je potrebno navesti tudi podatke o tem, ali bo načrtovani objekt priključen na komunalno infrastrukturo in katero.

Novi pravilnik je v veljavo stopil s 25. marcem 2023, na upravnih enotah pa smo sedaj preverili, kako je uvedba novega pravilnika vplivala na število prijavljenih gradenj.

Uveljavitev pravilnika na območju Upravne enote Murska Sobota ni vplivala na število prijav

Na Upravni enoti Murska Sobota so od 25. marca 2023 do 10. maja 2023 prejeli 16 prijav za gradnjo nezahtevnega objekta.

»Uveljavitev navedenega pravilnika ni vplivala na število prejetih prijav začetka gradnje,« so pojasnili za Sobotainfo.

Z Upravne enote Murska Sobota so odgovorili, da pri prijavah začetka gradnje po uveljavitvi navedenega pravilnika niso zaznali kakšnih posebnih težav.

Imenovanje nadzornika uzakonil že gradbeni zakon

Pojasnili so še, da obveznost imenovanja nadzornika za gradnjo nezahtevnih objektov ni novost, saj je navedeno uzakonil že gradbeni zakon, ki je začel veljati 17. novembra 2017, uporabljati pa 1. junija 2018.

»Pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov iz marca 2023 je predpisal le nov obrazec, s katerim investitor prijavi začetek gradnje,« so dodali.

Tudi na območju Upravne enote Lendava niso opazili bistvenih sprememb

Na Upravni enoti Lendava so v obdobju od 25. marca 2023 do 10. maja 2023 prejeli sedem prijav za gradnjo nezahtevnega objekta.

V letu 2021 so v obdobju med 25. marcem in 10. majem prejeli tri prijave za gradnjo nezahtevnih objektov. V letu 2022 so v obdobju med 25. marcem in 10. majem prejeli osem prijav za gradnjo nezahtevnih objektov, v letu 2023 so v obdobju od 25. marca do 10. maja pa sedem prijav za gradnjo nezahtevnih objektov.

Iz zgoraj omenjenih podatkov je razvidno, da se tudi na območju Upravne enote Lendava po uveljavitvi pravilnika število prijav ni bistveno spremenilo.

Tudi na območju Upravne enote Gornja Radgona ne zaznavajo zmanjšanja prejetih prijav

Na območju Upravne enote Gornja Radgona so od 25. marca 2023 do 10. maja 2023 prejeli 14 prijav začetka gradnje nezahtevnih objektov.

»Glede obveznosti imenovanja nadzornika pri gradnji nezahtevnih objektov ni sprememb glede na prej veljavno zakonodajo, zgoraj omenjeni pravilnik je določil le novi obrazec prijave. Zato tudi ne zaznavamo zmanjšanja prejetih prijav začetka gradnje,« so pojasnili.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proizvodnja (nepreverjen)

Ha, ha kaksen clanek! Raje bi poizvedli koliko, stane mene tezaka, da najemem nadzornika za en kurnik in eno letno lopo kjer bi se hladil v poletnih mesecih.
Pa zakljucim z eno od nekdanjih bratov "sve ce narod, da pozlati"!

Khmmm (nepreverjen)

Kak ste blesavi s temi pravilnikami… samo ka ma par lidi v pisarnaj sluzbe. To nika drugoga nej

Grk (nepreverjen)

Daj ne seri, zaradi tega pravilnika nega nika več lidi v pisarnaj. Delam na tem področju!

In reply to by Khmmm (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Očitno ne delaš ampak hodiš v službo !

In reply to by Grk (nepreverjen)

Starejše novice