Na današnji seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota bodo svetniki govorili o 24-urnem dežurstvu zobnih ambulant. Je kadra za izvedbo tega dovolj?

Na današnji seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota bo med drugimi pomembnimi temami obravnavana tudi sprememba odloka o ustanovitvi Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Soustanoviteljica soboškega zdravstvenega doma je tudi soboška občina.

Bila je potreba po umestitvi nekaterih sprememb na področju dela Zdravstvenega doma Murska Sobota, pravi župan občine Murska Sobota Aleksander Jevšek

Stališče soboške občine

Jevšek je v nedavnem pogovoru na TV Idea povedal, da je stališče mestne občine kot tudi njegovo osebno, da mora soboški zdravstveni dom zagotavljati 24-urno zobno ambulanto.

»To pomeni, da naše občanke in občani ne bodo v času vikendov in praznikov prisiljeni hoditi k zobozdravniku v Maribor. To je nesprejemljivo.

Takšne prakse si za eno takšno regijo, kot je Pomurje, ne moremo predstavljati,« je dejal župan Jevšek.

O tem so se pogovarjali tudi z županjami in župani drugih občin, torej o načinu financiranja te dežurne zobozdravstvene ambulante.

»Smo se pa o tem pogovarjali tudi z ministrom za zdravje, ko je bil v sklopu obiska vlade v Pomurju,« je še povedal Jevšek. 

Člani sveta regije odločali

Za dodatna pojasnila o dežurstvu smo se obrnili tudi na soboški zdravstveni dom. Edith Žižek Sapač, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota, nam je povedala, da trenutno imajo organizirana dežurstva.

Dežurstvo zobne ambulante med vikendi in prazniki za vse paciente poteka od 8.00 do 12.00, in sicer v Zdravstvenem domu Murska Sobota.

Vseh osem postaj po Sloveniji, ki opravljajo dežurstva, ima tako podoben delovni čas. Za dodaten čas dežurstva je tako potrebno dodatno financiranje.

Po besedah direktorice zdravstvenega doma, je bila tema o 24-urnem dežurstvu že dvakrat obravnavana na svetu regije.

»Mi smo pripravili model financiranja, hkrati pa smo predlagali, da ne bi imeli 24-urnega dežurstva, ampak ob vikendih in praznikih le dodatne večerne ure dežurstva.

Predlog člani sveta regije niso sprejeli,« pojasni direktorica murskosoboškega zdravstvenega doma. 

Je kadra dovolj?

»Župan je o kadru že postavil vprašanje tudi ministru za zdravje. Ta je povedal, da smo sicer najslabše preskrbljena regija z zobozdravniki, pa vendar bo to situacijo potrebno rešiti.

Trenutno imamo okrog 50 zobozdravnikov, torej v Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni, od tega je polovica koncesionarjev,« pojasni direktorica zdravstvenega doma.

Ena izmed težav na tem področju pa je tudi, da je približno polovica kadra starejših od 55 let. To je meja, ko se tem ni več potrebno vključevati v dežurstva.

»Mi smo pripravljeni sodelovati, pa vendar je težava v financiranju,« še pojasni sogovornica. 

Izvedljivo ali neizvedljivo?

»Kar se tiče življenjsko nevarnih situacij in diagnoz, kot je huda krvavitev, težko dihanje in požiranje, tako ali tako splošni zobozdravnik ne obravnava.

Takšni primeri se pošljejo v Univerzitetni klinični center Maribor ali Ljubljana, saj jih tam obravnava bolj kompetentno osebje za takšne situacije,« pravi Boris Egić, doktor dentalne medicine.

Po besedah Egiča do sedaj niso imeli pritožb domačinov glede dežurstva ali kakšnih želj, da bi bilo 24-urno dežurstvo sploh potrebno.

»Pri kadru pa je velik primanjkljaj in sami ne vemo, kako bi se to sploh dalo organizirati,« še zaključi zobozdravnik Egić. 

Komentarji (20)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Da ljudi bolijo zobje je kriv Janez Janša
Naj se mu za kazen kurec Stanjsa

. (ni preverjeno)

bo kdo s tem na slabšem?

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

Bubek (ni preverjeno)

Ka je tu problem,ne da se jim dežurati,nika drugo tu ni problem

pomislek (ni preverjeno)

Naslov zavaja, ker nočne zobozdravstvene nujne pomoči nimajo organizirane niti v Mariboru in niti v Ljubljani. Dela se od 8:00-13:00 in več kot ni niti smiselno. Potrebno je zagotoviti več ambulant, da se lahko hitreje naročiš na pregled, ne pa več dežurnih služb.

. (ni preverjeno)

ko te boli te za 3 mesece naročijo, če plačaš pa lahko prideš drugi teden.

In reply to by pomislek (ni preverjeno)

drskii (ni preverjeno)

Mladi zobozdravniki naj dežurajo in jih zato potrebno posebej plačati.

miškonapiško (ni preverjeno)

Nihče noče posebej plačati in tukaj leži bistvo problema.

In reply to by drskii (ni preverjeno)

Cezar (ni preverjeno)

v ZDMS nemajo zobarov ka so odišli, novih ne dobijo, ka neščejo delati v Soboti, koncesionari ne dežurajo, tak ka lidi za to nega ... krivo je pa verjetno vodstvo ka zanemarja dejavnost ... če si čeden paziš na zobe pa ideš k doktoi pravi čas, nej ka čakaš na dežurstvo ... ne ven keri glupan si je tou zbrodo.

dejan svinnskoglavi (ni preverjeno)

Tako je
Če si kronični alkoholik
Si zanemarjen
In te kar naprej bolijo zobje

In reply to by Cezar (ni preverjeno)

afta he (ni preverjeno)

Štiri urno dežurstvo ob vikendih in praznikih je čisto dovolj. Sem pa imel problem z očesnim doktorjem, saj sem moral poškodovanca peljati v UKC Maribor pod nujno, saj tovrstno dežurstvo v murskosoboški bolnišnici v popoldanskem terminu ne obstaja. Ker da se jim ne splača. Tu vidim večji problem.

per (ni preverjeno)

Evo vam zdaj zasebno zdravstvo ne samo zobozdravniki, tudi privatni osebni zdravniki zaprejo svoje ambulante v petek ob 12 in odprejo v ponedeljek ob 13 h vmes pa hodiš od javnega zdravstvenega doma po do bolnišnice na urgenco, kjer ti najprej zagrozijo, da boš vse plačal če ugotovijo, da nisi bolan, kot da bi sam bil specialist za zdravstvo, samo povišanje plač in bonitete jih zanimajo bogovi v belem.

pravičnik2223 (ni preverjeno)

idioti, da imajo tudi drugod podobne termine, anmesto da bi se tako organizirali, da bi bili različni termini. le kaj za vraga naj dela tisti, kidobi hud zobobol izven teh terminov? ajme so ti zdrav. delavci zabiti do neba, verjetno se drogirajo z vsemi substancami, ki so jim na razpolago, sicer ne bi počeli takih absurdnih zadev. in ja, očitno se jim ne da delati. želim tudi njim hud zobobol in da ne morejo nikamor. pa četudi crknejo od bolečin, si prav zaslužijo, če nimajo več pameti.

BETY (ni preverjeno)

za narod nega doktorov, nega zobarov , nega doktora za zdravniške preglede za službo ... nika
glavno ka za njihove plače pa je

zaradi tebe (ni preverjeno)

Zaradi takšnih komentarov in mišljenja jih bo še manj. Nikomur se ne da trgati z norci. Nihšče ti ne brani, ka se odpelješ v Avstrijo ali pa na Hrvaško.

In reply to by BETY (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Imamo dve medicinski fakulteti, doktorov pa vsikdar menje. Pa še tej so lekar vsigdar bole leva roka, desni žep.

6465456674 (ni preverjeno)

Ne da se njin delati še itak majo v glavi prehlad korona nateg pa več pejnaz so meli kak da so delali normalno...banda ciganska lažnijva..

upokojenec70 (ni preverjeno)

Jaz že več kot pol stoletja plačujem slovensko zdravstvo, zobe pa samoplačniško popravljam na Hrvaškem že več kot 30 let. Kaj delajo naši zobozdravniki? "Moj" me je na primer (na črno) obravnaval v družbeni ambulanti, kjer je sicer delal kot koncesionar, kradel material za plombe, vse pa sem mu plačeval z gotovino na roke, brez enega samega računa. Se potem lahko čudite kako si lahko kupi nov avto vsaki dve leti, ima tri stanovanja in vikend na morju?

abraham (ni preverjeno)

to si pa sam kriv, če si tak debil, da ne prosiš računa in ga ne prijaviš, če sumiš kaj.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ko pa pride nazaj pa mu celo zgornjo etažo prevrta.

In reply to by abraham (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ko nas bojo priključili nazaj k matični državi, se bo vse uredilo.

Starejše novice