Danes je v Beltincih potekalo srečanje vseh treh odborov v pripravi verskega srečanja Hrvatov, Slovencev in Madžarov, ki bo v soboto, 8. oktobra v Beltincih. Na vpletenost Madžarov v vero po Prekmurju pa se je odzval tudi poslanec Židan.

Soboška škofija že pripravlja tradicionalno srečanje vernikov iz Slovenije in Hrvaške, kjer se bodo letos pridružili tudi verniki iz Madžarske.

»Gre za skupno molitev Hrvatov, Slovencev in Madžarov, ki pa je že tako ali tako tradicionalna. Je pa tudi utrjevanje medsebojnih vezi v teh težkih časih, ki jih sedaj doživljamo.

Tako bomo lahko preizkušnje, ki bodo morda hude, premagali skupaj,« pravi Peter Štumpf, soboški škof. 
 

Relikvije iz Madžarske

Madžarski škof Veres je tako že naznanil, da bodo na srečanje prišli s prav posebnimi predmeti.

»V győrski škofiji hranimo relikvije svetega Ladislava, zato jih bomo na to srečanje tudi prinesli. Tako bodo ljudje tukaj, torej v cerkvi, ki je posvečena svetemu Ladislavu, častili te relikvije,« poudarja András Veres, győrski škof.

Pričakujejo vsaj deset tisoč vernikov

Na skupno molitev, kjer v miru in dobrih pogojih pričakujejo vsaj 10 tisoč vernikov, je pozval tudi varaždinski škof.

»Mi smo sosedje, prijatelji in prihajamo kot bratje in verniki, da se združimo pri sveti maši. Tam bomo priče, hkrati pa bomo krepili tisto, kar smo. Bratje v Bogu,« pojasnjuje Bože Radoš, varaždinski škof.

Aktualno dogajanje

Štumpf je izpostavil aktualno dogajanje in situacijo v kateri se nahajamo. V Slovenijo namreč preko Madžarske meje prihajajo tudi begunci iz Ukrajine.

»Katoliška cerkev po svoji naravi, ki je univerzalna, ne more ostati imuna na to situacijo, saj je njen ustanovitelj Jezus Kristus neposredno pred svojo smrtjo molil za edinost v tej cerkvi in nas s tem vse zavezuje, da kristjani delamo za edinost tako v ekumenskem kot tudi v družbenem pomenu,« še pravi soboški škof. 

Škofje so se danes v Beltincih tako odločili, da bodo za skupno geslo vzeli moto »Skupaj na poti vere«, saj gre izključno za srečanje vernikov. Štumpf je ob koncu povedal, da na srečanje ne bodo vabljeni državniki in politiki. 
 

Poslansko vprašanje Dejana Židana

Prav danes pa je poslanec Dejan Židan na Vlado Republike Slovenije naslovil posebno poslansko vprašanje, ki se navezuje na financiranje obnove slovenskih cerkva s strani Madžarske.

»V Prekmurju odmeva financiranje obnove slovenskih cerkva s strani Madžarske. Postavljajo se vprašanja o razlogih in namenu tovrstnega financiranja in tudi morebitnih protiuslugah, ki jih pričakujejo ali celo zahtevajo predstavniki madžarske države za njihov denar.

Najbolj aktualna pa je trenutno postavitev spominske plošče v Beltincih, kjer bi tudi v madžarskem jeziku oznanjali bistvo in vlogo čaščenja svetega Ladislava ter tako imenovane Ladislavove poti,« pravi Židan.

V srečanje vpeta madžarska država

Dejstvo je, da madžarska po besedah Židana tako doma kot širše, močno podpira delovanje katoliške Cerkve. S finančno podporo namreč podpira obnovo sakralnih objektov, ohranja jezik in krščansko kulturo. 

Židan izpostavlja, da srečanje vernikov v Beltincih že vzbuja pozornost tudi zato, ker je ob verski podlagi in čaščenju svetega Ladislava, zavetnika beltinske župnije v znamenju katerega naj bi potekal dogodek, vanj nedvomno vpeta tudi madžarska država.

Pomemben člen je Soltesz

Državni sekretar madžarske vlade, ki mu je zaupana skrb za cerkvene zadeve in narodnostne oziroma manjšinske odnose je Miklos Soltesz.

»Soltesz je tako maja 2021 obiskal Prekmurje. Sprva se je oglasil v Lendavi, kjer si je ogleda obnovo župnijske cerkve, ki jo je z 200 tisoč evri v prvi fazi sofinancirala tudi Madžarska vlada.

Nato je obiskal še župnijo v Dobrovniku, ki je bila prav tako deležna finančne pomoči Madžarske pri obnovi cerkvenih objektov. Po tem je obiskal še Beltince, Turnišče in Mursko Soboto,« je v pismu Vladi zapisal Židan.

V okviru tega srečanja naj bi prišlo do dogovora med slovensko in madžarsko krščansko kulturo čaščenja svetega Ladislava. Ta naj bi bil pomemben ne le za Madžare, ampak za vse ljudi, ki živijo v Karpatskem bazenu in celo zunaj njega.
 

Nasprotovanje

Kot pravi Židan, je v zgodovinskih zapisih sveti Ladislav razširil Madžarsko od takratnih notranjih mej na zunanje meje Hrvaške, Slovaške in tako naprej. Ne držijo tudi navajanja, da je pokristjanil prebivalstvo v Prekmurju, temveč je to delo kneza Koclja ter svetega Cirila in Metoda.

Po besedah Židana, je v okviru obiska Soltesza bila izpostavljena želja, da bi kot prispevek v Turnišču in Beltincih, kjer se časti svetega Ladislava, postavili spominsko ploščo.

Ta naj bi tudi v madžarščini oznanjala bistvo in vlogo spomina na življenje obeh narodov.

V Beltincih naj bi se tako že oblikovala »Civilna iniciativa« glede postavljanja tabel oziroma plošč v zvezi poti svetega Ladislava. Ta je sprejela sklep, da je odločno proti kakršnikoli plošči v bližini spomenika združitve Prekmurja z ostalo Slovenijo.
 

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Župnik KUCKO pa ŠKOF sta Beltince prodala Madzarom?

pomurc (nepreverjen)

Slovenski oz. prekmurski duhovniki so pred 100 leti bili nosilci boja za priključitev Prekmurja in rešitev izpod madžarske okupacije. Danes pa cerkev počne to...???

654433 (nepreverjen)

Po videnem so ocitno naredili napako, ker ne zelimo si srbije ali abanije v prekmurju.

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Stiv (nepreverjen)

Židan,ti se brigaj za svoje prasice in čoke v Nemščaki !! Tam ti je mesto,ko se jüčejo in imajo rdeče fir..,katere maš tak rad !!!

Civilna iniciativa (nepreverjen)

Ge se to lejko podpišem, ka se ne odamo??? Pa jebo te pa s kakšno pravico cerkev to dela, pa oper Kucko pa stumpf

In reply to by Stiv (nepreverjen)

Ficho81 (nepreverjen)

Podpisati se moreš na sratpeper,pa poslati na naslov Židanove stranke,štero je un tak zadužo,ka si ga nemrejo ,küjpiti!

In reply to by Civilna iniciativa (nepreverjen)

Absurd (nepreverjen)

Stivi tij pa lejko ideš ten vogrskim popon pa janezi bilice barvat za vuzen ...

In reply to by Stiv (nepreverjen)

mihael rančnik (nepreverjen)

Zadnji čas bi že bil, da tudi kakšno cerkev zgradimo, bodisi s strani RKC ali judovski skupnosti,
kajti gre le za našo tisočletno dediščino, kulturo.. iz katere vsi izhajamo.
Ne pa da se celo nek poslanec drzne obregniti karkoli v te skupnosti..

....no... (nepreverjen)

Nisem vedel da v SD vse poteka po pravily protiuslug.

čikgumi (nepreverjen)

Saj je prav, da se gospod D. Židan sedaj oglaša, ampak imam občutek, da to kar zadnje čase dela, je samo za to, ker bodo volitve. Kaj pa po volitvah?

Vüjna (nepreverjen)

Tu ni Point Židan. Tu je Point, da se prodajamo Madžarom.

In reply to by čikgumi (nepreverjen)

jedana (nepreverjen)

Point je ka je Židan pa bogme tuj Horvat (dve odanivi kučanovi dušici) škratica. Namesto ka bi pri Janši po mizi vdarila pa pravila ka more to Janša zdaj včasi Orbana starati in on lepo fasado plačati, in se nesmi doj poglednoti. - Prej če Yorki plačo - lejko tuj eno dve fasadi šenka na markajskon.
Ali židanek pa jožek rajši drek mešata ala Orban kipuje naše lepo Prekmurje.
Ja vejpa kupita vüva, pa mo k svetemo židan in jožeki odili molite na veke vekov. Pa še lepe freske vama v Böltinsko cerkev notri skepamo.

In reply to by Vüjna (nepreverjen)

živinozdravnik (nepreverjen)

Ko se začne borba za korito, je stara agenda rdečih, pljuvanje po vsem kar diši po cerkvi.

probirka (nepreverjen)

Zadnje ,čase se Židan stalno neka gor prosi .Saj pa komunisti in cerkev nista bila nikoli roka z roko . Nikoli nič ne dregajo o nikomur ampak samo ,ko se bližajo volitve

Nacionale (nepreverjen)

Ka pa ta zidov se je kda pijtal kak se financira džamija?

alesabako (nepreverjen)

Saj res, ko se je gradila đamija, pa ni bilo problema?
Pa saj so katoliški duhovniki zaslužni za slovenski jezik in slovenstvo v Prekmurju.
Upajmo samo, da jih bi še kaj.

In reply to by Nacionale (nepreverjen)

ED (nepreverjen)

Bližajo se volitve. Nekateri, ki sicer stalno, zdaj še toliko bolj povzdigujejo svoje glasove. Vprašam jih,
kaj se petelinijo? Tukaj so v slogi živeli tako Madžari kot prekmurski Slovenci že pred več kot 1000 leti,
hodili v iste cerkve, molili madžarski ali prekmurski k skupnemu Bogu z istim namenom, živeti in preži-
veti po nekih normalnih človeških načelih. Tistikrat, ko še ni bilo ne Židana in ne komunistov, vekovečnih
zdraharjev, razdiralcev naroda in delitev na naše in vaše. Še nekaj: Dokler komunisti niso uničili cerkve,
ki je je usmerjala in vzgajala ljudi, ni bilo tolikega bratomornega klanja, družinskega nasilja in človeka se
je vzgajalo v človeka. Pa danes, da ne zgubljam besed? Noben ne otrok, ne odrasel brez psihologov,
psihiatrov, umobolnic več ne zmore. Družba se je razčlovečila, družine se razkrojile, tradicionalne družin-
ske vrednote pa propadle. Tudi in predvsem po zaslugi in krivdi Židanov, kakor ostalih njegovih političnih
potomcev. Izgubljene ovce, sledite jim slepo kar naprej.

andrejaaaanaaa (nepreverjen)

Odličen komentar ED. Podpišem.
Pa ljudje, kaj res ne vidimo, da je ravno razumevanje narodov, ki mejijo, pomembno za mir. Saj to ne bo politični shod. To bo srečanje vernikov, bratov in sester v Kristusu, ki spoštujejo eden drugega. To pa je pogoj za mir.

In reply to by ED (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

Židan naj se j....be. Ogoljufal je vse poštene Pomurce, ko je zbežal in vrgel puško v koruzo. Zdaj zahtevam, da je tiho in da se ne oglaša več, ker je sramota samemu sebi. Ko je imel priliko naj bi govoril zdaj pa bodi tiho izdajalec Pomurcev g Židan.

čarni vrag (nepreverjen)

Ne zdi se mi prav, ka se v Beltincaj nekši madžarski napisi postavljajo. Beltinci so bili središče borbe za odcepitev od Madžarske. Pa leta 1941 so Madžari prepovedali uporabo slovenščine v šoli. Neman nič proti, če se madžarski napisi postavijo v Lendavi ali Dobrovniki. Je v Beltincaj sploj što ka razmi madžarski? Tak ka v Beltince madžarski napisi ne spadajo.

tanja flaškon (nepreverjen)

Moj do jebač Dejan svinskoglavi je izjavil da bo vsakega ki bo rekel da je Dejan svinskoglavi debeli zabuhli pujs sodno preganjal

lendavčan1 (nepreverjen)

Najslajša je domača skorjica in neprodana duša.

Carni vrag (nepreverjen)

Kdo je Dejan svinskoglavi

za Vűjno (nepreverjen)

Praviš, ka se prodavlete Madžaron. Što se pa prodavle drügemu, če ne ku**e. Torej
ste prav to.

bralka (nepreverjen)

Žalostno kama smo prišli.Kumaj smo se pred 100 lejtami rejšili tej vogrof...Zaj pa tak

👅 (nepreverjen)

Za fasado🤫🤫🤫

Boltinčar (nepreverjen)

Žalostno in obnem sramotno... Veliki zavedni Slovenci se obračajo v grobu .. Ivan Jerič in ostali ... Ljubiti Slovenski rod in Domovino nej pa preko vere nazaj vpeljevati Madžare! Vera nesme biti tista ki uničuje Slovanski rod in Prekmurje!!!

Prekkmurje (nepreverjen)

Uničujeta sovraštvo Prekmurcev do Madžarov in komunizem, ki je najmočneje zasidran ravno
tukaj - v kokošji (kurečji) glavi.

Dikle (nepreverjen)

Židan ti samo boj tiho tak si zapravo Nemščak, Panvito in vse ostalo. Zdaj boš se brigal za Beltince ka tak v Ljubljani nevejte ge je Prekmurje najmanj pa ge so Beltinci. Kda pa pomislite na Prekmurje pa tak mislite ka živimo 100 let za Ljubljano, samo v času žetve smo dobri ka vas v Ljubljani hranimo. Tan povej Janši naj da za obnovo cerkve v Beltincih, Turnišču in v Murski Soboti pa ne rabimo Madžarov. Nej pa ga boš se zdaj glaso ka do Madžari pomagali obnavljati cerkve. Pogledni Madžare kak financirajo kmetijstvo ka pa prinas kmeta bujti!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice