Vir: Facebook, Grad Negova
Do leta 2026 bo delno obnovljen stari del Gradu Negova.

V Negovi v občini Gornja Radgona bodo delno obnovili stari grad Negova, ki je kulturno zgodovinski spomenik državnega pomena.

Obnovili bodo staro grajsko jedro, severni stolp ter grajski park. Kot je na današnji predstavitvi povedala Barbara Drolc Gabrovec z ministrstva za kulturo, želijo pospešiti turistični in gospodarski razvoj.

Ministrstvo za kulturo, ki z gradom upravlja, je 5. oktobra že vložilo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja bo ministrstvo izdalo javno naročilo, s katerim bo izbralo izvajalca obnovitvenih del. Projekt obnove sicer vodi podjetje Projekt iz Nove Gorice, odgovorni arhitektki sta Teja Savelli in Ana Merklin.

Vrednost obnove več kot devet milijonov evrov

Obnova gradu se bo financirala iz načrta za okrevanje in odpornost, iz ukrepa o trajnostni obnovi in oživljanju kulturne dediščine in javne kulturne infrastrukture ter vključevanju kulturnih doživetij v slovenski turizem.

Vrednost obnove starega dela Negovskega gradu je ocenjena na nekaj več kot devet milijonov evrov.

Od tega se bo iz evropskih sredstev financiralo nekaj več kot sedem milijonov evrov, iz državnega proračuna milijon in pol, ministrstvo za kulturo bo iz svojih proračunskih sredstev dalo skoraj 30 tisoč evrov. Projekt obnove naj bi bil zaključen do 30. junija 2026, je še povedala Drolc Gabrovec.

V zadnjih desetletjih grad oživljajo in turistično predstavljajo

Sicer so prve obnove Negovskega gradu potekale med letoma 2006 in 2008, ko je ministrstvo financiralo obnovo tako imenovanega novega gradu Negova in pristave, ostali deli gradu so ostali neobnovljeni, so pa po besedah arhitekte projektantke zelo dobro ohranjeni.

Negovski grad, ki stoji v naselju Negova v občini Gornja Radgona, je bil zgrajen v 15. stoletju, v 16. stoletju so ga razširili in v 17. stoletju zgradili tako imenovan novi grad.

Pred drugo svetovno vojno je pogorel in takrat je bilo uničenih nekaj poslopij in porušen eden od stolpov. Po drugi svetovni vojni so grad nacionalizirali in ga uporabljali za stanovanja. V zadnjih desetletjih pa grad oživljajo in turistično predstavljajo.

Starejše novice