Posledice zlate trsne rumenice.
Pogled na vinorodne okoliše po Sloveniji bi se lahko v nekaj letih popolnoma spremenil. Vzrok za to je neozdravljiva bolezen trte - zlata trsna rumenica. Okužene trte najprej slabše rodijo, pridelki so manj kakovostni, trte pa sčasoma propadejo.

Neozdravljiva bolezen trte, vinogradnikom dobro znana po imenu zlata trsna rumenica, je razširjena že v vseh vinorodnih deželah v Sloveniji. Kupi lesa so vse, kar bo ostalo tam, kjer so nekoč bili vinogradi, če ne bomo uspeli ustaviti te nadloge, opozarjajo strokovnjaki.

»Če ne bodo vinogradniki zaznali te grožnje in pravočasno ukrepali, bomo kmalu brez vinogradov,« je jasen Jože Miklavc strokovnjak za varstvo rastlin iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.

Bolezen lahko hitro prepoznamo. Na belih sortah listi rumenijo, na rdečih pa pordečijo, značilno je tudi zvijanje navznoter. Seveda, je tudi vino slabše kvalitete.

»Takšni grozdi imajo bistveno manjšo sladkorno stopnjo in bistveno večji odstotek recimo jabolčne kisline in citronske kisline napram vinski kislini in seveda ti lahko kvarijo samo kvaliteto mošta,« je jasen Miklavc.

Bolezen je razširjena v vseh vinorodnih deželah v Sloveniji, do večjega izbruha pa je v 2021 prišlo na območju Ljutomersko-ormoških goric.

Okužba se hitro širi

Prenašalec bolezni je ameriški škržat, ki okužbo prenese na zdrave trte. Zatiramo ga s škropljenjem, a ko primere zlate trsne rumenice že opazimo, je prepozno.

Okužba se na območju severovzhodne Slovenije hitro širi. Zaznani so trije večji izbruhi, dva v Podravju, en v Prekmurju. Odstotek okuženih trt na teh območjih je od pet do 20 odstotkov, našli so tudi vinograde z 90 odstotki okuženih trt.

Kmetijski strokovnjaki vinograde v varovalnem pasu redno preglejujejo, kjer okužba že je, pa je rešitev le ena. Odstranitev trte, je jasen Miklavc: »Običajno to naredijo tako, da odrežejo, zamažejo, potem pa jeseni s traktorjem potegnejo trto ven.«

Trta bi res propadla sama, a bi se v tem času okužile tudi druge, zato je nujno hitro ukrepanje: »Ko ima vinogradnik enkrat odstotek okuženih trt, kot je tukaj, bo to saniral v treh ali štirih letih, od takrat pa bo moral kar trte, ki imajo bolezenske znake, odstranjevati.«

Ameriški škržati se prehranjujejo tako, da sesajo rastlinski sok, zato so nevarni in glavni prenašalci zlate trsne rumenice, ki povzroča veliko gospodarsko škodo pri pridelavi grozdja (vir: Kmetijsko gozdarski zavod Maribor).
Okužena območja na severovzhodu Slovenije (vir: Kmetijsko gozdarski zavod Maribor).

Na terenu fitosanitarni pregledniki

V teh dneh fitosanitarni pregledniki pregledujejo vinograde za zlato trsno rumenico po celotni Sloveniji in tako so se začeli pregledi tudi v severovzhodni Sloveniji.

Pregledniki imajo letos posebno nalogo. Zraven vsakoletnih naključnih pregledov, jih letos čakajo pregledi 191 točno določenih grafičnih enot rabe zemljišč kmetijskega gospodarstva. S pomočjo teh pregledov bi radi določili stanje na terenu okrog določenih okuženih območij.

Tisti, ki se z vinogradništvom ukvarjajo zgolj ljubiteljsko, manjkajočih trt ali celih vinogradov pa pogosto niti ne zasadijo znova. Predvsem starejši tega niti ne zmorejo. In klopotec sčasoma utihne.

Zatiranje ameriškega škržatka je poleg odstranjevanja okuženih trt obvezen in nujen ukrep za preprečevanje širjenja te nevarne karantenske bolezni in posledično velike gospodarske škode v vinogradništvu.
Okužba se v vinogradih hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka, ki s sesanjem na okuženih trtah prenese fitoplazmo na zdrave trte.
Okužene trte slabše rodijo, zaradi česar so pridelki manjši in manj kakovostni, trte pa lahko v nekaj letih propadejo.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
TRETRTRT (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

LAŽETE KAK SVINJE DA MAJO DRIJSKO ŽE DVEJ LETI CIGAJNERI ZAMAZANI LAŽNIJVE DA BI VAN DECA RIKVERC ODILA!

TNT666 (nepreverjen)

Toliko, da veš, da smo te prijavili, saj to več ni ne normalno ne sprejemljivo kakšne pišeš. Pripravi denarnico za kazen in odvetnika ter za vse, ki si jih užalil s komentarji, ker bodo sledile odškodninske tožbe. Sobotainfo pa tudi naj bo sram, da dovoli take objave od takšnih, ki skoz drugo ne delajo kot samo take bedne komentarje. Omogoča, dopušča žalitev drugih, torej je tudi uredništvo posredno odgovorno in krivo za to.

In reply to by TRETRTRT (nepreverjen)

Gzerofuel (nepreverjen)

Poserjem se ti u usta! Bedni gnojnik!

In reply to by TNT666 (nepreverjen)

Fuhrer (nepreverjen)

ma ta idiot kopira ta komentar pri vseh člankih že. ni mu pač pomoči.

In reply to by Gzerofuel (nepreverjen)

Vejpa no (nepreverjen)

če nej netopiri te

Vejpa no (nepreverjen)

te nikši hrošči...
Tou se enostavno pravi vinogradniška korona.

In reply to by Vejpa no (nepreverjen)

sprememba prihaja (nepreverjen)

Zadeve se pač spreminjajo ... Isto kot forsirajo razne poljske pridelke, ki pa kmalu tudi ne bodo uspevali ...

Če ni možnosti zalivanja in namakanja ali pa le to zelo omejeno, potem ni treba nekaj ne vse pretege siliti. Dodatno pa je tu še občasni močan veter, ki odnaša prst (zemljo). Posledično pa vse propade.

To s trtami pa je itak svojevrstna zgodba.

Fuhrer (nepreverjen)

potem vsaj več ne bodo javkali dane morejo vina prodati medtem ko je dosti dela. eto, rešitev je tu!

Ja,ja, (nepreverjen)

ka brajde tudi napada, tak samo vprašam?

Starejše novice