Foto: Nejc Draganjec
S konferenco želijo opozoriti na aktualno stanje, problematiko in perspektive zdravstvene administracije Slovenije.

Zaposleni v zdravstveni administraciji Slovenije so se v četrtek zbrali na 5. konferenci Sodobna zdravstvena administracija.

Potem ko so lani, po petih letih pogajanj, dosegli dvig plačnih razredov, so tokrat sprejeli šest pomembnih sklepov s ključnim ciljem: Zdravstvena administracija naj bo enakovreden člen v obravnavi pacienta.

Ena najbolj spregledanih skupin zaposlenih v zdravstvu

Zdravstvena administracija je ena najbolj spregledanih skupin zaposlenih v zdravstvu kljub temu, da se vsaka obravnava pacienta začne in konča ravno pri njih.

»Zdravstvena administracija je nepogrešljiv in pomemben del zdravstvenega sistema in vsake zdravstvene ustanove. Tega se zavedamo in zato toliko bolj pozdravljamo tovrstna srečanja. Od zdravstveno administrativnih sodelavcev pričakujemo vse najboljše, da so urejeni, nasmejani, točni, da se znajo pogajati, po drugi strani pa se borijo za višje plače, za možnost izobraževanja. Nekdo, ki se kljub plači ukvarja z osnovnimi eksistenčnimi problemi, težko opravlja svoje delo dobro. Zato podpiram prizadevanja, da tudi plače sledijo sodobnemu razvoju,« je povedal direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar

S konferenco želijo opozoriti na aktualno stanje, problematiko in perspektive zdravstvene administracije Slovenije. Za delo zdravstveno administrativnih sodelavcev je potrebno ogromno znanja in veščin. Na konferenci so sprejeli šest konkretnih sklepov, ki jih bodo posredovali vladi, pa tudi direktorjem slovenskih bolnišnic:

  • Vse zaposlene v zdravstveni administraciji naj se uvrsti na delovno mesto Zdravstveno administrativni sodelavec 1
  • Priznajo naj se pogoji dela (24 ur, 365 dni, prisilna drža, delo s pacienti, delo z računalnikom...)
  • Imenuje naj se predstavnico, ki bo članica pogajalske skupine za korigiranje plačnih razredov
  • Zaradi težav z zaposljivostjo, naj se omogoči delo preko pogodbe
  • Minister naj imenuje delovno skupino, ki se bo začela ukvarjati s poenotenjem delovanja zdravstvene administracije – enaki pogoji, standardi in normativi
  • Uvedba licenčnih točk in izobraževanja

To zahtevajo od novega ministra

»Na pragu nove vlade in novega ministra zahtevamo, da se upošteva naš prispevek pri obravnavi pacienta. Že leta opozarjamo, da nismo le administratorji, temveč zdravstveno administrativni sodelavci, pa vendar naš poklic ni korektno prepoznan. Smo kader, ki na koncu naredimo obračun zdravstevnih storitev ter zaključimo zapise v Čakalni vrsti.

Od obračunov zdravstveni zavodi živijo, točni podatki v čakalni vrstii, pa so še kako pomembni, saj se na podlagi tega izdelujejo poročila o čakalni dobi. V teh dveh konferenčnih dneh se spoznavamo, izmenjamo izkušnje, se kaj novega naučimo, predvsem pa strnemo vrste in tako lažje dosežemo svoje cilje,« je povedala Loredana Mejak, predsednica Strokovne sekcije pri Združenju zdravstvene administracije Slovenije.

Kako bodo o nuji sprejetja teh sklepov prepričali prihajajočega ministra za zdravje?

»Upamo, da se vlada čimprej sestavi, me ne bomo sedele križem rok. Da se sklepi čimprej sprejmejo, smo določile tudi predstavnico, ki bo vez z ministrstvom, verjameno da nam bo uspelo,« pravi Milica Saje, predsednica Združenja zdravstvene administracije:

»Destvo je, da nam je v socialnem dialogu lansko leto uspelo z dvigom plačnih razredov. Še pomembneje kot plačni razredi, pa je prenos iz J plačne skupine v E4 – to je priznanje, da ste strokovni delavci v zdravstvu. Sklepi, ki ste jih sprejeli zrejo v prihodnost. Zdravstvenim administratorjem je treba dati moč razvoja, izobraževanja in izpopolnjevanja. Čaka nas naporno pogajalsko obdobje,« razlaga Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva.

»Zdravstveni adminstrator je prvo ogledalo renomeja neke ustanove. Prvo sito užaljenih pacientov, kader, ki na dnevni ravni komunicira z zahtevnimi sogovorniki, kader, ki še kako pomembno prispeva h kakovosti zdravstvenih storitev. Je arhiv informacij in pomemben deležnik zdravstvenih timov. Zasluži si večjo veljavo,« je zaključila Maja Zdolšek iz Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.

Konferenco Sodobna zdravstvena administracija že petič organizira EDUCA Izobraževanje.

Komentarji (8)

Gees (ni preverjeno)

Vsi na minimalcu si zasluzijo visje place!

carni vrag . (ni preverjeno)

Baje trajnice pusijo podnevi in ponoci

Bolnica (ni preverjeno)

Medicinke nekatere tudi...vse za dobro plačo

In reply to by carni vrag . (ni preverjeno)

per (ni preverjeno)

on se bori za svojo višjo plačo a vendar ostali kader si pravtako zasluži višje plače

jerry2* (ni preverjeno)

Dodatek za delo z računalnikom :)) A dodatka za pravočasni prihod na delovno mesto pa ne bi imeli?
Dragi direktorji bolnišnic, ker je korone je konec boste mogli začeti delat... Tisti, ki ste pa bili preveč zlizani z Janševo vlado, pa boste šli..

292122 (ni preverjeno)

a ni malo preveč žensk na tej konferenci. enakopravnost, kvote in te nebuloze. ko nam paše. banda. če so strokovnjaki, potem pa ukinite te neumne kvote, ki samo zbijajo strokovnost uradnih organov.

100-100 (ni preverjeno)

Nigdar končana zgodba, premalo, preveč. Gda mo prinas socijalce , spakejrali delat, sakša vöra opravljenoga dela -telko pa telko evrov, dotečas ne de reda. Socijalce, tou mislin tiste šteri neščejo iti delat, izkoriščajo sistem, spakejrati delat, fsen pa plačilo po učinki. Kak prvin doktoron, da do plačani po učinki, te de se cuk pomekno naprej, Seveda je zdaj nej tak, se lipou skrivajo, šušmarijo, delajo za zavarovalnice ptd. Administracija, čistilke perice , vzdrževalci so pa itak člani J skupine-jebeni in najebali pa do tak dugo tan ostali dotečas ka se nedo rejšili nejsposobnij dosmrtnij predcednikov sindikatov.

prabudu (ni preverjeno)

grabar ne bkuzim, poznamo te dobro. na en prokleti dopis ne veš ali nočeš odgovriti, šele takrat mrdeš s ______, ko je zadeva že na sodišču. vse najslabše tudi tebi!

Starejše novice