Družba Geoenergo, ki je v lasti Petrola in Nafte Lendava, je v sporočilu za javnost zanikala informacije o pritiskih pri pridobivanju dovoljenj za črpanje plina na Petišovskem polju.

Pravijo, da si prizadevajo za transparentnost in zakonitost vseh postopkov, ki jih vodi Agencija RS za okolje (Arso). Zatrjujejo, da nobeden od partnerjev, ki sodelujejo v projektu, ni nikoli izvajal nikakršnih pritiskov.

"Komunikacija na družbenih omrežjih, ki je bila v medijih izpostavljena in kaže na frustracijo domnevnih delničarjev, je očitno posledica nerazumno dolgega postopka, in ni uradna komunikacija nobenega od partnerjev v projektu, takšno vrsto komunikacije pa obsojamo in se od nje distanciramo," so še zapisali v Geoenergu, ki je nosilec energetskega projekta v Petišovcih, in dodali, da je britanska družba Ascent Resources svoje delničarje že večkrat pozvala, naj na tak način ne komunicirajo.

Opozorili na predolge postopke

V nadaljevanju so pojasnili, da postopek za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za čiščenje zemeljskega plina na območju Murske depresije Arso vodi že od junija 2014, zakon o varstvu okolja pa za izdajo tovrstne odločbe predvideva šestmesečni rok. Opozorili so še, da tudi predhodni postopek za izvedbo ponovnega hidravličnega lomljenja na dveh vrtinah poteka že skoraj leto in pol, medtem ko zakon predvideva dvomesečni rok.

V Geonergu so ponovili trditve, da je postavitev nove naprave za čiščenje zemeljskega plina v strateškem interesu Slovenije, saj pomeni zmanjšanje odvisnosti od uvoza plina, hkrati pa bo omenjena naprava izpolnjevala vse najvišje okoljske standarde. Omenjena naprava bo omogočala tudi oddajanje plina v javno omrežje, kar bo predstavljalo tudi pomemben korak k zmanjšanju odvisnosti od uvoza plina.

V Petišovcih ni frackinga

Geonergo tudi vztraja, da "hidravlična stimulacija" na Petišovskem polju ni nova metoda pridobivanja plina, ampak ustaljen rudarski postopek od leta 1956.

Minister za okolje in prostor Jure Leben je sredi oktobra odredil notranji nadzor nad delom Arsa, s katerim naj bi podrobneje preučili dva postopka, ki ju je agencija vodila v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev. Med drugim naj bi ugotovili, "ali nad zaposlenimi ni bil izvajan neprimeren pritisk".

Okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje rafinerije za prečiščevanje zemeljskega plina je potrebno, ker lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega. V predhodnem postopku pa Arso ugotavlja, ali je za hidravlično stimulacijo sploh treba izvesti presojo vpliva na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Ascent Resources je Sloveniji zaradi zamud pri obravnavi vloge medtem zagrozila s postopki pred Sodiščem EU, na družbenih omrežjih pa so se pojavile tudi grožnje domnevnih delničarjev družbe Lebnu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice