Mestna občina Murska Sobota in Mestna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota sta danes pripravili žalno slovesnost ob dnevu spomina na mrtve.

Ob bližajočem se prazniku so se danes na pokopališču v Murski Soboti na krajši priložnostni slovesnosti poklonili spominu na umrle.

Slavnostni nagovor je opravil Franci Križanič, podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB. Ta je med drugim izpostavil izboljšujoče se gospodarske in splošne razmere v današnji družbe ter sklenil, da nismo izneverili pričakovanj tistih, ki so nas osvobodili.

Ob spomenikih padlih partizanov, internirancev in vojakov Rdeče armade v II. svetovni vojni pa so opravili tudi položitev vencev.

Vence so položili Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Dejan Židan, veleposlanik Ruske federacije Doku Zavgajev, župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB Franci Križanič ter predsednik mestne organizacije Združenja borcev NOB Damir Domjan.

Za kulturni program je medtem s pevskim nastopom in recitacijo poskrbelo Društvo upokojencev Murska Sobota.

Več pa v fotogaleriji.

Komentarji (18)

Vipko
Truplo

Vsa čast, da so se poklonili padlim vojakom Rdeče armade. Rdeča armada je veliko doprinesla k zmagi nad nacizmom in fašizmom (čeprav so tudi marsikje koga po nepotrebnem ubili, zlorabili...), ostalim režimom, kateri so veliki krivci, da je do morij v II. svetovni vojni prišlo. Vsa čast tudi borcem, kateri niso zaradi ideologije, ampak zaradi domoljubja sodelovali v boju proti omenjenim okupatorjem. Žal... so jih vodilni komunisti grobo zlorabili že med in predvsem po vojni.

Ampak, kdaj se bodo tudi poklonili žrtvam zverinsko pobitih s strani predvsem tedanjega komunističnega režima? Ne, tega "potomci, večno živeči podporniki prejšnjega zločinskega režima" pač niso sposobni. Niso si sposobni pogledati obraz v ogledalu in še marsikaj.

Toliko o raznih resnicah, s katerimi vas hranijo še vedno vsak dan številčnejši "preživeli hrabri borci" prejšnje svetovne vojne.

Takpačje (ni preverjeno)

Zgodovino pišejo zmagovalci. Protikomunisti so gubitniki in ne pomaga jaukati. Pušnili so in z zgodovinskoga pogleda ne zanimajo nikoga. Žalovali do za njimi njigove svojce ali spomenika nedo meli. Če pa do kaj dobili je to "obeležje". Tak je bilou, tak je in tak de. Vači pa naj bo vsem lahka zemlja, tak so vsi vkuper poklonili življenja brezveze.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ne drži! Zgodovino samo pri nas pišejo "zmagovalci", pa še to začasno, za nekaj desetletij. Drugje po svetu so komunistične režime obsodili. Sicer pa se počasi tudi mnenje o tem spreminja in se piše o nekaterih, kot je Kardelj, Rozman, Ribičič, Maček... čisto drugače, kakor pred tridesetimi in več leti. Bo res držalo to, kar trdiš? Že, da so preživele in "priključene" borce sicer po nekaj desetletij tudi povabili na spominsko slovestnost v Normandijo, ampak to ne pomeni, da se jim opraviči za vse zločine in dejanja, katerih ni bilo malo. Nikar ne pozabi, komunisti so pobili veliko več ljudi, krivih in nedolžnih, kakor okupator in domobransko gibanje skupaj.

Tudi Hrvati so kot zmagovalci pisali zgodovino, a je vseeno Gotovina, pa Markač pa še marsikateri, niti se jih ne spomnim, moral pred mednarodno sodišče. Pa tudi Milošević zaradi Kosova, pa tam Srbi sigurno niso izgubili vojne?

Sicer pa pišem o tistih, katere je komunistični režim po nepotrebnem ubil! Če že kakšnega pomembnejšega domobranca še ajdi (tudi druga stran ni komunistov ravno milo gledala), nikakor pa ne razumem, da ste tako proti, ko se omenjajo nedolžni? Kot npr. Benko, pa Halas in še mnogi, če omenim samo te, ki so bili ubiti pri nas v Prekmurju. Če je že "takpačbilou", to ne pomeni, da se zmote, napake ne smejo popravljati. Pišem o tem, da niti pod razno sedanji člani borčevske organizacije niso sposobni o tem govoriti, kaj šele, da bi se poklonili s kakšnim vencem in svečo tudi Benku, Halasu...

Sem pa po svoje vesel, da si odgovoril korektno, pač, kakor ti razmišljaš. Brez nekih osebnih in kakšnih globokih ideoloških žalitev! Lepo bodi!

In reply to by Takpačje (ni preverjeno)

pepič (ni preverjeno)

VIPKO ali mrtvak kaj se pa šopiriš z neko ideologijo, kako ti veš o nedolžnosti Benka in drugih tudi tvoj idol JJ je nedolžen pa vseeno se je z orožjem nekaj zgodilo? Nekaj zastara nekaj pa se izgubi takonse piše zgodovina primerjaj Nemce , Francoze , Amere kako so ponosni na svoje vojake ki likvidirajo ljudi po svetu?

In reply to by Truplo

Maršal Jožek (ni preverjeno)

Hej ti bolnik! A izdajalcem bi se bilo porebno pokloniti?
Zelo, zelo, zelo slabo so opravili, če so ostale takšne smeti kot si ti!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Vidiš, tvoj komentar pove vse. Poln sovraštva, brez argumentov, pa še zelo slabo si bral moje pisanje. Po tvojem je bil pač Benko, pa župnik Halas izdajalec... Še Hartmanu moramo vrniti vilo, kar je odločilo neko višje sodišče v Sloveniji.

A so sedaj vsi izdajalci?

In reply to by Maršal Jožek (ni preverjeno)

pepič (ni preverjeno)

Pametnjakovič , Hartner je posedoval vile in premoženje ne moj prijatelj Jožko? Malo si poglej na Hrvaško koliko srbskih hiš so jim odvzeli, pa so v EU in kaj se jim je zgodilo o tem višjem sodišču v Sloveniji pa dokazujjejo sodbe, ki so katastrofalne.Kakšna je pravična sodba, če revežu odvzameš hišo in jo prodaš za 20% vrednosti je to pravično?

In reply to by Truplo

Zavedni (ni preverjeno)

Tajkuni ...danes.. Levi in desni pred osamosvojitvijo pa predvsem komunistični direktorji podjetij, ki so jih zafurali..obvoznice denarja, in z nijim kupili propadlo firmo...

Miljonski krediti pa nic..vrana vrani...

In reply to by pepič (ni preverjeno)

Zavedni (ni preverjeno)

KUMUNISTIČNI DIKTATORJI KAŽEJO SVOJE OBRAZE....

Facebook cenzuriral ustavnega sodnika Klemna Jakliča. So v ozadje slovenske protidemokratične sile?
A. Ž. 29. okt. 2018 13:19 9

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FF8e2ppvMLqU%3Ff…

In reply to by Truplo

Komentator_ (ni preverjeno)

Rdečearmejci so posilili še premalo žensk v Prekmurju, morda bi bilo pametno, da bi tudi tebe v gofljo posilili

In reply to by Truplo

ool (ni preverjeno)

poklonili partizanom in ne navadnim občanom !!

rusajski (ni preverjeno)

Jevšek je poleg "boli me đokoja" najbole rusofilsko usmerjeni politik daleč naokrog. Tuj v Rusiji tak zvezdjočnoga ne najdeš več tak nalejko. Peglanje rdeče zvezde pa Lenina na spoemniki to je edino ka še je mi na stara lejta ide po glavi.

rtl (ni preverjeno)

Miirnooo! prsa ven, trebuh noter. Na levo , marš.
primerljivost s slikami je zgolj naključna.

kandelaber (ni preverjeno)

Nej bilo nikši kanapejov, pa Motora tudi lekar nej bilo!

Bljak (ni preverjeno)

Majski hrošči !

Komentator_ (ni preverjeno)

A Puklastega Mihe ni bilo na slovesnosti?

prvorazredni rom (ni preverjeno)

Isti obrazi na sakši sliki.Nobene mladine.Torej zanimanja nobenega pri mladih.Samo tolko levičarjev je v Soboti?

. (ni preverjeno)

Ka pa oven tan iz 1 svetovne vojne? Žalostno...

Starejše novice