Foto: Jure Banfi
Pustni čas se na Ptujskem že dve desetletji tradicionalno začenja s polnočnim kurentovim skokom na svečnico, 2. februarja, ko se kurenti zberejo ob ognju. Tudi letos je kurentov skok okrnila epidemija, a je do njega vseeno prišlo.

Začetek pustnega časa in pustnih opravil naznanja še posebno mističen dogodek. Gre za tako imenovani kurentov skok.

Na ta dan si namreč kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurentijo lahko nadenejo šele na svečnico.

Fantje z Dravskega polja tako lahko kot kurenti v javnosti nastopajo le med svečnico in pepelnico. Točno ob polnoči skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem mu sledijo vsi ostali.

Epidemiološke razmere so letos okrnile izvedbo kurentovih skokov, ki so v preteklih letih privabili množice kurentov. A kljub temu smo opolnoči zaslišali zvonce. Kurente smo ujeli kar v središču Ptuja.

Komentarji (3)

gberines (ni preverjeno)

Kazni njin napisati zaradi kršitev javnega reda in miru na javnem kraju bedaki zmejšani se stejplejo kak krave v spuščene s štale!

rokenrol ol over (ni preverjeno)

Tou verjetno tvoji sousidi za tejbe enako gučijo....

In reply to by gberines (ni preverjeno)

Prepoved kurentov (ni preverjeno)

Nasilna in nezakonita folklora iz srednjega veka neprimerna za moderno Evropo.

In reply to by rokenrol ol over (ni preverjeno)

Starejše novice