Vir: Arhiv občine Šalovci, avtor Samo Temlin Kranjec
Občina Šalovci je izbrala najboljši predlog za ureditev nastajajočega krožišča. Kaj vse bo predstavljal?

Poročali smo, da v Šalovcih potekajo gradbena dela, v sklopu katerih se ureja izgradnja pločnika, ulična razsvetljava, odvodnjavanje ter ureditev krožišča in križišč. 

Ob tem so pozvali vse občane in občanke k sodelovanju, da podajo svoje predloge za ureditev krožišča. Najboljšim trem so obljubili tudi denarne nagrade. 

Preverili smo, kateri predlog je bil izbran in kaj vse je želel avtor predloga predstaviti obiskovalcem občine.

Koliko predlogov je prispelo v sklopu razpisa?

Na javno povabilo k oddaji predlogov za izdelavo idejne rešitve ureditve krožišča v Šalovcih, ki je bilo objavljeno na spletni strani Občine Šalovci in poslano v vsa gospodinjstva v občini, je prispelo 23 vlog oziroma predlogov od 20 različnih predlagateljev, je za Sobotainfo povedal Iztok Fartek, župan občine. 

Po zaključenem natečaju se je sestala komisija, ki je pregledala prispele predloge in izbrala tri najboljše.

Izbrali tri najboljše predloge

Po pregledu vseh prispelih predlogov so člani komisije izbrali naslednje idejne predloge za ureditev krožišča v Šalovcih:

  • Nagrada: 500,00 evrov: Samo Temlin Kranjec,
  • nagrada: 300,00 evrov: Lara Karolyi,
  • nagrada: 200,00 evrov: Andrej Ožvald.

»Prispeli predlogi so zelo zanimivi, sporočilno bogati in bodo v pomoč pri projektih načrtovanja ureditve naravne in kulturne krajine v občini. Nagrajeni predlogi so razstavljeni tudi v avli občinske zgradbe,« pravi Fartek.

Zakaj ravno ta predlog?

Komisija je prvo mesto dodelila predlogu Sama Temlina Kranjca, ker v največji meri izpolnjuje merila, ki so bila opredeljena v razpisu, to pa so:

  • izvirnosti predloga,
  • simbolnim pomenom predloga,
  • jasnostjo sporočila, ki jo ima predlog,
  • skladnosti predloga z novo cestno ureditvijo,
  • trajnostjo obeležja.

»Načrtujemo, da bodo idejno zasnovo v krožišču izpeljali do letošnjega občinskega praznika, torej do 11. avgusta,« za Sobotainfo še dodaja Fartek. 

Kako je zasnovan koncept izbranega predloga?

Kot je zapisal avtor izbrane ideje, je najbolj prepoznaven znak šalovske občine grb, zato ga je tudi izbral kot osnovni koncept ideje.

»Zaradi rjavenja in izgleda predlagam, da se za izdelavo celotne skulpture uporabi bron ali baker, kjer je dodal, da uporaba brona ni nujna, kajti zaradi cene lahko predstavlja težavo, zato se lahko uporabi kakšen drugačen material,« pojasnjuje. 

Letnica 1998 bo izbočena na vrhu grba kot simbol nastanka občine, kot jo poznamo danes. Rože v grbu predstavljajo dišeči volčin, ki uspeva v naši občini in je tudi del grba. Vsaka roža simbolizira eno vas v občini. Na grbu občine je sedem listov, na skulpturi 14 zaradi večstranskega pogleda. 

Na grbu je na strani, ki kaže proti severu, uprizorjena črka N, kar predstavlja najsevernejšo točko Slovenije. Pod skulpturo bo nasipan škrilavec, kamnina značilna za Goričko, še piše Kranjec. 

Napis »Občina Šalovci« dopolni celotno podobo krožišča. Obroba krožnega bi lahko bila okrašena z imitacijo lesa, ob tem pa predlaga kostanj ali agacijo, ker najboljše preneseta vse vrste vremena in lahko brez težav služita svojemu namenu vsaj 10 let.

Koncept ideje je bil na čim preprostejši način predstaviti občino in njene simbole vsem, ki jo obiščejo, zaključi avtor. 

Komentarji (15)

Gees (ni preverjeno)

To pa je originalna ideja!, nikdar videno….

Lominos (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Van ka ste slejpi,tak nika nej videno

In reply to by Gees (ni preverjeno)

afta he (ni preverjeno)

Če je tam potrebno krožišče potem naj me vrag. Estetsko v redu, drugače pa stran vržen denar.

MIKI45 (ni preverjeno)

Lejko samo nekaj vprašam? Se za 9 let starega Renault Clio splača kasko ali delni kasko.Svetujte mi prosim!

Čudo (ni preverjeno)

Zakaj zapravljamo denar za te dekoracije v križiščih. A ne bi negovana zelenica bila dovolj, hkrati pa krožišče veliko bolj pregledno?

. (ni preverjeno)

Točno tak tou je norost je kejpo samo btez vezno razmetavanje pejnez oa še či de okouli lejs de vzdrževanje koštalo. Krožišče napraviti betonsko pa stvar rešena.

In reply to by Čudo (ni preverjeno)

pozorni (ni preverjeno)

Vej do idnauk si odstranjüvale razno razne zmazke iz tej krožišč, zavolo prometne varnosti. V razviton svejte so je že velko večijno odstranele- Nemčija kak primer, samo mij balkance neka li notrek rivlemo.

realnooo (ni preverjeno)

NI PRAV, DA OBCINE V TAKIH CASIH DENAR TROSIJO ZA NENUJNE ZADEVE...
BI MORALE PAS ZATEGNITI IN OBCANOM POMAGATI Z ZNIZANJEM PRISPEVKOV IN KOMUNALNIH STROSKOV.
BV

ED (ni preverjeno)

Zakaj pa ubogo, od vseh pozabljeno Goričko ne bi smelo imeti nekaj, kar je vsakdanjost nekje
drugje. Po moje to ni stalo denarja, vrednega vašega očitka. Pa še zelo izvirno in enostavno
deluje, preprsto, kot je Goričko samo (zelen hribček, krajevni napis iz les. črk ...).

38338 (ni preverjeno)

zakaj? zato ker naj niso tudi na goričkem enako neumni in trošijo denar občanov, kjer ni potrebno, tam kjer pa je, pa ga ni. Kako pa ti veš da to ni stalo denarja očitka občanov. Vsak napačno in neumno, sploh za preseravnje eur je vreden očitka. to je proračunski denar.

In reply to by ED (ni preverjeno)

93920 (ni preverjeno)

nič posebnega, beton obložen z lesom, v sredini pa nekaj kg železa. 2 predlog je enostavnejši in cenejši. Napisi vasi okrog pa so kopija velikega bazena na ravnici na tišini.

Bralic (ni preverjeno)

Brez sleherne simbolike. Škoda.

grbanj (ni preverjeno)

super lepo obeležje

ehhhe (ni preverjeno)

Ja samo je fora ka de to lepo v vidlo 2 leti, te dale pa de razsul kak vse ostalo v Salovcaj. Ze kak je center zanemarjeni, okole Rudija, okole OSole… Novoletna dekoracija nikvaka… kak ciganska vas v vide. Malo bi lejko ves bole pucali pa riktali, valda majo obcinske delavce

šalovčar (ni preverjeno)

ja dobimo ulično razsvetljavo, novi pločnik in 1,5 km nove (stare) ceste plus 2 nova mosta skozi ves, to nam vse župan zrihta, se pravi, da nismo tak siromašni tudi nova industrijska cona je gotova in čaka na investitorje ... to v krožišču nebi komentiral...

Starejše novice