Foto: Jana Bohar
V občini Moravske Toplice so danes dopoldne izvedli tradicionalno čistilno akcijo.

Danes je v občini Moravske Toplice potekala tradicionalna čistilna akcija, ki jo je organizirala Občina Moravske Toplice v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi in društvi. 

Kljub začetnim izzivom, povezanim s slabim vremenom, je akcija privabila številne prostovoljce, ki so se odločili prispevati svoj delež k čiščenju narave. Vaščani Sebeborcev so se zbrali pred tamkajšnjim vaško-gasilskim domom.

Foto: Jana Bohar

Med prostovoljci je bila tudi Majda Andrejek, predsednica Krajevne skupnosti Sebeborci, ki je izpostavila težavo divjega odlaganja smeti v okolici.

»Največji problem, ki smo ga zdaj opazili je cesta, ki pelje proti Puconcem, to je cesta, kjer ni hiš in ko se seveda pripeljemo iz Murske Sobote, pa ravno do Sebeborcev pospravijo zadnjo hrano in se potem to meče, tako na tisti del moramo danes poslati največ ekip. Bomo pa seveda tudi ostali del vasi pogledali, ampak vemo, da bo tam dosti manj. 

Problem pa so ta divja odlagališča, ko se pač pripeljejo cele vreče smeti, odvržejo in čeprav je tukaj naprej Vaneča, kjer je zbirni center in bi se lahko stvari odpeljale tja in to je stvar, ki jo res ne razumemo, zakaj smo še v današnjem času, ko bi morali biti bolj ozaveščeni, tako malo naredimo za naravo,« je pojasnila.

Foto: Jana Bohar

Letošnja akcija bolj zgodaj, odzvalo se je kar 25 krajevnih skupnosti 

Kot je povedal župan občine Moravske Toplice, Alojz Glavač, letošnja akcija zaradi zgodnjih velikonočnih praznikov poteka bolj zgodaj kot pretekla leta, kasneje pa se tudi prične bujna rast vegetacije. Tako da so se odločili, da čistilno akcijo izvedejo zdaj, ko se bolje vidi odvržene ali odložene odpadke.

Foto: Jana Bohar

»Zadnja leta smo opažali, da je bilo odpadkov zbranih manj, običajno, kakšna dva, tri tovornjaka po celi občini. Je pa res, da je letos specifično leto, ker smo ravno na prehodu iz lanskega v letošnje leto ukinili ekološke otoke, se pravi uvedli smo zbiranje raznih frakcij odpadnega materiala, ali pa odpadkov, se pravi papir, steklo in drugo od gospodinjstev, se pravi na 'licu mesta' in seveda, ena od odločitev je bila, da se ukinejo ekološki otoki. 

Prosili smo tudi krajevne skupnosti, naj v tem obdobju registrirajo pa tudi danes na akciji mesta, kjer bi se pojavila recimo divja odlagališča ali večje količine odložene v naravno okolje in tudi preko vašega medija prosim lastnike gozdov, njiv in podobno, takih mest, da spremljajo dogajanje. Namreč, tudi po zakonu so lastniki zemljišč odgovorni za stanje, tudi v zvezi z odpadki,« doda Glavač.

Zahvala gre vsem prostovoljcem, ki so s svojo udeležbo in trudom prispevali k uspehu čistilne akcije. Občina Moravske Toplice se že veseli naslednjih priložnosti za skupno delovanje v dobrobit okolja in skupnosti.

Foto: Jana Bohar
Foto: Jana Bohar

Komentarji (12)

naši (ni preverjeno)

Pobirajo kaj nesnege vržejo iz avtomobilov ko se napijejo in nažrejo.

kuntakinte (ni preverjeno)

...vse spoštovanje van ...lipou ste napravili ... samo Golouba pa njegov vplijvni gaber ste nej spucali pa skürili...

rudi,k (ni preverjeno)

Ja pa janšistično orožje so prodali v Ukrajino

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...vijdiš rudi,k-urac...jes san ponosen janšist...delan v državnon organi...pa me Goloub nemre na cesto ličiti...tij si pa posrani komunist poskübeni...

In reply to by rudi,k (ni preverjeno)

SHadOW-666

Če bi bil ponosen se ne bi jokal nonstop.
Zgubili ste volitve, sprijazni se ali se pa odseli...v Burkina Faso mogoče?

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...v burkini je nouvi raj za komuste...vencuela nej več aktualna...

In reply to by SHadOW-666

SHadOW-666

Tam se lahko naprej jočeš.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

ru-di (ni preverjeno)

Posrani te je napravo in še Velka škoda ka je nej zlufto

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

rudi,k (ni preverjeno)

Ka ti delaš v državnem organu dipl. čistilec WC-jev

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...glavno ka man plačo 4.387,29 ojrof bruto...nej pa socialo kak tij...

In reply to by rudi,k (ni preverjeno)

Csssss (ni preverjeno)

Ti lehko ideš samo za holobon spucaš kda natepavle nutrije !!! Janez janša je naš

In reply to by rudi,k (ni preverjeno)

Gost 2a (ni preverjeno)

To ni rešitev,čistilne akcije zaradi malomarnežev.Treba je uvesti najostrejše kazni za tiste ki odmečejo smeti v naravo.

Starejše novice