Čeprav trgovci svarijo, da panika in nakupovanje na zalogo nista potrebna, ljudje množično kupujejo predvsem moko, olje, sol, sladkor in toaletni papir. Teh je po nekaterih trgovinah že zmanjkalo. Kakšno je stanje v Murski Soboti? 

Kot smo poročali, Trgovinska zbornica Slovenije zagotavlja, da oskrba s hrano deluje nemoteno, potrošnike mirijo tudi trgovci. Kljub temu nekateri panično kupujejo zaloge hrane. 

Mnogi se po družbenih omrežjih zgražajo nad paniko ljudi, v zadnjih dneh potrošniki namreč kupujejo večje količine hrane, predvsem moke, soli in sladkorja. 

Kakšno je stanje v trgovinah pri nas?

Čeprav so še včeraj iz podjetja Hofer za uredništvo sporočili da opaznejših sprememb v nakupovalnih navadah kupcev niso zaznali, so danes v Murski Soboti nekatere police skoraj prazne. Primanjkuje predvsem toaletnega papirja in moke.

»Nekoliko višje povpraševanje je sicer zaznati pri olju in moki, kar lahko delno pripisujemo tudi dejstvu, da se je v naših trgovinah minuli vikend pričela akcija zbiranja izdelkov za pomoč otrokom in družinam v stiski v Sloveniji in Ukrajini, ki jo organiziramo v sodelovanju s Slovensko Karitas in bo potekala še prihodnja dva vikenda,« so pojasnili v Hoferju.

Kupce želijo pomiriti, saj ni potrebe po ustvarjanju večjih zalog moke, olja ali drugih živil. Kot razlagajo, pozorno spremljajo razmere na slovenskem in tujih trgih in se hitro prilagajajo morebitnim spremembam na trgu. 

Tudi cene poskušajo ohranjati enake, »do povišanj pa pride le v skrajnih primerih, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno,« še dodajajo.

Lidl svari, da so zaloge zadostne, a je zmanjkalo toaletnega papirja

Tudi iz podjetja Lidl so sporočili, da so opazili nekaj več povpraševanja po nekaterih izdelkih, »so pa kljub porastu zaloge zadostne in ni potrebe za skrb,« še pojasnjujejo in dodajajo: »V naše trgovine blago dostavljamo dnevno, zato je izdelek, v kolikor slučajno poide, kupcem kmalu ponovno na voljo.«

V Lidlu v Murski Soboti je danes skoraj zmanjkalo toaletnega papirja.

Prazne police v Eurospinu

V Eurospinu opažajo, da se je v njihovih trgovinah v zadnjih dneh precej povečalo povpraševanje po moki in ostalih osnovnih živilih. Danes so police moke izropane. 

»Razlogov za nakup večjih količin je več, in sicer višanje cen, psihološki vidik, ki je povezan s trenutnimi razmerami v Ukrajini in kopičenjem zalog osnovnih živil pa tudi zbiranje hrane za humanitarno pomoč Ukrajini,« razlagajo v Eurospinu.

Kot smo že poročali, pojasnjujejo, da zaradi povečanega povpraševanja prihaja v njihovih trgovinah do problemov v dobavi, saj dobavitelji niso bili pripravljeni na tako povišanje dostave.

V Sparu primanjkuje soli

V BTC v Murski Soboti so v trgovini Spar police s soljo že skoraj prazne. 

»Posledice vojne v Ukrajini so opazne tudi na trgu prehranskih proizvodov, pri čemer se najkonkretneje kažejo na trgu prehranskih rastlinskih olj in mok,« pojasnjujejo v Sparu.

Čeprav se je zaradi povečanega povpraševanja v zadnjih dneh lahko zgodilo, da so bile police z moko bolj prazne kot običajno, pa v Sparu sporočajo, da njihov avtomatski sistema naročanja zazna pomanjkanje določenega produkta v posamezni poslovalnici, zato lahko police hitro napolnijo.

Jager ostal brez prebranca

Če Murski Soboti v večjih količinah nakupujejo sol, olje in moko, so potrošniki v Mariboru, v Melju v trgovini Jager dodobra izpraznili police s prebranecem.

Mnogi so si zaloge hrane delali v času razglasitve epidemije

Spomnimo. Prazne police v trgovinah spominjajo na začetek marca 2020, ko so bile zaradi razglasitve epidemije trgovine v Murski Soboti dodobra izropane. 

13. marca je tako po trgovinah v Murski Soboti zmanjkalo sadja, zelenjave, mesa, olja, kvasa, konzerv in testenin. Prav tako je zmanjkalo mleka in jajc.

Razlog ne le panika, ampak tudi višanje cen?

Razlog za nakupe v večjih količinah pa naj ne bil le panika, temveč tudi podražitve. V zadnjih tednih smo namreč priča rednemu višanju cen, tako goriv kot živil. 

Kljub temu, da trgovci in Trgovinska zbornica potrošnike mirijo, ti pa kupujejo enormne zaloge živil, lahko upamo le, da v naslednjih tednih kupljena živila ne bodo končala v odpadnih zabojnikih. 

Komentarji (48)

Neko (ni preverjeno)

Mentaliteta debilov v vsem svojem sijaju. Perovneže nemarne, da bi se vam zataknilo tou ka ste si nagrabile!

Gost111 (ni preverjeno)

Norija in panika ne pozna meje ..pa tudi novinarji svoje dodajo....

Www (ni preverjeno)

Zaj se neven kelko mele domau navlačijo te do jo pa ta sipavale ka se žižke notre spravijo

Čuda (ni preverjeno)

Lekar de za ena živila trbelo bone uveste!!!
Ale pa kak v Nemčije ka ole v bautaj v talajo

Januzaj (ni preverjeno)

Bolano... Res Bolano.

grbanj (ni preverjeno)

človeška norost ne pozna meja

Gost24482 (ni preverjeno)

Predlanjsko zimo pa nišče nej pijso ka nej bilo zmrzovalnikov za dobiti. Ge pa brezveze v vsako trgovino spitavat odo

manipulanti po… (ni preverjeno)

In k tomi ste najbole pripomogli manipulantski in pokvarjeni mediji. Enako ste napravili s korono. Zdaj pa vidite ka so van že te imebecili nasedli, tak ka ponavlate vajo. Barabe pokvarjene. Narod pa itak glupi do amena.

Traktorist, (ni preverjeno)

Nej čudno ka prazno če so pa meni direkt z šlepera na prikolico nalagali.

Dedi7878 (ni preverjeno)

Izropani je vaš mozag od podkupnin od vlade barabe hudičeve oboji si zaslužite počasno in trpečo smrt!

wink (ni preverjeno)

ponavadi to ka drugin zelis, tebe doleti! tak ka pazi le pazi ka si zelis

In reply to by Dedi7878 (ni preverjeno)

p3p (ni preverjeno)

Ge ste zdaj tisti, ki ste nekoč toliko pisali o pomanjkanju kave, pralnega praška benzin par nepar in sadnega jogurta po Škrinjarevi ipdb zdaj pa v tej demokratični Sloveniji zmankuje osnovne življenske potrebščine moka , kruh benzin in elektrika kurjava toliko o drugi Švici.

Prager (ni preverjeno)

mariborinfo.com ima točno ta članek, samo da je v naslvu da so mariborčani vse pokupili. kako zavajajo, prasci eni. sicer pa so vsi idioti, ki so to napravili, hehehehe. :D

čergoli-sin (ni preverjeno)

Mastnolasi je pokupil vse šampone.

black panter

pa ka te samo žrli kak svinje ali ka,90% pa je debelih ,zavaljenih,ena mala vojna bi van celou hasnila,ka bi malo shujšali

whmmmm (ni preverjeno)

Ti si prfekten? Fit? zdravi zobje? zdrave sklepi? ne kadis? ne pijes? se vozis samo z biciklinon nej z avtojom? darujes saki mesec dobrodelnim drustvan? Ale kak prfekten si?

In reply to by black panter

konžar (ni preverjeno)

Jes san perfekcinist.

In reply to by whmmmm (ni preverjeno)

Neko (ni preverjeno)

Tipično vprašanje debeloga, ka nema veze s ten ka je bilo povedano. Človek ima prav, vojna bi enim prekleto hasnila, ka drujgoga kak žrejte ne vejo.

In reply to by whmmmm (ni preverjeno)

gehehe (ni preverjeno)

Nej nujno debeloga, ampak realnoga cloveka! Vojna bi tudi masikerome pijanci hasnila, narkomani, kadilci ka nebi mogo do svojih pregreh!

In reply to by Neko (ni preverjeno)

mickaaa (ni preverjeno)

Ce je taksen naj povej ka mo se sle bijt za njega! Taksnoga se nieena nede branila! Edino zanima me, ce se zna kujati pa ce je ploden!

In reply to by whmmmm (ni preverjeno)

antiwar (ni preverjeno)

Človek keri si želi vojne nemre meti vseh stvari v glavi poštimanih.
Ne razmin ka enin nimakon v glavi špila ka navijajo za vojno. In to po navadi tisti ka majo pune riti vsega in bi se zdaj iz dugoga časa malo še bojnali. Idi ti butec na mejo čakat ukrajince pa jih malo spitavli kak jin je ta njihova mala vojna hasnila. Budale svetske živejte v ton zabačenon Prekmurji.

In reply to by black panter

Podgejski (ni preverjeno)

Dober članek. V soboti sta bojda samo še dva prebranca na zalogi. Sobotainfo, kakšne imate vi informacije?

xyz123 (ni preverjeno)

A mi lahko nekdo razloži zakaj narod, ko paničari kupi zaloge toaletnega papirja?

wuwiwi (ni preverjeno)

mogoce ker ko gledajo poptv ali rtv ali novatv in jedo prebranac, se mocno userjejo, potem pac rabis papir za vso to sranje :) ali pa samo gledajo kandidatne liste na volitvah in jih stisne na wc. naj naredijo na ninamedi ali parsifal javno anketo

In reply to by xyz123 (ni preverjeno)

štajerec

Človeški neumnosti ni konca ne kraja

qoqoq (ni preverjeno)

sankcije proti rusiji ze uncinkujejo, samo tako dalje bedaki. evropo res vodijo hujskaci, in norci.

realnooo (ni preverjeno)

BTW ZA VSE IN ZA SOBOTAINFO...
POZNAN TRI FIRME KJER SO ZAPOSLENI SKUPER VRGLI DENAR+NEKAJ SE FIRMA DALA, TER SLI KIPUVAT NUJNE ZADEVE ZA UKRAJINO.

MED DRUGIM SMO TUDI MI NA FIRMI TAU NAREDLI IN SLI V EUROSPIN V MB KIPUVAT.
ZA ZBRANI DENAR SMO NAPUNILI KOMBI Z TOALETNIM, KONZERVAMI, PLENICAMI... DOLOCENE POLICE SMO SKORAJ SPRAZNILI!
NA KONCU SMO ROBO DOSTAVILI NA RDECI KRIZ.

TELKO O IZROPANIH TRGOVINAH, KERE DO JUTRI OZ. DO KONCA TEDNA IMELE SPET POLNE POLICE!

Matjaž Dekenbauer II (ni preverjeno)

Mi isto,dali smo vsaki 5% od place,pa firma je dala 2500eu,pa smo vse odpeljali sefu na vikend. In bo kot pravi sef,sam spravil zadeve do ukrajine. Vse smo spraznili u hoferju,od moke,olja,vode,wc papir,makarone. Sigurno za par druzin nahranit za en cas.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

obcan-9000 (ni preverjeno)

Prebranec in toaletni papir gre skupaj. To razumem.

štajerec

100% točno

In reply to by obcan-9000 (ni preverjeno)

??? (ni preverjeno)

So gucale kak je bilo v Jugoslavije slabo ka so mogle po banane v Avstrijo!
Zaj v Slovenije pa mele nemreš dobite ka be se kruj speko.

K-mica (ni preverjeno)

Menje medije štite, pa vam nede nič falijlo. Isto je v koroni bilo - tresla se je gora, rodila pa miš. Aja, pa višek bencina ste že nazaj odpelale?

helmut (ni preverjeno)

Ukrajina proizvede 3% svetovne proizvodnje žit Rusija 11 % in tega letos mi ne bomo dobili zaradi glupih sankcij in vojne. Taka kriza bou ka de mela koštala 15 € na kilo. Naredite si zalogo dokler še lejko ka nete lačni.

Miki mali (ni preverjeno)

Ja,Mlinopekov šef pravi mala bo saj 30 evrov🐑🐑🐑🐑🐑

In reply to by helmut (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

helmut ti si bumbar či bi si zaloge delali ne bi bilou zadosta niti za 10% lidij. Zaloge delajo samo teleta.

In reply to by helmut (ni preverjeno)

.::: (ni preverjeno)

To je ne verjetno .Parovnošča .Še želirni sladkor nosijo iz trgovin .

Godzilla (ni preverjeno)

Hahaha slučajno v hoferi prazno paleto wc papira najde, pa misli ka je kriza, nej me jebat

Frfffg (ni preverjeno)

Nikak je kujpo prek 100 litrov jedilnoga olija, kome lidgej kome?

Reew (ni preverjeno)

Ka bo tankal v avto, cenejse kot na pumpi

In reply to by Frfffg (ni preverjeno)

Paljoma, (ni preverjeno)

Paljoma,Paljoma,uzmi dva tri ljista , da ti guzica bljista.

Ja,ja, (ni preverjeno)

dober prebranac se daleč čuje.

Nimaš kaj ... (ni preverjeno)

Jaz si ne bom delal zalog, ampak bom lepo obiskal tiste, ki so si naredili. 😈

Miki mali (ni preverjeno)

Jajo prek medij širi paniko ,tak je najlaže obvladat množice in 🐑🐑🐑🐑🐑

Opala, (ni preverjeno)

Miki mali , ovce še razumem , ampak ovna , to pa je že bolano.

FRP (ni preverjeno)

V nobeni trgovini ni mogoče kupiti zdrave kmečke pameti.

FRP (ni preverjeno)

Narod je pokupil ves fižol in prešel na samooskrbo s plinom.

Lolo (ni preverjeno)

Kak je lejko prebranac sfalo..

medtem... (ni preverjeno)

v pomurju onesnazen zrak neznanega izvora, prebivalci primorani nositi plinske maske 🤣🤣🤣

Starejše novice