Severni sij, Dolnji Slaveči
Petkov Sončev vihar, ki je na nebu izrisal osupljiv severni sij, naj bi bil najmočnejši po letu 2003.

Zemljo je v petek dosegel najmočnejši Sončev vihar po letu 2003, zaradi katerega je bilo v številnih delih sveta od Tasmanije do Velike Britanije mogoče videti severni sij, je sporočila ameriška služba za opazovanje vremena (NOAA).

Severni sij je bil minulo noč viden tudi v številnih krajih po Sloveniji. 

V naše uredništvo smo prejeli slike severnega sija, ki so ga lahko opazovali v Prekmurju, Prlekiji in Slovenskih goricah.

Severni sij, Dolnji Slaveči
Foto: Alen Korošec

Severni sij bomo lahko spremljali tudi v prihodnjih dneh

Geomagnetni vihar je bil pete stopnje na petstopenjski lestvici, kar je stopnja, ki je označena kot ekstremna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih ameriške službe je bil petkov vihar, ki se je začel nekaj po 18. uri po srednjeevropskem času, največji po oktobru 2003. Viharji, ki lahko povzročijo motnje v delovanju satelitov ter električnih omrežij, so sicer napovedani tudi za prihodnje dni.

Iz več delov sveta so minulo noč poročali o spektakularnem severnem siju. Tega je bilo mogoče opazovati tudi iz Slovenije.

Geomagnetni vihar ali geomagnetna nevihta je pojav, pri katerem se pod vplivom močnejšega in bolj dinamičnega sončevega vetra Zemljino magnetno polje stisne, zmanjša in spreminja, so v petek zapisali na strani severnisij.

Med geomagnetnim viharjem se obroč polarnega sija razširi in polarni sij je viden dlje od polarnih območij proti ekvatorju. Močnejša, kot je geomagnetna nevihta, dlje proti ekvatorju je viden polarni sij.

Severni sij je svetloba, ki jo oddajajo atomi in molekule v ozračju po trku z nabitimi delci iz sončevega vetra. Pojavlja se v nekaj značilnih barvah, pri čemer je najpogostejša barva zelena. Ta je tipična na severu na Arktiki, Islandiji in v Skandinaviji.

Najmočnejši zabeleženi geomagnetni vihar v zgodovini, znan kot Carringtonov dogodek, se je sicer zgodil septembra 1859. Poimenovali so ga po britanskem astronomu Richardu Carringtonu. Vihar je takrat povzročil številne električne udare na telegrafskem omrežju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarji (1)

Mura je večna (ni preverjeno)

To nas mariborski navijači jebejo pa so nebo preštrihali vijoliasto
samo da nas zjebejo
Kaj pa mi
Mi ga lahko samo pušimo ko stara kuzla

Starejše novice