Po dveletnem premoru se je na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko spet odvila prireditev »Mariborski robotski izziv«.

Državnega tekmovanja z mobilnimi roboti, ki jih ustvarjajo učenci sami, se je udeležilo 17 osnovnošolskih in 20 srednješolskih ekip. Preverili smo, kako se učenci pripravljajo in kaj jim takšna tekmovanja pomenijo. 

Že 23. marca je potekalo tudi regijsko tekmovanje na SPTŠ Murska Sobota. Tam sta sodelovali dve ekipi dijakov in štiri ekipe učencev osnovnih šol. 

Glede na rezultate iz regijskega tekmovanja so danes v Mariboru tekmovali tudi Pomurci.

Prostor za napredek

Roboti ustvarjeni izpod rok osnovnošolcev in srednješolcev so se danes prebijali tudi preko ovir. Kljub dobri vožnji nekateri učenci niso kazali pretiranega zadovoljstva.

»Mislim program je bil v redu, samo kot da bi bil uročen tukaj ni delal tako dobro kot je pričakovano,« pravi učenka Angelina.

»Ni se odrezal tako kot bi se moral, samo par točk pa je,« še doda učenec Marko. 

Spet drugi so videli še prostor za napredek.

»Pa sicer nam je robot peljal kar v redu, ampak vemo, kaj v bistvu lahko popravimo še za naslednji tek in pa da naš rezultat izboljšamo,« je komentiral dijak Aljaž.

»Je še prostora za izboljšavo in mislim, da nam bo v drugem teku šlo veliko bolje,« zaključi dijak Jaka. 

RoboCupJunior že enaindvajsetič

Na mariborski fakulteti za elektrotehniko so tekmovanje pripravili že enaindvajsetič.

»In sicer so to štiri discipline. Reševanje črta, kjer je največ udeležencev, potem imamo robotski nogomet, ki je morda najbolj atraktivna in zanimiva disciplina, potem imamo robotski labirint in robotsko simulacijo,« je pojasnil Janez Pogorelc, predavatelj FERI. 

Janez Pogorelc, predavatelj FERI. 

Zabava in novo znanje

Poligoni, kjer tekmujejo roboti so za osnovnošolce in srednješolce postavljeni drugače, namen pri obeh je enak.

»Se pravi na tem poligonu je naloga robota, da poišče ponesrečence in jih potem odnesejo, pospravijo na varno območje,« pravi Aleš Hace, predstojnik Inštituta za robotiko.

Šolarji se pri sestavljanju robotov zabavajo in razvijajo nova znanja.

»Učenci, dijaki zgradijo robota iz nekih osnovnih gradnikov, iz senzorjev, motoročkov, aktuatorjev koles, kontrolerjev in drugih gradnikov ter jih sprogramirajo,« še doda. 
 

Aleš Hace, predstojnik Inštituta za robotiko.

Delovanje robota

Da pa navidezno reševanje poteka gladko je potrebno uporabiti tudi nekaj predhodnega znanja.

»Robot vedno dela tisto, kar mu rečemo oziroma kar sprogramiramo. Torej robot nekako vedno primerja dve stvari, v tem primeru kjer bodo roboti sledili črti bo pač primerjal ali je na črnem ali na belem polju,« pravi Nejc Žagar, učitelj matematike, tehnike, robotike in elektronike.

Dolgotrajne priprave

Robote za tekmovanje so učenci ustvarjali s pomočjo mentorjev več mesecev.

»Pripravljali smo se kar nekaj časa, kar nekaj mesecev. Bili smo tudi na nekaj tekmovanjih. Sedaj imamo mogoče nekaj težav, ampak bomo to uredili do tekme. Na splošno zelo se zabavamo pri tem delu,« pojasni dijak Aljoša Lesjak.

»Drugače pa poskušamo vsako prosto uro, preduro, mogoče se dobimo tudi malo po pouku. Zdaj smo pa res zadnji teden izkoristili kakšno redno uro, da smo se pripravljali na tekmovanja,« še zaključi učitelj Nejc Žagar. 

Na takšnih tekmovanjih spodbujajo organiziranost, pogumnost in samostojnost kot tudi logično znanje. 
 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Na naši šoli niti računalništva ni, starim učiteljem se ne da nič.

En (nepreverjen)

Na nobeni šoli ni računalništva, če ni dovolj zanimanja med učenci.

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Deco treba motivejrati, današnja deca se nede sama angažirala, ker so cele dneve na računalnikih, ki jim zadovoljijo vse potrebe.

In reply to by En (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Nega zanimanja, ker se word pa powerpojnt že sami naučijo ko delajo seminarske, (potem pa jim pametni učitelji ne verjamejo da so sami delali in dajejo nižje ocene)

In reply to by En (nepreverjen)

Nekdanji učite… (nepreverjen)

Ministrstvu je rač. pismenost otrok zadnja briga! Didaktiki(tisti ki učijo bodoče učitelje) niso v stiku z realnostjo! Ravnatelji pa marsikje kvote ur izbirnih predmetov prilagodijo potrebam, da lahko polno zaposlijo učitelje z premalo urami! Starši, ki pa svoje otroke zavijajo v vate ter jih kujejo v oblake pa tudi niso užitek tega poklica!

Vse čestitke učiteljem, ki klub temu v prostem času sledijo izredno hitremu toku informatike(to ni kot npr mat. ki se ne spreminja) ter znanje predajajo naprej.
&
Čestitke vsem, ki so prišli tekmovat, ogromno jih nima potrpljenja se naučiti vse to kar ste se vi, da ste se sploh lahko pomerili med seboj!

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Na končni izlet jih pelajte gledat rojstno hišo prešerna. Si vas bojo bole zapomnili, če se bojo dobili kdaj na kakšni obletnici za 30 let.

Starejše novice